Glamour: de ce avem nevoie de o ediție creată de femei, pentru femei

De ce e atât de specială ediția pe care o ții acum în mână? Nu pentru că GLAMOUR împlinește în această lună 11 ani de când a fost lansată în România (Happy birthday to us!), ci pentru că acest număr a fost realizat în totalitate de femei. La fel ca și celelalte 16 ediții GLAMOUR din lumea întreagă, din Islanda până în Statele Unite, Brazilia sau Africa de Sud.

Ideea unui November issue #PoweredByWomen, un număr creat, scris, fotografiat și ilustrat de femei, pentru femei, s-a născut în martie, la Paris, în timpul conferinței anuale a redactorilor șefi GLAMOUR. Atunci am decis că dacă vrem să vedem schimbare – un procent mai mare de femei în parlament, egalitate în drepturi și salarii egale pentru femei și bărbați –, schimbarea ar trebui să înceapă chiar cu universul glam.

Și ceea ce părea o joacă la început, ne-a făcut să realizăm cât de puține femei-specialist avem. Am constatat că în România sunt teribil de puțini fotografi de fashion femei, practic pot fi numărați pe degetele de la o mână și că până acum nu am lucrat suficient de des cu ei. Ori tocmai acesta este lucrul pe care și-l propune această ediție – să identificăm lucrurile pe care le putem schimba fiecare dintre noi.

Când scriu aceste rânduri nu trece o zi fără ca încă o actriță, inclusiv nume celebre precum Angelina Jolie sau Gwyneth Paltrow să nu facă public faptul că celebrul producător Harvey Weinstein le-a agresat sexual. Sunt deja peste 30 de femei, inclusiv multe actrițe cunoscute, care au făcut declarații publice și lista continuă să crească; în weekendul ce urmează trimiterii în tipar a revistei are loc în București „Marșul pentru siguranța femeilor“, o campanie de conștientizare a faptului că una din patru dintre femeile din România este agresată fizic sau sexual de partenerul ei; în Parlamentul României mai puțin de 20 la sută dintre aleși sunt femei.

La un moment dat, în procesul de producție al acestei ediții, Cindi Leive, redactorul-șef GLAMOUR US ne-a trimis un email în care ne întreba ce înseamnă feminismul pentru noi. Am fost surprinsă să constat că în multe țări acest cuvânt este deja desuet – în România, discuțiile despre feminism sunt încă confuze, și când credeam că începem să ne clarificăm puțin ideile și să identificăm voci publice care să vorbească asumat despre asta, Denisa Niță, features editor GLAMOUR și participantă la prima școala de feminism care a avut loc în această vară (experiență relatată într-un super articol din acest număr), introduce un nou concept în discuție, postfeminism. De data asta nu mai este vorba despre lupta împotriva patriarhatului, spune Denisa, ci despre iubirea de sine, autocunoaștere și despre libertate.

Încercarea noastră este o picătură într-un ocean, dar ne propunem ca ediție de ediție să descoperim femei care au un cuvânt de spus în domeniul lor, vrem să vorbim deschis despre problemele care ne preocupă pe noi toate. Mai avem un drum atât de lung de parcurs. Sunt însă optimistă pentru că, așa cum spune colaboratoarea noastră, Iulia Burtea, în articolul Activism de gen feminin, „toate ne naștem cu puterea de a schimba lumea“. Mai rămâne doar să învățăm să o folosim.

erika
erika.chivu@ringier.ro