The Awesome Project – Folclor brodat pe porţelanuri

Dacă îi întâlneşti, te vor fermeca într-o clipă: Mădălina Andronic şi Claudiu Ştefan sunt acei nebuni frumoşi care încă mai cred în poveşti.

Pe Mădălina şi pe Claudiu i-am cunoscut în această primăvară, la târgul de bijuterie Autor: stăteau cuminţi şi curioşi în spatele unei măsuţe albe pe care aşezaseră cele mai cochete guleraşe, inele şi brăţări din porţelan satinat pictat cu motive tradiţionale româneşti. Mai apoi am aflat că podoabele ce păreau ieşite dintr-un cufăr fermecat făceau parte din colecţia Zurzur.

Deşi urmau aceeaşi facultate, la un an distanţă, Mădălina şi Claudiu s-au îndrăgostit tocmai într-o tabără de studiu în Olanda. După un an de hopuri şi navete Bucureşti-Londra (acolo unde Mădălina facea masterul), cei doi au decis să înceapă un proiect special pornind de la fascinaţia pentru folclor. Şi aşa a luat naştere The Awesome Project. Obiectele create de ei, fie ele podoabe de purtat sau pentru casă sunt modelate sau turnate în porţelan, arse pentru a deveni mai rezistente, finisate şi decorate cu pigmenţi ceramici, apoi glazurate şi arse din nou într-un cuptor ceramic. Şi dacă tot a venit vorba de cuptorul ceramic, de el se leagă şi prima filă a poveştii lor: pentru că nu deţineau încă un cuptor, Madi şi Claudiu au înfăşurat cu grijă primele lor creaţii şi le-au dus la Combinatul Fondului Plastic… unde niciunul dintre obiecte nu a supravieţuit arderii. Însă nu s-au dat bătuţi: şi-au cumpărat un cuptor, s-au pus din nou pe treabă iar de atunci şi până astăzi minunăţiile lor sunt admirate şi comandate din America, Australia şi până în Noua Zeelandă.

Basmele din cuferele bunicii
Îi admiram ilustraţiile încă de când le-am ochit la Marché de Noel anul trecut şi în mansarda Cărtureştiului. Am dat apoi buzna pe blogul ei (www.de-adevaratelea.blogspot.com) unde le-am întâlnit pe Madame La Mandarine, pe Bucuroaia şi, mai nou, pe Rujalina. Atunci când am tras cu ochiul în librărie la paginile lucioase ale Zânei Zorilor pe care dansau cele mai frumoase dintre culori, am decis pe loc că trebuie să fie a mea. Şi uite aşa, talentul Mădălinei m-a cucerit pe mine şi aş pune pariu că pasiunea se va transmite şi către tine.
Madi a terminat Facultatea de Arte unde, deşi studia graphic design, s-a încăpăţânat să îşi transforme lucrarea de licenţă într-una de carte ilustrată: uite aşa s-a conturat De-adevăratelea sau ce se întâmplă când Făt-Frumos stă acasă, o carte scrisă şi ilustrată şi concepută doar de ea. Imediat după facultate, Mădălina a plecat la Londra să studieze ilustraţie la Camberwell College of Arts din cadrul University of Arts iar zilele mohorâte din capitala Regatului i-au fost înveselite de culorile şi motivele folclorice, care i-au servit drept principală inspiraţie pentru un basm pe care l-a ilustrat absolute senzaţional: Zâna Zorilor, apărută la Editura Vellant.

Jucării ingenioase
Chiar înainte de a creiona împreună cu Mădălina proiectul The Awesome Project şi de a lucra ca şi graphic designer pentru agenţia de publicitate McCann Erickson, Claudiu a fost autorul unor jucării mai mult decât haioase. Seria animăluţelor pliabile a pornit de la o cerinţă aparent simplă: propunerea unui subiect uşor de pus în pratică pentru lucrarea de diplomă de la terminarea Facultăţii de Arte din Bucureşti. Experimentul lui ingenios a constat în crearea unor jucării din hârtie dintr-o singură pagină, format A4, asamblate fără lipici şi pictate manual care să aibă ca finalitate un obiect cu o formă recognoscibilă şi format 3D. Jucăriile realizate de Claudiu pot fi admirate şi pe justfold.tumblr.com.

.