Noul val de designeri: Anca Miron

„Moda îmi oferă libertatea de a mixa mai multe forme de exprimare: de la fotografie la muzică, film, sculptură, teatru, şi lista poate continua“, spune Anca.

Care a fost prima piesă pe care ai imaginat-o?
Prima piesă creată sub brandul Anca Miron a fost rochia multifuncţională cu doua feţe. Este o piesă care a avut succes, şi pe care o voi reinterpreta şi pe viitor.

Când ai ştiut că o să devii designer?
Dintotdeauna am avut o atracţie profundă pentru modă, un simţ a ceea ce urmează pe plan vestimentar. Este un domeniu extrem de complex, care evoluează continuu în funcţie de ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Acesta este unul din motivele care mă face să mă exprim prin haine; ele pot fi puse într-un context, asociate cu un anumit personaj, devenind un mijloc de comunicare. Moda îmi oferă libertatea de a mixa mai multe forme de exprimare: de la fotografie la muzică, film, sculptură, teatru, şi lista poate continua.

Care sunt temele pe care le-ai urmărit în colecţiile tale?
Hainele pe care le creez sunt multifuncţionale, practice, majoritatea au două feţe, şi pot fi adaptate mai multor stiluri, siluete, pot fi purtate şi de către băieţi.

Câteva cuvinte despre colecţiile tale…
2011 –  Joy! este o colecţie neserioasă despre bucuria de a te juca. În 2012 am lansat FILL IN THE BLANK, un proiect conceptual ce propune rochii similare cu o foaie albă de hârtie, pe care o poţi personaliza în funcţie de starea şi atitudinea ta. Aceeaşi rochie poate fi lungă sau scurtă, din două mişcări poate fi transformată în vestă sau salopetă. Una din piesele colecţiei este Rochia Status, o rochie-canal de socializare, prin care îţi poţi comunica mesajele, protestele, ideile. Rroz (2012)  vine de la o stare de spirit ce poate fi rezumată la un cuvânt cu o încărcătura specială. Care e partea cea mai grea pentru un designer la început de drum?
Există multe lucruri care nu sunt uşoare în profesia asta, dar iubesc ceea ce fac. Sper ca românii să înţeleagă într-un viitor apropiat că felul în care te îmbraci vorbeşte despre tine, şi că este important să apelezi la un expert care să te poată ajuta să te simţi în hainele pe care le porţi ca în pielea ta. Cred că hainele multifuncţionale pot schimba modul de a ne înţelege şi îmbrăţişa individualitatea. 

Cum ai reacţionat când ţi-ai văzut prima dată o piesă purtată pe stradă?
Am zâmbit.

Ce piesă visezi să faci şi n-ai realizat-o încă?
Intenţionez să experimentez mai mult în ceea ce priveşte materialele pe care folosesc.

Ce temă va avea următoarea ta colecţie?
Una dintre teme va fi reciclarea! În plus, lucrez alături un alt designer la un proiect care are la bază tradiţiile româneşti. Va fi lansat curând, ca un al doilea brand sub semnătura mea. 

Care e cuvântul care ar caracteriza creaţiile tale?
Funcţionalitate, adaptabilitate, individualitate. 

Atelierul Anca Miron se afla pe strada Toamnei, nr. 8. Mai multe detalii pe https://www.facebook.com/MironAnca şi http://ancamiron.ro/. Din octombrie 2012 hainele ei pot fi cumpărate de pe INSPIRARE SHOP în urma câştigării locului trei în cadrul concursului INSPIRARE 2012.

FLASH FASHION
Designerii care te inspiră? Issey Miyake, Yohji Yamamoto, Hussein Chalayan.
DO: Must-have pentru acest sezon? Rochia multifuncţională Envelope
DON’T: Piesele de care ne putem lipsi? Cele pe care nu le purtăm.
Dacă ar fi să-ţi găseşti o muză între staruri, aceasta ar fi… Tilda Swinton.

Foto: arhiva personală a invitatei

.