Top cei mai proşti actori şi cele mai nereuşite filme ale tuturor timpurilor

Da, nu doar rolurile bune sunt răsplătite cu premii. Şi prestaţiile nefericite, şi peliculele fără succes au parte de distincţii. Vorbim, desigur, despre actorii, actriţele şi filmele care au reuşit să strângă cel mai impresionant număr de Zmeure de Aur de-a lungul timpurilor.

Da, nu doar rolurile bune sunt răsplătite cu premii. Şi prestaţiile nefericite, şi peliculele fără succes au parte de distincţii. Vorbim, desigur, despre actorii, actriţele şi filmele care au reuşit să strângă cel mai impresionant număr de Zmeure de Aur de-a lungul timpurilor. 

Oscarurile au partea lor de strălucire şi glam. Însă trebuie să recunoaştem cinstit că în fiecare an ne amuzăm copios cu nominalizările la The Golden Rasberry Awards – Zmeura de Aur – pentru cele mai proaste prestaţii din istoria cinematografiei. Curios (sau nu) premiile sunt câştigate de nume mari din cinematografie (unii dintre ei punând, pe raftul de acasă, atât un Oscar sau un Glob de Aur, cât şi o Zmeură!). Şi, printre nominalizaţii pe lista dezastrelor îi întâlnim şi pe Stanley Kubrick, şi pe George Lucas, pe Robert Redford sau Keanu Reeves, pe Angelina Jolie sau Uma Thurman, dar şi pe fostul preşedinte George W. Bush.

În ceea ce priveşte filmele care au luat coroniţa pentru cele mai nereuşite pelicule, discuţiile pot fi multe şi am avea nevoie de mult spaţiu virtual pentru a le analiza în parte. Ţinem să menţionăm însă doar acest top:

  • Când dezastrele sunt cu adevărat îngrozitoare… se înregistrează şi un record absolut: în 2011, comedia „Jack and Jill“, cu Adam Sandler, a fost nominalizată la absolut fiecare categorie!
  • Pentru anii ’80, premiul de „cel mai prost film al deceniului“ a mers la „Mommie Dearest“ (cu Faye Dunaway).
  • În anii ’90, cel mai prost film al perioadei a fost considerat comedia „Showgirls“.
  • Pentru anii 2000, laurii i-au revenit peliculei „Battlefield Earth“.
  • În 2014, premiul pentru cel mai prost film a fost câştigat de „Movie 43“.

The Golden Rasberry Awards – Zmeura de Aur are 11 categorii diferite, de la cel mai prost film la cel mai prost actor şi cea mai proastă primă apariţie. În 1987, Bill Cosby a venit să-şi ridice „premiul ruşinii“, urmat apoi de alte vedete. Fetele au fost chiar mai îndrăzneţe: Halle Berry a venit cu Oscarul său ca să-şi ridice premiul Zmeura primită pentru „Catwoman“, iar o altă câştigătoare de Oscar, Sandra Bullock, s-a prezentat şi ea să-şi ia premiul pentru „All About Steve“. Prima ceremonie a premiilor Razzie a avut loc în 1981 şi, la prima ediţie au existat doar câteva zeci de spectatori. Aşadar, să aflăm şi care au fost cei mai dezastruoşi actori şi actriţe din istoria cinematografiei.

Intră în galeria foto pentru a vedea care dintre actorii cunoscuţi au primit cele mai multe… Zmeure.

Foto: Guliver/ Splashnews; www.outnow.ch