De ce ne place să ne uităm la filme triste

Deși majoritatea preferăm comediile, filmele de groază sau cele de acțiune, atunci când ne simțim mai triste alegem instant un film trist, de parcă am căuta un motiv(în plus) să plângem.

Însă se pare că acest gen de filme ne face mai fericite, cel puțin așa spune știința.

Cu siguranță, ai plâns și tu cel puțin o dată la un film trist(da, da, inclusiv băieții, chiar dacă nu vor să recunoască), însă nu trebuie să te gândești că ești sensibilă, din contra, este un semn al unui caracter puternic.

Până când cineva descoperă contrariul, știința spune că e normal să ne simțim atrase de filmele triste și, de asemenea, este recomandat să ne uităm la unul din când în când.

De exemplu, atunci când îi vedem pe Ryan Gosling și Michelle Williams trecând prin toate etapele unei relații care știm că este sortită eșecului, simțim o tristețe profundă, dar este o ,,tristețe în condiții de siguranță”.

Unul dintre motivele pentru care ne place să vizionăm astfel de filme se datorează faptului că acestea acționează ca niște oglinzi terapeutice. Vedem viața noastră în ele și realizăm că nouă nu ni s-au întâmplat lucruri atât de rele precum protagoniștilor din film.

În plus, potrivit unui studiu realizat despre filmele triste, emoțiile negative ne ajută să fim mai critici și mai reflexivi atunci când vine vorba de viața noastră. În timp ce o comedie romantică ne face să mai uităm de probleme, drama ne face să reflectăm la modul în care ne trăim viața.

Cel mai recent studiu, realizat de Universitatea Oxford, a concluzionat că vizionarea dramelor ne face să ne simțim bine și au aceleași efect pozitiv precum o comedie sau munca în echipă.

Atunci când ne uităm la drame, creierul nostru produce mai multe endorfine, toleranța față de durere crește și se generează un sentiment de unitate colectivă. Sigur ți s-a întâmplat să te afli în cinematograf și să observi că nu ești singura care își caută șervețelele prin geantă(iar asta te bucura, recunoaște!).

De asemenea, plânsul ne face bine. După o porție bună de plâns, te simți mai calmă și mai liniștită.

Așadar, data viitoare când te uiți la un film trist și îți vine să plângi, fă-o. Noi suntem fane a filmelor triste, aici  ai o listă cu preferatele noastre.

Foto:Hepta

erika
erika.chivu@ringier.ro