Festivalurile toamnei: filme premiate, teatru şi muzică bună

De la filme apreciate la Cannes la muzică balcanică şi până la o noapte albă dedicată filmului românesc iată ce planuri îţi facem pentru săptămânile care vin.

TIFF, Festivalul de Teatru de la Sibiu, Summerwell… credeaţi că festivalurile bune s-au concentrat toate în prima jumătate a anului?! Ei bine, toamna aceasta avem o mulţime de motive de distracţie. De la filme apreciate la Cannes la muzică balcanică şi până la o noapte albă dedicată filmului românesc iată ce planuri îţi facem pentru săptămânile care vin.

Începem cu cel mai aşteptat festival de film al toamnei: Les Films de Cannes à Bucarest. Dacă anul trecut am rupt bilete la majoritatea proiecţiilor din festival (cele 5 filme selectate de echipa GLAMOUR sunt în continuare de referinţă dacă nu aţi apucat să le vedeţi!) iată că şi această a cincea ediţie se anunţă a fi excelentă.

Festivalul debutează în forţă cu excelentul film al lui Andrei Zviaghinţev, Leviathan, distins cu Premiul pentru scenariu la Festivalul de la Cannes şi descris drept „o capodoperă“ de „The Guardian“ şi alte mari publicaţii ale lumii. Un alt film adus în premieră de la Cannes, unde a avut partea de o proiecţie specială, este Bridges of Sarajevo, un film colectiv semnat de 13 regizori europeni, inclusiv de Cristi Puiu, Jean-Luc Godard şi Sergei Loznitsa. Li se alătură Aida Begić, Isild Le Besco, Leonardo di Constanzo, Pedro Costa, Kamen Kalev, Vincenzo Marra, Ursula Meier, Vladimir Perišić, Marc Recha, Angela Schanelec, într-un film-puzzle care încearcă să recompună imaginea unui oraş şi a unei părţi a Europei care încă se vindecă după război.
Când: 24-30 octombrie.
Unde: Cinema Patria, Studio şi Elvira Popescu.
Detalii, bilete şi program pe: www.filmedefestival.ro/2014.

Leviathan

Ca în fiecare an, Les Films de Cannes à Bucarest va fi urmat de Festivalul Filmului Francez. Până să aflăm ce filme vor fi selectate în programul festivalului dedicat cinefililor francofoni intraţi în galeria alăturată pentru a vedea care sunt şi celelalte festivaluri pe care le aşteptăm cu nerăbdare în această toamnă.

Foto: arhivele evenimentelor menţionate

Bogdan Galca
bogdan.galca@ringier.ro