Supa de dovleac, reinventată

Cel mai bine este să consumi fructe şi legume de sezon. Nici că se putea un pretext mai bun pentru a reinventa clasica supă de dovleac.

Deci, ce spui de o supă de dovleac în coajă? Cu brânză grasă şi pesmet? Aşa-i că ţi-am făcut poftă? Cea mai bună supă de dovleac se pregăteşte foarte uşor, chiar dacă are nevoie de un timp de coacere mai lung, de aproape două ore.

Supa de dovleac cu brânză Gruyère

Ingrediente (pentru 6-8 porţii): 

  • 1 dovleac de 3-3,5 kilograme
  • 100 de grame de unt
  • 1 linguriţă seminţe de fenicul, râşnite fin
  • 1 ardei iute (sau doi, dacă îţi place să mănânci picant), uscaţi şi tocaţi mărunt
  • sare şi piper
  • 200 de grame de brânză Gruyère (rasă). O poţi înlocui cu o altă brânză uscată şi grasă (emmentaler)
  • 125 de grame de pesmet (dacă e pregătit în casă, cu atât mai bine)
  • 2 căţei de usturoi, tocaţi mărunt
  • 2 frunze de dafin
  • 750-900 de mililitri de supa concentrată de pui (stock de pui)
  • câteva frunze de pătrunjel, pentru decor

Preparare: 

Încinge cuptorul la 170 de grade Celsius. Spală coaja dovleacului bine şi apoi usuc-o bine. Taie un cerc deasupra dovleacului, ca să decupeazi un dovleac. Ridică capacul şi, cu o lingură, scobeşte si scoate toate seminţele din interior. 

Aşază dovleacul într-o tavă pe care ai acoperit-o înainte cu hartie de copt. Freacă bine interiorul dovleacului cu unt. Presară în interior seminţele de fenicul, ardeiul iute, şi sare şi piper după gust. Adaugă brânza rasă, pesmetul, usturoiul, frunzele de dafin şi toarnă deasupra supa de pui. Este important să nu umpli dovleacul până sus, ci să laşi un spatiu de 2-3 centimetri până la capac. Acoperă apoi totul cu un capac.

Rumeneşte dovleacul în cuptor timp de o oră. Ridică şi mută capacul alături, pe hârtia de copt. Lasă apoi dovleacul în cuptor, la copt, pentru alte 30-90 de minute – depinde cât de mare este dovleacul. Îţi dai seama că este gata în momentul în care, atunci când înţepi cu o furculiţă interiorul dovleacului (fără să străpungi însă coaja), aceasta este moale.

Îndepărtează frunzele de dafin, adaugă sare şi piper dacă simţi că mai e nevoie. Apoi, scobeşte cu grijă cu o lingură pe fundul sau lateralul dovleacului, ca să iei cât mai mult “miez” şi aşază-l în farfurie. La final toarnă deasupra un polonic de supă şi presară deasupra câteva frunze de pătrunjel.

Foto: Condé Nast Archive

roxana.cornac
roxana.cornac@glamour.ro