Cum să faci grătarul perfect?

Îţi place să-ţi inviţi prietenii în weekend, la grătar? Nu te limita doar la burgeri; orice tip de carne sau orice legume pot fi delicioase dacă sunt preparate aşa cum trebuie. Iată cele mai utile trucuri pentru a obţine un grătar perfect şi locurile din apropierea Bucureştiului unde poţi ieşi la un picnic la iarbă verde.

Profită de zilele frumoase de vară şi, mai ales dacă ai o curte generoasă, cheamă-ţi prietenii la o masă în aer liber. Evident, ce se potriveşte cel mai bine în această situaţie? Un grătar bine încins, câteva sticle de vin şi apă puse la rece şi multă, multă bună dispoziţie.

Foarte important: atunci când faci cumpărăturile pentru această masă, nu te limita la carne tocată pentru mici sau burgeri sau carne de vită. La fel de bune pot ieşi la grătar puiul (mai ales dacă ai norocul să găseşti un furnizor de la o fermă ecologică), carnea de porc, peştele sau legumele. Toate pot fi delicioase, trebuie doar să le pregăteşti aşa cum trebuie.

Avem noi câteva trucuri practice aici, în galeria foto.

CITEŞTE ŞI:

Top cele mai frumoase destinaţii din România unde poţi să petreci sărbătorile pascale

Top cele mai bune reţete de cartofi prăjiţi

Top 50 cele mai frumoase torturi de nuntă

Top 5 deserturi delicioase care nu te îngraşă

Alte câteva sugestii pentru grătarul perfect

 • Întoarce carnea de porc la fiecare 4-5 minute de pe o parte pe alta, iar după ce s-a rumenit la suprafaţă, pune-o în zona mai rece, ca să se pătrundă.
 • Carnea de pui se face foarte bine la foc domol (dacă o pui pe jar, se arde la suprafaţă şi rămâne crudă în interior)
 • Micii se pun pe grătar la final, după carnea de porc şi pui, împreună cu frigăruile, dar înainte de legume.
 • Frigăruile sunt mai bune când alternezi carnea cu legumele; foloseşte ţepuşe de metal (dacă alegi unele de lemn, ţine-le în apă cel puţin o oră înainate de a le folosi).
 • Cartofii se coc direct în jar, înveliţi în folie de aluminiu.
 • În folie, direct în jar, poţi coace şi usturoiul pentru mujdei, dar şi roşiile.

Cum poţi face grătarul perfect?

 • Lemn sau cărbuni? Temperatura degajată de cărbuni este mai mare decât cea a lemnelor, aşa ca aceştia sunt buni dacă vrei să faci carne la grătar, în timp ce pentru legume se pot folosi lemnele
 • Aprinde grătarul cu o oră, o oră şi jumatate înainte de a pune carnea. Nu folosi benzina sau alt lichid uşor inflamabil.
 • Pune carnea pe grill numai după ce flăcările s-au stins şi jarul este acoperit cu cenuşă albă.

Unde putem merge la picnic?

Evident, n-o să vă recomandăm să încingeţi grătarul în spatele blocului. Nici în balcon. Vă sugerăm câteva locuri simpatice, aproape de Bucureşti, în care vă puteţi petrece o după-amiază relaxată, în compania prietenilor. Atenţie: asiguraţi-vă mai întâi că în locul ales pentru picnic este permisă aprindera unui foc, aveţi grijă ca, atunci când plecaţi de la locul de picnic să strângeţi în urmă resturile şi să stingeţi focul.

 • Lacul şi pădurea Cernica – la câteva zeci de minute de centru, puteţi găsi un petec de iarbă pe care să citiţi o carte, să împărţiţi cu prietenii câteva sandwich-uri.
 • Parcul Comana – la nici o oră de Bucureşti există o deltă naturală pe lacul Comana. Puteţi petrece o zi întreagă aici (aveţi grijă să faceţi grătar doar în zonele special amenajate, pentru că zona e rezervaţie naturală); admiraţi vegetaţia luxuriantă (e o zonă în care întâlniţi mulţi bujori româneşti şi salcâmi) şi vă puteţi plimba şi cu bicicleta.
 • Pădurea Brăneşti – poate fi o variantă pentru petrecerea unui weekend la iarbă verde şi se află la circa 15 kilometri de Bucureşti, pe vechiul drum spre mare. În apropiere se găseşte şi Mănăstirea Pasărea, care poate fi vizitată gratuit, iar pe marginea pădurii găsiţi suficiente oaze de verdeaţă pentru un picnic ca la carte.
 • Lacul Chitila – aproape de Mogoşoaia: găsim aici şi un pic de soare, şi zone retrase la umbră. Îl puteţi explora atât la pas şi puteţi face un popas pentru un mic picnic.
 • Mogoşoaia – la 15 kilometri de centrul capitalei, pădurea şi lacul de la Mogoşoaia pot reprezenta destinaţia perfectă de weekend. Palatul este unul superb – poţi să-l vizitezi dacă n-ai făcut-o încă. Parcul este împodobit cu statui şi are un parc spcial menajat pentru grătar.
 • Snagov – e de mult o destinaţie cunoscută pentru o ieşire la iarbă verde în apropiere de Bucureşti (35 de kilometri). Poţi face plimbări de agrement, spoprturi nautice, picnic şi plimbări lungi cu bicicleta.
 • Parcurile bucureştene – Tineretului, IOR, Tei. Ce-i drept, parcă aici e mai bine să soseşti cu gustările gata pregătite de acasă, în coşuleţ, însă o scurtă ieşire la iarbă verde e benefică pentru toată familia.

 

Foto: Hepta, Romulo Yanes

Adriana Matei
contact@misshypewit.com