Noul val de designeri: Lana Dumitru

Pasionată de printul digital pe care îl regăsim pe toate piesele imaginate de ea, Lana spune că prima ei creaţie a fost un papion improvizat pentru tatăl ei. Însă prima creaţie Lana pe care a văzut-o purtată de către cineva pe stradă a suprins-o. Poate pentru că era o rochie cu imprimeu „nud“?

Care a fost prima piesă pe care ai imaginat-o?
Dacă se pune la socoteală, un papion improvizat pentru tatăl meu, făcut pe la şapte ani.

Când ai ştiut că o să devii designer?
Nu ştiu nici acum dacă asta am devenit sau dacă vreau să fac asta. Pentru mine este doar unul dintre lucrurile care mă inspiră şi care mă ajută să îmi exprim uşor părerile artistice.

Care sunt temele pe care le urmăreşti în colecţiile tale?
Urmăresc să vorbesc despre lucrurile imediate din viaţa mea de zi cu zi sau despre cele care îmi plac – de la furculiţe la Brâncuşi – şi despre părerile mele ca artist.

Care e partea cea mai grea pentru un designer la început de drum? Să găseşti inspiraţia, să faci rost de materialele potrivite? Cum ia naştere o colecţie?
Nu am descoperit încă partea cea mai grea. Lucrurile decurg însă astfel: pentru ultima mea colecţie, La Naive, realizată pentru lucrarea de masterat. Într-o zi mi-am ales tema şi mi-am dat seama că vreau să fie o colecţie pentru iarnă, ca să am ce purta când mă întorc în România. După şapte zile am terminat schiţele şi le-am ales pe cele finale. În următoarea săptămână am trimis fişierele la print, iar în a treia săptămână materialele au pornit spre croit si cusut. Şi aşa a fost gata colecţia. Acum îmi dau seama că poate partea de creaţie este întotdeauna cea mai simplă pentru mine.

Cum ai reacţionat când ţi-ai văzut prima dată o piesă purtată pe stradă?
Având în vedere că prima piesă de-a mea purtată de cineva pe stradă a fost rochia nud, chiar şi eu am rămas puţin surprinsă.

Care va fi colecţia viitoare?
Următoarea colecţie va fi o colaborare cu site-ul Moja.ro şi va fi prezentată în această iarnă; tema este surpriză, însă!

Care e cuvântul care îţi caracterizează creaţiile?
Cuvântul este Lana! 

FLASH FASHION
DO: Must-have pentru acest sezon? O carte bună în geantă.
DON’T: Nu cred că exista un don’t în modă !
Oraşul care te inspiră: Istanbul
Muzele: le găsesc printre prieteni.

Foto: arhiva personală a invitatei

.