Găteşte fără să foloseşti cuptorul!

Când afară sunt 30 de grade la umbră, să aprinzi aragazul pentru cină iese din discuţie. Definitiv! Avem trucuri pentru reţete delicioase… fără foc!

Când afară sunt 30 de grade la umbră, să aprinzi aragazul pentru cină iese din discuţie. Definitiv! Avem trucuri pentru reţete delicioase… fără foc!

Dacă n-ai un grill în curtea din spatele casei, gătitul la cuptor sau pe ochiurile aragazului poate fi un adevărat chin într-o după-amiază fierbinte de vară. Dar asta nu înseamnă că nu poţi pregăti mese delicioase. Îţi împărtăşim noi trucurile folositoare.

Renunţă să pregăteşti prea mult ingredientele. Găseşti în magazine o mulţime de opţiuni care să te scutească de căldura cuptorului. Aşadar, poţi cumpăra şi poţi avea mereu în casă o serie de ingrediente perfecte pentru o cină rapidă, gustoasă şi… răcoroasă.

  • brânză de capră acoperită cu piper (sau chimen) sau marinată în sos de chili; 
  • ardei capia deja copţi şi tăiaţi fâşii;
  •  felii de prosciutto gata tăiate;
  • chifle mici acoperite cu seminţe sau crakerşi fără sare;
  • măsline, capere, parmezan, suc de roşii.

Maximizează gusturile! De exemplu, couscousul e un aliment care nu trebuie gătit prea mult, însă cu un gust deosebit. În plus, acesta „absoarbe“ aroma ingredientelor care îi sunt alăturate şi se transformă rapid. Poţi să-l prepari cu curry sau şofran, cu ceapă, pătrunjel şi roşii, cu busuioc şi suc de roşii cu usturoi sau cu frunze de mentă zdrobite: gustul couscous-ului se va schimba dramatic în funcţie de ingredientele folosite. 

Reinventează salatele! Nimeni nu spune că salatele trebuie compuse, inevitabil, doar din frunze de salată creaţă, rucola, roşii şi castraveţi. Poţi adăuga în salată avocado tăiat felii, nuci mărunţite, seminţe de pin, stafide, boabe de struguri, afine, felii de grepfrut, boabe de fasole roşie sau de năut, boabe de porumb, ciperci tăiate mărunt, sparanghel, dovlecel, chiar şi felii de ananas sau kiwi pentru un gust exotic. Orice asociere este permisă! Poţi încerca crutoanele de pâine prăjită cu sare (le găseşti gata preparate la supermarket), fulgi de porumb simpli şi crackerşi sfărâmaţi.

Încearcă şi secrete din bucătăria japoneză! Dacă ai găsit un furnizor de peşte bun, nu ezita şi completează-ţi alimentaţia. Dacă ai la dispoziţie sos de soia şi nişte wasabi, poţi felia subţire somonul sau tonul şi… gata! Ai un platou de sashimi perfect pentru o cină, alături de un pahar de vin alb.

Ingredientele care te vor scoate din orice încurcătură:

  • diferite varietăţi de sare (de mare, de Himalaya). Două picături de ulei de măsline şi puţină sare peste câteva roşii tăiate felii… absolut delicios!
  • şi, că tot veni vorba… ulei de măsline. Sau ulei de susan, de struguri, de porumb.
  • oţet balsamic şi felurite amestecuri de ierburi (oregano, salvie, lavandă, rozmarin), dar şi ingrediente ceva mai exotice (curry, şofran, paprika, fulgi de chilli).

Foto: Gourmet/Yanes,Romulo A, CN Digital Studio, Condé Nast Archive

Tags:
,