Fantasmele din basme: ilustraţiile semnate Maria Surducan

„Imaginează-ţi o cameră nu foarte mare. O masă plină de creioane, markere, cuttere, radiere, acuarele, tuşuri şi pasteluri de ulei. La masă stă o fată, desenează şi se întreabă cum arată un cal cu patru perechi de aripi?“ Tocmai ai făcut cunoştinţă cu Maria Surducan.

„Imaginează-ţi o cameră nu foarte mare. O masă plină de creioane, markere, cuttere, radiere, acuarele, tuşuri şi pasteluri de ulei. Un panou pe care stau prinse cu ace imagini decupate, fotografii, vederi, curiozităţi despre care nimeni nu-şi mai aduce aminte de unde au venit. Uneori, se aude păcănitul unui creion pe o tabletă grafică sau ţiuitul unui scanner. La masă stă o fată, desenează şi se întreabă cum arată un cal cu patru perechi de aripi?“

Tocmai ai făcut cunoştinţă cu Maria Surducan.

Drumul de la primele ilustraţii la poveştile publicate a început cu desene cu „omuleţi clădindu-se din cercuri colorate, cu mâinile ca nişte beţe, prinţese în rochii de un portocaliu fosforescent, Robinson al lui Defoe şi Uriaşul Bun şi Prietenos al lui Dahl.“ După ce a absolvit secţia de Grafică a Universităţii de Artă şi Design din Cluj, Maria şi-a trecut în portofoliu ilustraţii ce acum stau lângă minunatele scrieri din Tinereţe fără Bătrâneţe (Editura Vellant) şi Puiul de Întuneric (Editura Benefica).

Dacă o întrebi pe Maria care e visul ei cel mare, îţi va răspunde sincer: „Să realizez o carte de benzi desenate pornind de la poveştile care mi-au încântat copilăria. Şi pentru că eu am crescut pe vremea cailor putere şi a imaginilor 3D, în carte se vor strecura elemente ale tehnologiei moderne“.

Lucrările Mariei pot fi văzute pe behance.net/MariaSurducan, iar printuri semnate de ea pot fi achiziţionate de pe Atelierul de Print.

Intră în galeria foto GLAMOUR pentru a vedea mai multe dintre lucrările Mariei.

Foto: arhiva personală a invitatei