TIFF 2014: ghid complet pentru cinefili

Se apropie o nouă ediţie de TIFF aşa că nu e moment mai potrivit să trecem în revistă filmele pe care trebuie să le vezi şi locurile faine pe care să nu le ratezi dacă ajungi între 30 mai şi 8 iunie în Cluj.

Se apropie o nouă ediţie de TIFF aşa că nu e moment mai potrivit să trecem în revistă filmele pe care trebuie să le vezi şi locurile faine pe care să nu le ratezi dacă ajungi între 30 mai şi 8 iunie în Cluj. 

Ce filme vezi? 
Festivalul de Film Transilvania debutează anul acesta pe 30 mai în Piaţa Unirii cu proiecţia în  premieră a peliculei nominalizate la Oscar, Philomena şi se continuă până pe 8 iunie cu zeci şi zeci de filme, concerte şi evenimente speciale (în închidere un alt film mult aşteptat, Boyhood, un experiment unic pentru care Richard Linklater a câştigat Ursul de Argint pentru regie la Berlin). Pe lista noastră se numără multe dintre cele 15 documentare selectate în secţiunea What’s Up, Doc? (20 000 Days on Earth, despre universul muzicianului Nick Cave e de văzut şi revăzut, la fel şi The Trials of Muhammad Ali, documentarul cu imagini de arhivă despre viaţa celebrului boxer). 

Philomena

Dar şi peliculele Black Coal, Thin Ice (câştigătorul din acest an al Ursului de Aur), Stations of the Cross, The Beloved Sisters, The 100 Year Old Man Who Climbed out the Window and Disappeared (povestea unui bărbat de 100 de ani care decide că nu-i prea târziu s-o ia de la capăt) şi The Kidnapping of Michel Houellebecq (o producţie neconvenţională despre scurta dispariţie a faimosului scriitor, în 2011, în care joacă chiar autorul). Să nu uităm nici de filmul eveniment Yves Saint Laurent, pelicula despre viaşa celebrului creator, în regia lui Jalil Lespert, proiectat în premieră la TIFF 2014.

Yves Saint Laurent

Plusăm şi cu spectacolele Cinepiano al lui Tony Berchmans (în care Charlie Chaplin, Stan şi Bran şi Buster Keaton vor prinde viaţă) şi show-ul multimedia Maria T., semnat de Bălănescu Quartet. Întreg programul pe tiff.ro, bilete pe www.biletmaster.ro,

Unde stai? 
Casa ta departe de casă 
Şapte apartamente fabuloase, fiecare decorat într-un stil diferit (de la retro la boem), toate aflate în clădiri istorice din plin centrul Clujului: anul acesta uită de camerele reci de hotel şi rezervă-ţi locul într-unul dintre aceste locuri spectaculoase. Te vei bucura de tot confortul din lume (de la prosoape la cosmetice, de la Internet wi-fi de mare viteză la bucătărie echipată, Smart TV şi iPod docking station) şi vei putea admira în voie unele dintre cele mai frumoase obiecte de decor de la superbele servante artdeco la comodele Biedermeier şi până la oglinzile Louis Philippe. Detalii pe www.clujapartments.com.

Cluj Apartments

Harta celor mai cool locuri din Cluj
Mic-dejun, brunch, cină, distracţie: avem câteva o sugestie excelentă pentru fiecare dintre ele. Descoperă-le pe toate la faţa locului.

1. Nuka Bistro: cel mai cochet bistro al oraşului, aflat într-o clădire de secol XVIII, te îmbie la amieze molcome acompaniate de cel mai delicios desert din cremă mascarpone cu fructe şi fulgi de ciocolată. (Piaţa Unirii nr. 16) 2. Casa Boema: nu ştim de ce ne-am îndrăgostit prima oară – de decorul semnat de arhitectul Cristian Corvin ori de atmosfera rafinată a locului?! Oricum ar fi, această casă veche de 180 de ani merită din plin admirată. (Iuliu Maniu, nr. 34) 3. Baracca: nicio vizită în urbea Clujului nu e completă fără o vizită aici! De savurat salata de brânză de capră, pesmet şi negru de sepie şi tarta de mere caramelizată. (Napoca, nr. 8A) 4. Livada: reţete vechi reinterpretate şi un decor în care cărămida, lemnul şi brâurile tradiţionale stau la loc de cinste. (Clinicilor, nr. 14-16) 5. Răgaz: locul perfect în care să-ţi savurezi cafeaua, alături de o carte bună şi cele mai bune prăjturi de casă. (Decebal, nr. 22-24) 6. Boiler Club: Poate că ai auzit despre Fabrica de Pensule şi minunăţiile care se petrec aici: locul de întâlnire al artiştilor s-a îmbogăţit cu un club cu decoruri rupte din epoca optzecistă. (Henri Barbusse, nr. 59-61)    

Casa Boema

Foto: Cătălin Hladi (www.catalinhladi.ro), arhiva locaţiilor selectate, www.outnow.ch