top filme horror

Top 10 cele mai înfricoșătoare filme horror

Ești amatoare de filme care te țin în tensiune și îți dau fiori pe șira spinării? Ți-am pregătit un top cu zece filme horror, clasice ale genului. Te invităm să-ți alegi de aici următorul film de vizionat (asta în cazul în care nu le-ai văzut deja).   

Top 10 cele mai înfricoșătoare filme horror

Trilogia Evil Dead

Trilogia lui Sam Raimi îți provoacă fiori pe şira spinării. Primul film, din 1981, spune povestea un grup de adolescenți americani aflați în vacanță într-o cabană din munții Tennessee. Acolo , aceștia descoperă o carte veche pe care, odată ce o citesc, dezlănțuie tot felul de orori: copacii și morții se trezesc la viață și urmează o luptă pe viață și pe moarte. Continuarea filmului a fost lansată în 1987 și urmează aceeași linie ca primul film: un cuplu tânăr se cazează la aceeași cabină din Tennessee, dezlănțuind forțele răului cu consecințe groaznice pentru ei și prietenii lor. Army of Darkness – The Medieval Dead este al treilea film din serie. Ash, personajul principal (jucat în toate cele trei filme de Bruce Campbell) se întoarce înapoi în timp în secolul al 14-lea. Pentru a se putea întoarce în prezent, trebuie să lupte împotriva scheletelor și a războinicilor din epoca întunecată. În 2013 s-a făcut un remake după primul film Evil Dead.

Pet Sematary

Filmul din 1989 este o adaptare a romanului cu același nume scris de părintele genului horror, Stephen King. Familia Creed se mută într-o casă nouă, aproape de un drum pe care trec mereu camioane în mare viteză. Pisica familiei este ucisă de un camion și îngropată într-un vechi cimitir indian. Aceeași soartă o are și copilul de doi ani al familiei. Curând pisica și copilul revin la viață și omoară tot ce întâlnesc în cale. Filmul a fost urmat de un sequel în 1992, care nu s-a bucurat însă de același succes ca prima parte.

Bram Stoker’s Dracula

Filmul din 1992, este un clasic al genului. A fost regizat și co-produs de Francis Ford Coppola pe baza romanului omonim scris de Bram Stoker. Pelicula are parte de o distribuție formată din nume mari de la Hollywood, precum Gary Oldman, Anthony Hopkins, Winona Ryder, Keanu Reeves și Sadie Frost. A fost foarte bine primit de critici și un real succes la box-office (a avut încasări de peste 2oo de milioane de dolari, iar bugetul filmului a fost de doar 40 de milioane de dolari). A câștigat trei premii Oscar, la ediția din 1993 a galei, pentru cele mai bune costume, cel mai bun machiaj și cel mai bun sunet. Filmul urmărește povestea Contelui Dracula în încercarea de a se muta din Transilvania în Anglia, unde crede că locuiește soția sa reîncarcată. Un grup condus de profesorul Van Helsing se află pe urmele acestuia.

Friday the 13th

Filmul din 1980 se axează pe personajul Jason Voorhees, care s-a înecat în copilărie în Lacul Crystal Lake, din cauza neglijenței personalului taberei în care se afla. Zeci de ani mai târziu, lacul , despre care se spune că ar fi blestemat, este locul unor serii de crime în masă. Franciza Friday the 13th cuprinde 12 lungmetraje, un serial de televiziune, romane, cărți de benzi desenate și jocuri video. Deși filmele nu au fost foarte apreciate de critici, Friday the 13th este considerată una dintre cele mai de succes francize media din America – nu numai pentru succesul filmelor, dar și datorită comerțului cu produse cu însemnele francizei și a referințelor culturale – popularitatea francizei a generat un fanbase imens în întreaga lume.

Alien

În drumul înapoi spre Pământ, nava spațială Nostromo își modifică traiectoria după ce recepționează un semnal necunoscut. Mesajul provine de pe o navă spațială extraterestră abandonată ce adăposteşte nişte paraziţi misterioşi. În timp ce explorează nava, unul dintre membrii navei Nostromo descoperă un obiect asemănător unui ou, din care iese o creatură care se atașează de fața lui și-l face inconștient. Deși parazitul moare și bărbatul se trezește aparent normal,  o creatură extraterestră iese din pieptul său, omorându-l apoi căutând să-i omoare și pe ceialți membri ai echipajului. Filmul SF de groază, regizat de Ridley Scott, a fost lansat în 1979. A avut un mare succes la critici, dar și la box office și a primit Premiul Oscar pentru Cele mai bune efecte vizuale. În 2002 a fost inclus în Registrul Național de Film al Bibliotecii Congresului Statelor Unite ale Americii ca fiind un film „semnificativ din punct de vedere cultural, istoric și estetic“. Institutul American de Film a clasat Alien pe locul șapte în topul celor mai bune filme ale genului SF.

Intră în galeria foto pentru a vedea celelalte cinci lungmetraje din topul celor mai înfricoșătoare filme horror.

Foto: Northfoto, outnow.ch

Tags:
roxana.cornac
roxana.cornac@glamour.ro