Cele mai bune roluri din cariera lui Al Pacino

Nici nu mai știu cu ce rol l-am descoperit pe Al Pacino, dar un lucru pot spune sigur: am văzut toate filmele lui. Și n-a fost ușor să aleg cele mai bune roluri din cariera lui, dar am făcut-o.

Dacă stau să mă gândesc, primul film în care l-am văzut a fost Frankie and Johnny. Ce pot să spun, m-a cucerit iremediabil în rolul unui bucătar abia ieșit din închisoare, care se îndrăgostește de ospătăriță. Atât de tare încât de-a lungul anilor i-am văzut toate filmele. A fost mafiot, un imigrant cubanez, un bărbat care jefuiește o bancă pentru operația de schimbare de sex a iubitului lui, un pilot de curse și astea sunt numai câteva.

S-a născut pe 25 aprilie 1940, În Bronx și a fost crescut de bunici. A lucrat de la 17 ani și a început ca poștaș, apoi vânzător, lucrător de farmacie, administrator de bloc, portar, ce să mai, le-a încercat pe toate. S-a înscris la Arte Performative și a renunțat după doi ani: mama sa i-a zis că actoria e pentru oameni bogați, mai bine muncește. Și asta a făcut. Dar nu a uitat niciodată ce i-a spus profesoara lui, că juca natural. Până la urmă, ajunge să joace teatru, care a fost marea sa pasiune. Locuia în pensiuni și hoteluri murdare, dar făcea ce îi plăcea: actorie.

În ’72 a jucat în Nașul, iar asta a i-a deschis larg porțile Hollywood-ului. Nu era obișnuit cu faima și nu era ceva la care visa neapărat. Odată ce a obținut-o, au venit și banii, față de care a trebuit să învețe cum să fie nepăsător. Și n-a fost greu, doar făcea asta pentru actorie, despre care a declarat la un moment dat că îți ia psihicul și dă cu el de pereți. Cam cum a făcut el cu mine când l-am văzut în Dog Day Afternoon.

erika
erika.chivu@ringier.ro