eticheta iubiti internet

Mic îndreptar de etichetă pentru potențiali iubiți ai viitorului

Așa începe: v-ați văzut, v-ați cunoscut, v-ați plăcut, lumea era toată a voastră. Apoi i-ai văzut profilul pe Facebook. Sau hashtag-urile de pe Instagram. Sau cererile ciudate de recomandări pe Linkedin. Check-in-urile compulsive la sală. Stories la fiecare cinci minute pe Whatsapp (cine face asta?!?). Șiiii așa se și termină.

Să ignori prezența online a unei persoane în ziua de azi e ca și când te-ai decide să angajezi pe cineva cu ochii închiși, fără CV și eventual cu mâinile legate la spate. Și la urma urmei, de ce ai face-o? Sigur, cu toții tânjim acum după acel timp de poveste și inocență când nu te prindeau ore târzii săpând până la sfârșitul internetului ca să afli dacă tipa care apare în poza numărul 156 era iubita lui, dacă a avut o copilărie fericită sau dacă își schimbă poza de profil mai des decât o faci tu.

Sigur, suntem (sper) conștienți că prezențele noastre online sunt niște versiuni curatoriate și orchestrate ale noastre. Dar aceste avataruri, ca orice proiecție, spun multe despre noi. Practic, abia aici devine realmente îngrijorător: dacă versiunea atent selecționată nu poate mai mult de un #instafun, cea reală ce șanse mai are să fie #blessed?

În fine, știm și că e greu, că creierele noastre nu mai pot cu atâția stimuli, că tentația unui selfie la sală e mare, că discuțiile pe Facebook pot atinge isteria în mai puțin de cinci minute etc. Așa că lăsăm aici un mic îndreptar de etichetă pentru potențiali iubiți ai viitorului.

  1. Te rugăm să îți treci data de naștere la profil. O vom afla oricum și vom fi făcut deja toate variantele posibile de compatibilități online înainte de primul vin împreună, așa că ne-ai scuti de niște extra timp pierdut.
  2. Acele poze în care îți dau prietenii tag, în acele petreceri și în acele locuri în care pozați în costume, cu trabucuri și hashtag #gentlemen: NU! (A se evita de altfel și în viața reală, dar dacă nu se poate și nu se poate, chiar nu vrem să știm.)
  3. Comentariile prin care încerci să te bagi în seamă cu diverse fete (și nu-ți iese) – nu doar că le vedem și ne dăm ochii peste cap, dar aproape că ne vine să îți dăm și sfaturi despre ce și cum să spui, e atât de #hopeless.
  4. Cu like-urile, mesajele și comentariile e ca-n viață: ce-i prea mult strică, și acolo unde dragoste nu e, nimic nu e, vorba cântecului. Nimeni nu vrea 147 de like-uri dintr-un foc, cum de altfel și dacă nu primim deloc știm că tragi cu ochiul de undeva de după cortina internetului doar că decizi, din motive obscure, să nu acționezi. Oricum ar fi, e ciudat și trebuie să înceteze.
  5. Asta ar trebui să fie de la sine înțeles, dar o lăsăm aici: citește înainte să postezi/trimiți un mesaj. Acele greșeli de gramatică sau modul în care folosești prescurtări și slang-uri „tinerești” ne marchează pe viață.
  6. Pentru sănătatea noastră mintală hai să vorbim mai bine la telefon: puterea unui seen în vremuri de online poate distruge imperii și ruina și cele mai bine intenționate relații.
  7. Orice ai face, oricâte pagini ai gestiona, oricâte evenimente ai vrea să faci, nu ne cere like-uri sau alte forme de interacțiune. Ți le vom da din proprie inițiativă. Sau nu. Suntem, oricum, cu toții (sperăm, din nou) adulți aici, nu boți generatori de trafic.
  8. Pozele cu tipe sexy alb-negru, fără credite, scoase dintr-un fel de colț artistic al internetului pre-Fifty shades of grey. Pe bune? Trebuie să existe modalități mai rafinate de a-ți afișa fanteziile.
  9. Glumele despre subiecte sensibile – chiar trebuie să le faci? Dacă chiar trebuie, sunt ele amuzante sau doar un fel neasumat de a-ți exprima opinii? Din nou, gândește înainte să postezi, nu poți să susții apoi că te-a luat gura pe dinainte.
  10. În fine, dacă drumurile noastre se întâlnesc dar apoi se și despart, hai să ne asumăm și asta: fără poze șterse, fără statusuri pasiv agresive, fără dedicații, sau, mai rău, unfriend-uri compulsive. Știm că de fapt și de drept nu suntem deloc adulți, dar hai să ne prefacem măcar, dacă tot suntem pe social media.

Foto: Yannis Vlamos

roxana.cornac
roxana.cornac@glamour.ro