Detaliile care pot strica o petrecere

Orice petrecere are momentele ei ciudate, ridicole sau pur şi simplu bizare. Iată cum să faci faţă unora dintre ele:

… nu îţi aduci aminte numele persoanei cu care ai vorbit în ultima jumătate de oră. Singura cale de scăpare este să fii sinceră. De îndată ce îţi dai seama că nu îţi aminteşti numele persoanei, cere-ţi scuze şi mai întreab-o o dată. Dacă ţi se pare că e nepoliticos, întreabă-te: când ai fost ultima oară ofensată de faptul că cineva nu şi-a amintit numele tău? Exact!
… o altă invitată poartă aceeaşi rochie ca şi tine. Îndreaptă-te ţintă către ea şi spune-i cât de tare îţi place rochia ei. Sau mai bine: roagă pe cineva să vă facă o poză împreună. Dacă vei evita situaţia nu vei face altceva decât să o transformi într-un moment cu atât mai evident şi mai bizar.
… verşi ceva. Dacă ai vărsat conţinutul unui pahar sau al unei farfurii pe mobilă sau pe covor, mergi în bucătărie, ia un şervet de hârtie şi curăţă. În această situaţie va trebui să stai până la finalul petrecerii pentru că nu poţi fi acea persoană care a vărsat şampanie pe fotoliu şi a şi plecat mai devreme.
… verşi ceva pe o altă persoană. Chiar dacă e vorba despre puţin suc pe pantofii unei invitate, trebuie să iei iniţiativă: ia un şervet şi dă-i-l acelei persoane. Dacă ai vărsat ceva pe hainele acelei persoane trebuie să o rogi să îţi dea numărul de telefon astfel încât să plăteşti curăţarea hainelor.
… ai spart ceva. Strânge cu grijă cioburile, scuză-te şi a doua zi cumpără un obiect identic. Pe felicitare poţi scrie un mesaj simpatic: „Am petrecut o seară minunată. Cu drag, elefantul din magazinul cu porţelanuri.“
… eşti nevoită să anulezi prezenţa în ultimul moment. Trimite o orhidee în locul tău.
… dai peste fostul tău iubit. Zâmbeşte, fă-i cu mâna sau pupă-l pe obraz. Dacă vrei să vorbeşti mai mult de atât cu el este OK dar dacă nu, trebuie să ştii că ţi-ai făcut datoria.
… dai peste fosta iubită a prietenului tău. De această dată lucrurile sunt un pic mai dificile. Dacă el este cel care s-a despărţit de ea, nu-l ţine de mână pe iubitul tău şi salutaţi-o împreună. Dacă ea este cea care s-a despărţit de el, ţine-l de mână şi salutaţi-o cu zâmbetele pe faţă. Dacă oricare dintre ei l-a înşelat pe celălalt… îndreaptaţi-vă către bar.
… realizezi că ai băut un pic prea mult. Pleacă. Imediat. Nu, serios acum. Nici măcar nu-ţi mai lua la revedere. Aşază-te imediat în pat. Şi când camera începe să se învârtă, pune un picior pe podea. Funcţionează.

Antreuri mici, dezastre mari
Am întrebat-o pe Deborah Williamson, co-proprietar al restaurantului James şi al magazinului cu bunătăţi artizanale Cecil&Merl, ambele din Brooklyn, ce preparate să eviţi dacă nu eşti extrem de îndemânatică – sau dacă pur şi simplu iubeşti acea bluză albă din mătase pe care ai decis să o porţi la petrecerile sezonului. Aşadar, evită:
* Preparatele care trebuie degustate cu lingura, în special acele linguri din ceramică care arată ca nişte polonice. Sunt surprinzător de greu de manevrat.
* Antreurile care trebuie mâncate din mai mult de o îmbucătură.
* Bruschetele şi crostini. Noi le numim „opere de artă ce se vor răsturna garantat“.
* Antreurile supraetajate. Nu ai cum să le mănânci fără ca vreunul dintre ingrediente să îţi alunece pe mâini sau pe haine.
* Antreurile pe care trebuie să le afunzi în sos.

De Danielle Pergament; traducere şi adaptare de Mirela Ujică;  foto Condé Nast Digital Archive

adina.popescu
adina.popescu@ringier.ro