Povestea mobilierului cu… poveste: thecraftLAB

De la o simplă pasiune pentru lucruri şi obiecte vechi, cu istorie la o afacere profitabilă e doar un pas: thecraftLAB e dovada perfectă.

După terminarea facultăţii de Arhitectură Ion Mincu, Irina a plecat la un master în design interior la Rome University of Fine Arts. A mai colindat lumea pe la cursuri de fotografie la Salzburg, un curs de restaurare urbană la Riga, unul de tehnologia lemnului la Helsinki, a făcut practică de lucru în Oslo şi cursuri de restaurare la Fundaţia Prinţului Charles din Londra.

Plăcerea lucrului manual
„Povestea thecraftLAB a început cu pasiunea mea pentru lucruri şi obiecte vechi, cu istorie. Începusem să adun scaune vechi de prin gunoaie şi să le depozitez pe balcon, gândindu-mă că odată şi odată voi face ceva interesant cu ele. Apoi, printr-o sumă de coincidenţe incredibile, am găsit un spaţiu unde am amenajat un mic atelier de joacă. Nimeni nu a crezut în ideea restilizării mobilierului vechi, aşa că am demarat proiectul cu un singur scop: plăcerea lucrului manual. La scurt timp primele scaune, realizate cu sprijinul European Heritage, s-au vândut în Statele Unite, iar de acolo, povestea mobilierului cu poveste s-a lansat pe un drum plin de bucurii“.

Fotolii cu patină
Care e cel mai vechi obiect restaurat de Irina?  „Cred că cel mai vechi, sau oricum cel mai interesant obiect, a fost un scaun original Thonet Viena, din primul deceniu al secolului XX. Însă îmi amintesc şi scaunul meu preferat, din anii 50, tipic în România, găsit într-o scară de bloc. L-am desfăcut şi restaurat bucată cu bucată, şi am iubit proiectul până în ultima clipă. În cele din urmă scaunul a plecat la New York, unde se bucură de multă admiraţie“, spune Irina. În prezent, o parte din produsele thecraftLAB sunt expuse la European Heritage, pe www.irinaneacşu.ro iar între 19 şi 23 septembrie le vei putea admira şi la Salonul Internaţional de Mobilă, Romaero Băneasa. Preţurile scaunelor pornesc de la 600 de lei, iar ale fotoliilor de la 1 400 de lei.

Foto: arhiva personală a invitatei

.