ceaiul de fructe face rau dinti

Ceaiul de fructe poate face rău dinților tăi

Oh, nuuu!! Ceaiul de fructe poate fi destul de dăunător pentru sănătatea dinților tăi. Uite de ce este posibil să ai probleme cu dantura. 

Nimic nu e mai frumos, mai ales pe o vreme așa rece, decât să sorbi dintr-o cană de ceai fierbinte în timp ce urmărești serialul preferat sau citești o carte bună. Ei bine, se pare că ceaiul din fructe ar trebui inlocuit cu altceva, dacă nu vrei ca dinții săi să aibă de suferit.

O investigație condusă de oamenii de știință de la King’s College din Londra arată că băuturile acide, precum ceaiurile din fructe sau apa cu arome, pot distruge smalțul dinților. Cercetarea, care a fost publicată în British Dental Journal, a studiat dietele a 300 de persoane cu dinți extrem de uzați. Specialiștii au descoperit că problemele cu dantura s-au intensificat la persoanele care au consumat multe băuturi acide.

Cercetatorii susțin că fresh-urile, ceaiurile din fructe, băuturile dietetice, băuturile cu mult zahăr și apa cu arome sunt toate acide și pot provoca deteliorarea smalțului dentar. Menținerea acestor băuturi în gură înainte de a înghiți poate, de asemenea, să crească riscul de eroziune a dinților.

Cercetatorii au descoperit că persoanele care beau apă cu o felie lămâie sau ceaiuri de fructe de două ori pe zi sunt de 11 ori mai predispuse la eroziunea moderată sau severă a dinților.

Doctorul Saoirse O’Toole, care a condus acest studiu a spus: „Dacă bei lucruri pe perioade lungi de timp, mai mult de cinci minute, dacă ții băutura în gură sau dacă mănânci foarte încet un fruct – acestea sunt lucruri care pot deteriora dinții tai. Dacă mănânci un măr la prânz, atunci încearcă să nu mai mănânci ceva acid seara. Dacă bei un pahar de vin seara, atunci nu mai bea ceai de fructe dimineața.“

Nu trebuie să scoți complet băuturile acide din dieta ta. Dacă le bei în timpul mesei asta ajută la reducerea daunelor, deoarece alimentele cresc producția de salivă, care este alcalină, aceasta acționând ca un amortizor – diluând alimentele și băuturile acide, susțin cercetătorii. O altă soluție este băutul apei sau laptelui sau mâncatul alimentelor neutralizatoare (precum brânza) după ce ai consumat alimente sau băuturi acide.

La fel ca băuturile dulci sau carbogazoase și băuturile alcoolice „cu bule“, precum șampania sau Prosecco, sunt acide și afectează în timp smalțul dinților.

Foto: Shutterstock

roxana.cornac
roxana.cornac@glamour.ro