juriu Festivalul de Film de la Cannes

Cine face parte din juriul Festivalului de Film de la Cannes

La ediția de anul acesta, femeile vor domina juriul Festivalului de Film de la Cannes, prezidat de actrița Cate Blanchet. Au fost anunțate toate numele personalităților care vor face parte din juriul celebrului festival.

La începutul anului, organizatorii au anunțat că actrița de origine australiană Cate Blanchet va fi presedintele juriului la ediția din 2018 a Festivalului de Film de la Cannes.

„Am fost la Cannes în multe roluri de-a lungul anilor: ca actriță, producător, în cadrul pieței, al Galei și al competiției, însă niciodată pur și simplu pentru plăcerea de a urmări abundența de filme pe care acest festival le găzduiește”, a declarat Cate, potrivit The Playlist.

„Sunt onorată să am privilegiul și responsabilitatea de a prezida juriul acestei ediții. Festivalul joacă un rol central în aducerea laolaltă a lumii pentru a celebra povestea, această străduință ciudată și vitală pe care o împărtășesc, înțeleg și doresc toți oamenii”, a mai declarat actrița, despre experiența de a prezida juriul Festivalului de Film de la Cannes 2018.

Astăzi au fost anunțate și restul numelor personalităților care fac parte din juriul festivalului – cinci femei și patru bărbați, șapte naționalități și cinci continente.

Cine face parte din juriul Festivalului de Film de la Cannes

Cate Blanchett – Președintele juriului – actrița și producătoarea de origine australiană a câștigat două premii Oscar și a participat în repetate rânduri la Festivalul de Film de la Cannes

Chang Chen – actorul chinez a cunoscut succesul în 2000, odată cu apariția filmului Crouching Tiger, Hidden Dragon, regizat de Ang Lee.

Ava DuVernay – regizoare, producătoare și scriitoare americană, Ava DuVernay este câștigătoare a premiilor BAFTA și EMMY. Ea va fi prima femeia de culoare care va regiza un film cu supereroi DC.

Robert Guédiguian – regizor, scriitor și producător francez, Guédiguian a fost aclamat de critici de când și-a făcut debutul în regie, în anii 80. A cunoscut succesul cu filmul Marius and Jeannette, care a câștigat premiul Louis-Delluc în 1997.

Khadja Nin – căntăreața și compozitoarea din Burundi a cunoscut succesul cu melodia Sambolera Mayi Son. Albumele ei sunt un mix de muzică pop occidentală, muzică africană și ritmuri afro-cubaneze. Este Ambasador al Bunăvoinței pentru Unicef.

Léa Seydoux – actrița de origine franceză alternează filmele de autor cu cele comerciale. În 2013, filmul Blue is the Warmest Colour în care a jucat Léa, a câștigat premiul Palme d’Or la Festivalul de Film de la Cannes.

Kristen Stewart – actrița americană joacă în filme de la o vârstă fragedă, dar a cunoscut succesul odată cu saga Twilight. A regizat primul ei film de scurtmetraj, Come Swim, în 2017.

Denis Villeneuve – regizorul canadian a câștigat două Oscaruri la ediția din acest an a premiilor pentru filmul Blade Runner 2049. El a regizat și mult apreciatele pelicule Sicario si Arrival, cel din urmă fiind nominalizat la opt categorii la Premiile Oscar 2017.

Andreï  Zvyagintsev – multi-premiatul regizor rus este unul din cei mai respectați regizori din Rusia și din cinematografia internațională. Cel mai recent film al său, Loveless, a câștigat Premiul Juriului în 2017 la Festivalul de Film de la Cannes, dar a fost și nominalizat la Globurile de Aur și premiile Oscar.

Festivalul de Film de la Cannes a făcut publică lista filmelor din competiția pentru marele trofeu Palm d’Or de anul acesta, cât și cea pentru Un Certain Regard, Midnight Section și proiecțiile speciale. Iată selecția oficială a celei de-a 71-a ediții a Festivalului de Film de la Cannes.

Doar 3 regizoare sunt înscrise în competiția oficială de la Cannes 2018. Poate că este mai bine față de anii trecuți (2005, 2010, 2012) când nu a existat nici măcar o regizoare, însă tot nu este de ajuns. Iată așadar un motiv în plus să le urmărești pe cele trei regizoare.

Cea de-a 71-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes 2018 va avea loc între 8 și 19 mai.

Foto: Hepta

roxana.cornac
roxana.cornac@glamour.ro