Noul val de designeri: Teodora Cristina Moţ

Absolventă a Facultăţii de Arte din Timişoara, cu un master la Cluj, Teodora a făcut prima ei piesă în timpul liceului, din materiale reciclabile. A reinventat hainele de călărie în colecţia Riders on the Storm şi a reinterpretat tricotajele şi volumele în colecţia CrissCross.

Care a fost prima piesă pe care ai imaginat-o?
Prima piesă pe care am imaginat-o a fost în timpul liceului, a fost un proiect de grup şi participam la un concurs pentru Centrul Cultural Francez. Tema era realizarea unei ţinute vestimentare din materiale reciclabile. Şi a fost un succes: a ieşit pe locul doi.

Când ai ştiut că o să devii designer?
Încă de mică îmi plăcea să desenez, dar în special haine, iar când eram în clasele mici mi-am dat seama că vreau să merg la un liceu de specialitate. Am urmat Liceul de Arte din Timişoara, Facultatea de Arte tot de aici şi un master la Cluj.

Care sunt temele principale pe care le urmăreşti în colecţiile tale şi de ce le-ai ales?
Una dintre temele a fost reinventarea hainelor de călarie. Am explorat latura estetică a vestimentaţiei: am vrut să mă provoc să realizez o ţinută purtabilă şi pe stradă, inspirată dintr-o piesă vestimentară destinată unui sport. Iar tema pe care am urmărit-o la master a fost inspirată din natură, realizată din tricotaje albe. Vizează prelucrarea texturilor, structurilor şi formelor ce se găsesc în mediul natural, iar texturile sunt creeate prin împletire, răsucire, se creează volumetrii.

Care e partea cea mai grea pentru un designer la început de drum?
Cred că partea cea mai grea e să te faci remarcat pe piaţă; toată lumea vrea să îşi cumpere haine de firmă, şi e greu să îţi faci un nume în lumea modei. Trebuie să fii la momentul potrivit în locul potrivit. Iar cel mai important e să îţi găseşti stilul tău propriu şi să laşi imaginaţia să curgă. Nu cred că inspiraţia o ai tot timpul,  ea vine în funcţie de starea ta, de mediul înconjurător, de spiritul de observaţie pe care îl ai, după care îţi pui ideile pe foaie şi creezi până ajungi la cele mai bune schiţe despre care consideri că pot forma o colecţie. Aşa s-a întâmplat şi în cazul meu, la colecţia CrissCross. A fost nevoie de multa muncă: în momentul în care am realizat schiţa nu îmi imaginam că ţinuta vestimentară va arăta exact ca în desen. Uneori se aşeza aşa cum îmi doream şi în realitate. Dar au fost şi cazuri în care terminam o piesă de realizat şi la final nu stătea nici bine, nu arăta nici ca în schiţă, şi am fost nevoită să o desfac şi să fac altceva din ea.

Ce temă va avea următoarea colecţie, când va fi prezentată?
Va fi o combinaţie de tricotaje cu diferite materiale fluide, volumetrii, diferite texturi. În momentul de faţă sunt încă la faza de schiţe.

Ce element îţi caracterizează creaţiile?
Încerc să aduc ceva nou pe piaţa pieselor vestimentare confecţionate din lână, tricotaje. E o zonă destul de slabă pe piaţa românească, iar eu consider că merită dezvoltată.

Flash fashion
Designerii care o inspiră:
Sandra Backlund, Stine Ladefoged, Anna Dudzinska
DO: Must-have pentru acest sezon? Tricotajele
DON’T: Piesele de care ne putem lipsi? Nu suport când văd persoane care poartă bluze, rochii şi alte piese vestimentare care nu necesită sutien, şi din păcate el există şi se vede. Şi putem lăsa deoparte hainele care nu ne avantajează, în special hainele care ne sunt mici.
Oraşul care te inspiră: Timişoara, oraşul natal
Casa de modă pentru care ţi-ar plăcea să lucrezi? Sper ca pe viitor să fie casa de modă personală.

Creaţiile Teodorei se găsesc pe profilul Teodorei de facebook; preţurile sunt de la 150 de lei la 500 de lei. În curând creaţiile ei vor fi prezentate şi de Band of Creators.

Foto: arhiva personală a invitatei

.