Noul val de designeri: Ovidiu Pop

„Există doar multă ambiţie, dublată de muncă; inspiraţia şi talentul se presupun a fi existente şi indispensabile. Nimic nu este uşor pentru un designer la început de drum. Auzi de oportunităţi? Fă-ţi oportunităţile! Doreşti o şansă? Creează-ţi una!“, spune Ovidiu.

Care a fost prima piesă pe care ai imaginat-o?
La vârsta de cini ani, în joacă şi pornind de la filmele lui Charlie Chaplin, am desenat prima piesa vestimentară: o pereche de pantaloni cărora le-am exagerat proporţiile deja cunoscute, i-am îmbogăţit estetic cu un imprimeu şi i-am supraaccesorizat cu nasturi şi bretele.

Când ai ştiut că o să devii designer?
În liceu (de Artă) când am fost pus în situaţia de a alege ce „ramură“ a artei voi studia. Pasul spre domeniul artistic n-a fost greu de făcut, având în vedere că tatăl meu este artist plastic. Atelierul său mi-a fost atât spaţiu de joacă, cât şi loc în care mi-am manifestat primele înclinaţii artistice.

Care sunt temele colecţiilor tale?
Am rezonat ca designer la problemele cu care se confrunta societatea pe care le-am privit dintr-o altă perspectivă: de la criza economică, efectele dezastrelor naturale, până la modalităţi de expresie a anatomiei umane.

Câteva cuvinte despre fiecare colecţie…
Am conceput şi dezvoltat cinci colecţii personale: „Paradisuri artificiale“, „Syndrome F“, „Regrete dulci“, „Parfum de criză“ şi „Unskinned“, integral masculine. E un segment care mă reprezintă şi în spaţiul căruia mă desfăşor şi mă exprim cel mai bine.

Care e partea cea mai grea pentru un designer la început de drum?
O reţetă a succesului garantat nu există. Există doar multă ambiţie, dublată de muncă; inspiraţia şi talentul se presupun a fi ca existente şi indispensabile. Nimic nu este uşor pentru un designer la început de drum. Auzi de oportunităţi? Fă-ţi oportunităţile. Doreşti o şansă? Creează-ţi-o. În universul modei nimic nu ţi se oferă, pentru tot trebuie să munceşti şi să lupţi. O colecţie nu se naşte dintr-un strănut, dar un strănut îţi poate declanşa ideea unei colecţii.

Cum ai reacţionat când ţi-ai văzut prima dată o piesă purtată pe stradă?
Am zâmbit orgolios şi am ştiut după reacţia celor din jur că este prima, dar nu şi ultima.

Ce piesă visezi să faci şi n-ai realizat-o încă?
Sunt ambiţios, dar nu într-atât încât să ajung nominalizat în Cartea Recordurilor. Nu sunt pasionat de excentricităţi de genul „ţinuta din 1001 pufuleţi“ şi am invatat sa nu creez doar de amorul artei .

Ce temă va avea următoarea colecţie?
Nu vreau să fac prea multe dezvăluiri. Va fi una care îmi va puncta şi defini personalitatea şi anii de studiu. Un mic indiciu: imprimeuri, piele şi tricot.

Cuvintele definitorii creaţiilor tale?
Semnificaţie şi impact vizual, atmosferă şi seducţie.

FLASH FASHION
Designeri preferaţi? Ann Demeulemeester, J.P.Gaultier, Alexander McQueen şi John Galliano în perioada de glorie.
DO: salopeta şi pantalonii cu turul lăsat, inspiratie indiana, Jean Paul Gaultier
DON’T: Culorile neon – pentru că este suficient unul în bucătarie.
Oraşul care te inspiră: Paris.
Vedeta-muză: Clark Gable.

Foto: arhiva personală a invitatului

.