Ghid complet de petrecere

Sezonul petrecerilor e în toi. O veste care fie te încântă peste măsură şi te face să baţi entuziasmată din palme, fie te face să oftezi adânc, să-ţi pui mâinile în cap şi să te cutremuri de-a dreptul.

Eşti fie o extrovertită, fie o introvertită. Fie îţi place să vorbeşti neîncetat, fie să asculţi. Eşti fie o dansatoare înnăscută ori o persoană care speră în gând ca nimeni să nu o invite pe ringul de dans. În oricare dintre cele două categorii te-ai afla, trebuie să ştii că sezonul petrecerilor presupune mai mult decât să te decizi căror invitaţii să le răspunzi afirmativ. Mai înseamnă să hotărăşti ce ţinută să porţi, ce băutură să bei, ce să spui, ce poze să pui pe Instagram, ce melodii să cânţi şi ce delicii să deguşti.  Fie că deţii deja propriul microfon pentru karaoke, fie că ai prefera să îţi petreci seara cât mai aproape de o uşă prin care să te strecori afară, cu toţii avem nevoie de un ghid de petrecere care să ne ajute în toate aceste situaţii. Am începe să îţi spunem trucurile noastre dacă toţi extrovertiţii s-ar opri un pic din vorbit…

Cum să ieşi învingător dintr-un maraton al petrecerilor
Oh, 6 decembrie, cum ne testezi tu limitele. 25 decembrie… nici tu nu eşti mai breaz. Şi la ce te uiţi, 31 decembrie? Tu eşti cel mai rău dintre toate! Cum ne obligaţi voi ca în această lună să pornim într-un adevărat maraton, prin toate colţurile oraşului doar-doar să bifăm zecile de petreceri ce se înghesuie la rând. Am aflat însă câteva trucuri infailibile, aşa că, staţi fără grijă, nu ne mai e teamă de voi:
* Stabileşte-ţi o limită. Dacă tu nu poţi, o vom face noi pentru tine. Trei: acesta este numărul petrecerilor la care poţi merge într-o singură seară fără să cazi lată de epuizare la finalul acestei reprize şoc de socializare. Organizează-te astfel încât să-ţi închei seara şi să petreci cel mai mult timp la petrecerea la care ţii cel mai tare să ajungi.
* Adu o sticlă de vin (sau de coniac). Acesta va fi cadoul pentru prima petrecere. Gazdele petrecerilor doi şi trei vor primi un tirbuşon vintage, articole de papetărie deosebite sau alte astfel de obiecte superbe pe care le poţi strecura cu uşurinţă în geantă (dacă ai luat deja cadourile şi sunt voluminoase le poţi trimite şi a doua zi după petrecere).
* Cunoaşte-ţi bine limitele. Gândeşte-te ce cantitate de alcool poţi să bei înainte să te ameţeşti. Apoi împarte numărul băuturilor la trei. Aceasta e numărul de pahare pline cu delicii bahice pe care le poţi bea la fiecare petrecere în parte.
* Fii discretă. Nimeni nu trebuie să ştie că mai există şi alte petreceri pe lista ta. Dacă petreci o oră la fiecare dintre ele, nimeni nu o să te întrebe unde te duci mai apoi.
* Regula fără excepţie. Dacă una dintre petreceri este de fapt o cină, nu poţi să fii doar în trecere pe acolo. Va trebui să petreci întreaga seară în acel loc (sau măcar până se încheie cina).

Mergi singură?
„Nu contează cine sau cât de celebru eşti, nimănui nu îi place să ajungă neînsoţit la o petrecere“, spune Savannah Guthrie, co-prezentatoarea show-ului Today. „Fă-ţi intrarea cu zâmbetul pe buze, priveşte în jurul tău şi încearcă să debordezi de încredere în tine. Apoi îndreaptă-ţi atenţia către persoanele cunoscute sau către alţi oameni care au venit la rândul lor singuri.“ Dacă nu observi nici măcar o faţă cunoscută, aminteşte-ţi că la orice petrecere există trei zone sigure: locul în care se află gazda, barul şi baia. Dacă eşti nevoită, învârtă-te în jurul celor trei până îţi faci câteva cunoştinţe.

Cum să intri într-o conversaţie
Imaginea unui grup de oameni care râd amuzaţi la o glumă numai de ei ştiută te poate transporta direct în perioada liceului – în cel mai nefericit mod cu putinţă. Cea mai bună ocazie să te „infiltrezi“ în conversaţia lor fără să te simţi îngrozitor? Aşteaptă să facă o pauză, îndreaptă-te către ei şi „spune tare şi clar «Bună, mă strecor şi eu în conversaţia voastr㻓, sugerează Guthrie. „Cel mai important lucru este să intri în vorbă. Cea mai proastă mişcare pe care o poţi face este să te strecori în acel grup şi să stai acolo într-o tăcere ciudată. Imediat ce te-ai integrat în grup pune întrebări, ascultă şi nu vorbi încontinuu numai despre tine.“

De Danielle Pergament; traducere şi adaptare de Mirela Ujică; foto: Guliver/Getty Images

Adriana Matei
contact@misshypewit.com