festivalul international de teatru de la sibiu 2017

FITS 2017: ce te așteaptă anul acesta la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu

Între 9 și 18 iunie, suntem așteptați la cea de-a XXIV-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, care se desfășoară în acest an sub genericul „Iubire“.

Ca în fiecare an, o atracție a festivalului este dansul. Ne întâlnim în acest an cu compania israeliană Batsheva, care aduce la Sibiu spectacolul coregrafic Naharin’s Virus, semnat de Ohad Naharin, dar și cu compania de dans contemporan Kibbutz, tot din Israel, care aduce Horses in the Sky, ambele spectacole fiind prezentate în premieră în România. În timp ce argentinienii de la Brenda Angiel Aerial Dance Company ne vor uimi cu un spectacol ca un dans în zbor, un dans al geometriilor, Air Condition, spaniolii de la Andalusian Flamenco Ballet vin cu That Silverio și Flamenco Gala (acesta fiind realizat special pentru FITS, așadar are aici premiera mondială).

Pentru că tot acum se împlinesc 10 ani de când Sibiul a fost capitală culturală europeană, nu vor lipsi din festival cele două spectacole de patrimoniu: Faust și Metamorfoze, în regia lui Silviu Purcărete. Printre străinii de renume care poposesc la FITS 2017 se numără Mikhail Baryshnikov, Robert Wilson și Valery Fokin. Așa se face că așteptat este și spectacolul Brodsky/Baryshnikov, un one-man-show montat de Alvis Hermanis pentru Teatrul de Stat din Letonia, The New Riga Theatre, bazat pe poemele de Nobel ale lui Joseph Brodsky, interpretate de Mikhail Baryshnikov, faimosul dansator, coregraf și actor.

Robert Wilson, unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai teatrului de avangardă, este invitat de onoare al acestei ediții, la finalul căreia va primi o stea pe Aleea Celebrităților din Sibiu. Ca un omagiu adus compozitorului John Cage, Wilson interpretează Lecture on Nothing, unul dintre textele de bază ale literaturii experimentale de secol XX. Teatru, așadar, teatru la orice oră, teatru și dans, în multe-multe spații, dar și afară, fiindcă spiritul FITS, știți bine, plutește nebun pe străzile orașului.

Detalii, program și bilete pe sibfest.ro.

roxana.cornac
roxana.cornac@glamour.ro