Frenezia Festivalurilor: cele mai tari 6 motive de distracţie ale verii

Visezi la vacanţe cu rucsacul în spate şi tenişi în picioare, la drumuri molcome cu trenul, la jazz în mijlocul pădurii, la filme pe bandă rulantă, teatru în hale industriale, concerte de hang şi la cele mai faine peisaje? Şase festivaluri fantastice, trei luni pline: pornim cronometrul pentru o vară ca-n poveşti!

O atmosferă electrică: Electric Castle
La capătul unui drum de 10 ore cu trenul (mult mai puţine cu maşina), la o aruncătură de băţ de Cluj, te aşteaptă un adevărat colţ de rai. Castelul Bánffy din comuna Bonţida, una dintre cele mai frumoase clădiri renascentiste de la noi, găzduieşte de anul trecut nu doar proiecţii în miez de noapte ale filmelor de TIFF, ci şi cel mai cool festival de muzică electronică de la noi: Electric Castle. Anul acesta, între 19 şi 22 iunie, ne jucăm cu baloane de săpun imense, râdem mult, jucăm cărţi şi dansăm pe muzica Die Antwoord, Thievery Corporation, Bonobo, Gramatik, Wilkinson, Şuie Paparude, Subcarpaţi şi mulţi mulţi alţii. 4 zile, 5 scene, peste 100 de artişti: cea de-a doua ediţie de Electric Castle e un motiv excelent să dai o fugă până la Cluj. Abonamentul pentru cele 4 zile de festival: 190 lei (până pe 11 iunie) şi 250 lei, online pe www.eventim.ro.

Cea mai cea ediţie de Summer Well
Te anunţăm de pe acum: 9 şi 10 august vor fi cele mai fierbinţi zile ale verii: The National, Placebo, Bastille, John Newman şi mulţi alţii vin la a patra ediţie de Summer Well.
În ziua care s-a anunţatat line up-ul acestei ediţii de Summer Well am avut un zâmbet mare lipit pe faţă până târziu în noapte. Îmi aminteam o seară de noiembrie în care am cântat la unison cu sute de oameni Slipped şi Bloodbuzz Ohio, în care am dansat pe Pink Rabbits şi Fake Empire, în care, mergând pe străzile pline ale Berlinului, m-a cuprins o euforie soră cu beţia. A fost seara primului meu concert The National, seara pe care visez să o retrăiesc pe 10 august pe iarba de pe Domeniul Stirbey din Buftea. Vor fi două zile de dulce boemie, zile în care vom mânca îngheţată multă şi vom dansa neîncentat pe acordurile melodiilor Placebo, Bastille, John Newman, Miles Kane, The 1975, Tom Odell, Chloe Howl, Reptile Youth şi Prides. Dacă ai aceleaşi planuri ca noi cumpără-ţi repede abonamentul pentru cele două zile de festival de pe easytickets.ro, din Orange shops şi reţeaua Eventim la preţul unic de 199 lei.

Jazz la superlativ: Gărâna Jazz Festival
Se spune că cine merge o dată la Gărâna se va întoarce aici negreşit. Şi nu ne mirăm deloc! An după an, de 18 ani încoace, sătucul fermecător din Caraş Severin e locul de întâlnire a sute de iubitori de jazz de la noi şi de peste hotare. Timp de patru zile, între 10 şi 13 iulie, în Poiana Lupului, ne vom ocupa locurile pe butuci de lemn şi îi vom asculta pe Adam Bałdych Quartet, The Crimson ProjeKCt, Joey DeFrancesco Trio, Marius Neset Quartet, Adam Baldych Music Quartet, Kimmo Pohjonen şi mulţi alţii. Detalii despre campare, alte modalităţi de cazare, bilete şi program pe www.garana-jazz.ro.

Popas în Deltă: Anonimul
Dacă te-am îmbiat la seri de jazz sub stele atunci poate vrei să îţi continui aventura nocturnă cu o serie de filme excelente într-un cadru absolut feeric: între 11 şi 17 august ne dăm întâlnire în Sfântu Gheorghe la o nouă ediţie a Festivalul Internaţional de Film Independent Anonimul. Şoptim doar atât: delicii pescăreşti, plimbări cu barca şi filme cât cuprinde. Detalii şi program pe www.festival-anonimul.ro.

Teatru pe pâine: Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu
„Faust-ul“ lui Purcărete, expoziţii semnate Ştefan Câlţia şi Dan Perjovschi, concerte de fado şi hang: surprizele acestei ediţii de FITS.
Desigur că nu ai nevoie de motive în plus să pui la cale o vizită la Sibiu: oraşul în sine e atât de frumos că merită oricând să îi batem străzile pietruite. Dar dacă ţi-aş spune că la început de iunie în teatrele, barurile, halele şi pe străzile Sibiului poţi fi părtaşă la o adevărată minune?

Când ploaia se va opri

Minunea are loc anul acesta între 6 şi 15 iunie, se numeşte Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu şi te îmbie cu cel puţin patru expoziţii eveniment (Dan Perjovschi, Silviu Purcărete, Radu Afrim şi fabuloasa expoziţie Ştefan Câlţia. Triptic: lumea ca teatru), cu zeci şi zeci de piese de teatru excelente (Faust şi Călătoriile lui Gulliver, regia Silviu Purcărete, Când ploaia se va opri, regia Radu Afrim), cu spectacole de dans şi balet (Lebăda neagră şi albă, coregrafia Jesús Carmona, Patruzeci, coregrafia Jo Strømgren şi excelentul experiment remixat de Vlaicu Golcea Hai Iu Iu Nu Hey You You [Măria Tănase Remix], regia Radu Afrim) şi concerte de fado, orgă şi hang. Program pe www.sibfest.ro şi bilete pe  www.eventim.ro.

Hai la TIFF!
Se anunţă a fi o ediţie absolut legendară! 

Nu cred că vom conteni vreodată cu laudele pentru această minunăţie de festival care de 13 ani încoace pune Clujul pe harta oraşelor cinefile ale lumii: Festivalul de Film Transilvania debutează anul acesta pe 30 mai în Piaţa Unirii cu proiecţia în  premieră a peliculei nominalizate la Oscar, Philomena şi se continuă până pe 8 iunie cu zeci şi zeci de filme, concerte şi evenimente speciale (în închidere un alt film mult aşteptat, Boyhood, un experiment unic pentru care Richard Linklater a câştigat Ursul de Argint pentru regie la Berlin). Citeşte întregul nostru ghid de luat lumea în cap în acest început de iunie cu ocazia unei noi ediţii de TIFF, aici. 

Intră în galeria foto şi află şi alte lucruri interesante pe care le poţi face în această vară cu ocazia acestor şase festivaluri.

Foto: Electric Castle , Conde Nast Digital Archive, Joseph Llanes, chuffmedia.com, johnnewman.co.uk, americanmary.com, Mediafax Foto, Radu Afrim

Bogdan Galca
bogdan.galca@ringier.ro