Street food în Bucureşti: 3 afaceri de succes

Atunci când concertele de muzică clasică au loc în parcuri şi moda străzii este la fel de influentă ca o prezentare haute-couture, restaurantele bune, evident, se mută pe stradă.

Aţi văzut filmul Chef? Dacă da, probabil că şi vouă vi s-a făcut poftă la final de un sandwich delicios savurat în miez de noapte afară, pe stradă, în compania celor mai buni prieteni. Şi, pentru că uneori filmul devine realitate, am descoperit şi noi în Bucureşti trei locuri unde un camion (sau chiar o bicicletă) se transformă în cele mai cool restaurante ale momentului. 

Burgeri hip&cool

Dacă aţi ajuns miercurea la Elvira Popescu (sau într-o joi în Control), ştiţi deja despre ce vorbesc. Burger Van a apărut în peisajul bucureştean la Street Delivery, în toiul verii, însă finalul lunii august a adus cozi de doritori de burgeri în faţa vanului. „Ideea mi-a venit anul trecut când mă plimbam prin Londra pe la food-marketuri. Mi s-a părut un lucru care ar merge şi în România, dar de la idee la plan şi concretizare a fost un drum destul de lung“, spune fondatorul Alexandru Adrian Manole, care spune că farmecul Burger Van-ului a fost şi faptul că se află mereu în mişcare şi că locurile în care se află pot fi altele în fiecare săptămână. Aşa că bucureştenii au putut gusta burgerii Royal wCheese, Honest (cele mai căutate), The Frenchie, Tree Hugger (vegetarian), Chez Elvire, PBJ Time (cu unt de arahide). „Cel mai frumos loc în care am fost cu vanul a fost la Chez Elvire – pentru că lumea nu e stresată dacă durează mai mult să faci burgerul, şi asta îmi permite să experimentez şi reţete mai complicate“, spune Alexandru, care adaugă că a avut şi cereri ciudate (burgeri fără chifle, fără legume sau cu sosuri extrem de picante. „La Summer Well am avut un sos extrem de picant, era suficientă o picătură să îţi ia gura foc. Deşi atenţionaţi, mulţi îşi turnau din el ca din ketchup, apoi veneau disperaţi să ceară apă sau lapte. Şi tot acolo, după un astfel de sos, un domn a venit în fugă spre noi, a înfăşcat un borcan de castraveţi şi a băut instant toată zeama“, îşi aminteşte el amuzat. Cel mai bun pentru business a fost Summer Well-ul, dar cel mai obositor, fără îndoială“, spune Alexandru, care admite că, la început, a fost dificil căutatul maşinii, în timp ce se gândea dacă ideea va prinde şi, în final, investiţia va fi recuperată. (https://www.facebook.com/burgervanbucuresti, www.burgervan.ro) 

Intră în galeria foto pentru a vedea mai multe fotografii cu Burger Van. 

IMAG0087 - copie

Cocktailuri cu prosecco

Sâmbete cu muzică în faţă la Rue du Pain, seri petrecute în ger, cele mai cool festivaluri ale verii gata bifate: barul mobil Proseccobar este deja o prezenţă obişnuită pe străzile bucureştene. „Totul a început acum patru ani“, îşi aminteşte Laurian Popa, managing partener. „În 2010 călătoream des în zona Treviso şi aşa am descoperit un produs prea puţin cunoscut în România, prosecco. Şi, pentru că mi-a plăcut ideea, am căutat o formă de prezentare care, cu o investiţie medie, să se poată integra în cadrul evenimentelor premium. Aşa s-a născut Proseccobar într-un Citroen din anul 1969“, spune Laurian Popa. Şi s-a dovedit că a avut intuiţie: pe parcursul anilor, cererea cu de cocktailuri Aperol Spritz, Hugo Spritz şi Frizzante Rose a crescut, iar barul mobil a putut fi zărit la mare, la 40 de grade, dar şi pe pârtii la munte, la -4 grade cu ninsoare. „Nu ne-au lipsit din meniu nici cererile mai neobişnuite – cum ar fi un cocktail mov sau o cerere de căsătorie făcută direct în faţa lui Proseccobar“, îşi aminteşte Laurian Popa, care spune că proiectul acesta se va dezvolta. Ce urmează? Proseccobike, o bicicletă care aduce aceleaşi cocktailuri delicioase. „Se adresează aceleaşi clientele ca şi Proseccobar; în plus, vrem să-i atragem şi pe iubitorii de bike. Costurile sunt mai mici şi putem ajunge cu ea şi în locuri outdoor şi chiar indoor unde Proseccobar nu încăpea.“ (https://www.facebook.com/proseccobar, www.proseccobar.ro)

Intră în galeria foto pentru a vedea mai multe fotografii cu barul mobil Proseccobar. 

SM9_5605 2

Covrigi în combinaţii neaşteptate

De câteva luni, cei care merg la lucru în zona Pipera şi-au mai adăugat pe lista pauzelor de prânz încă o destinaţie: Sunday Bagels&Coffee. Un bagel (un covrig crocant, umplut cu diverse combinaţii de ingrediente) şi o cafea delicioasă au ajuns să fie preferatele la masă a celor care lucrează în clădirile din Pipera. „Am mers la New York, în oraşul celebru în materie de bagels. Şi acolo am tot mâncat câte 2-3 pe zi, timp de o săptămână. Este ca şi cum ai testa toţi covrigii din Bucureşti“, spun zâmbind Ionuţ Rusu şi Alex Petrescu, cei doi fondatori ai afacerii. După testare, a urmat şi şcoala, într-un cartier evreiesc din Brooklyn, Kosher Culinary Arts, au căutat o brutărie bună (au găsit-o acasă, în Râmnicu Vâlcea) şi s-au gândit la modalitate prin care să îşi vândă produsele. „Ne-am dat seama că e greu să găseşti un spaţiu bun, aşa că am ales o variantă mobilă, o rulotă“, spun ei. Pe care au transformat-o într-un punct de atracţie pentru cei în căutarea unui prânz rapid şi delicios. „Lucrăm cu stocuri mici, vrem ca totul să fie cât mai proaspăt. Cel mai popular e bagelwich-ul cu cremă de brânză şi somon, dar şi cel cu mărar cu chilli este foarte cerut. Cea mai mare comandă a fost de 50 de bagels, moment în care am fost nevoiţi să închidem rulota vreo două ore. Cât priveşte combinaţiile ciudate, ni s-a cerut nutella cu dulceaţă; nimic bizar, poate doar puţin exagerat“, spun cei doi fondatori ai Sunday Bagels &Coffee, care povestec că intenţionează ca în viitor să achiziţioneze o rulotă mai mare, cu care să meargă la târguri şi festivaluri. (https://www.facebook.com/sunday.ro, www.sunday.ro)  

Intră în galeria foto pentru a vedea mai mule fotografii de la Sunday Bagels&Coffee. 

roxana.cornac
roxana.cornac@glamour.ro