cele-mai-bune-comedii-romantice-din-toate-timpurile

Cele mai bune comedii romantice din toate timpurile

Pentru că suntem în mijlocul iernii, iar căldura dintre pături, combinată cu cea a ciocolatei calde nu e îndeajuns, iată o listă cu cele mai bune comedii romantice din toate timpurile.

The Philadelphia Story (1940)

Chiar și 75 de ani mai târziu, triunghiul amoros dintre Katharine Hepburn-Cary Grant-James Stewart încă este capodopera care stă în vârful eșalonului de comedii romantice. Și de ce nu ar fi așa? Funcționează la fel de bine cu formula perfectă: o nuntă + prea mulți pețitori = e complicat.

Roman Holiday (1953)

Mulți văd Breakfast at Tiffany’s drept crema jocului actoricest al lui Audrey Hepburn, însă noi am prefera să ne relaxăm și să luăm prânzul la Roma. Cu Gregory Peck. Filmul cu trei Oscaruri în spinare regizat de William Wyler urmărește o prințesă care-și lasă rochia acasă timp de o zi – e o producție esențială din repertoriul lui Hepburn.

Some Like It Hot (1959)

O pereche de muzicieni la începutul carierei (Jack Lemmon și Tony Curtis) se înhăitează într-o adevărată aventură cu Marilyn Monroe în filmul lui Billy Wilder. Acesta îi urmărește pe cei doi care se deghizează în femei și se ascund într-o trupă de dans de fete după ce au asistat la un jaf.

When Harry Met Sally (1989)

Clasicul din anii  ‘80 al lui Rob Reiner își pune o problemă veche de când lumea: pot bărbații și femeile să fie doar prieteni? Avem atâtea lucruri de iubit: de la cele mai amuzante replici la stiloul Norei Ephron. Sinceritatea comicăa lui Billy Crystal. Și, mai presus de toate, marele „O” al lui Meg Ryan care a pus Katz’s Delicatessen pe harta cinematică.

Splash (1984)

Pentru Cenușăreasa, realitatea era acoperită în cenușă și haine ponosite. Pentru Madison (Daryl Hannah), realitatea ei înseamnă o coadă uriașă de sirenă de care nu vrea să se afle. Deși sirenele rămân la stadiul lor mitologic, asta nu ne împiedică să credem că Al (Tom Hanks) și Mad își trăiesc fericiți viața acvatică împreună.

The Princess Bride (1987)

Să faci un rezumat al celor mai bune comedii romantice și să nu menționezi aventura lui Buttercup (Robin Wright) cu Westley (Cary Elwes) regizată de Rob Reiner e de neconceput. O poveste de dragoste care e amuzantă și abundă-n replici memorabile, dar și plină de acțiune – însă nu genul ăla de acțiune. Vorbim mai mult de pirați sau lupte cu săbii.

Coming to America (1988)

Eddie Murphy și Arsenio Hall se joacă în farsa lui John Landis, care întoarce pe dos conceptul de poveste: în loc să se îndrăgostească de un țăran care pretinde să fie prinț, frumusețea de aici ajunge îndrăgostită de un prinț ce pretinde să fie țăran. Mai exact, un păstor de capre. E la fel de plin de râsete cum e Prințul Akeem îmbrăcat în aur. Și urmează o continuare!

The Birdcage (1996)

Comedia bromantică a lui Mike Nichols se folosește de scenariul genial al lui Elaine May ca să danseze cu Robin Williams și Nathan Lane. Cei doi joacă un cuplu gay care pretind că sunt heterosexuali ca să fie pe placul viitorilor socri conservatori ai fiului lor. Bineînțeles că jocul lor actoricesc lasă de dorit, însă o face în cel mai amuzant rol posibil.

My Best Friend’s Wedding (1997)

Julia Roberts se folosește de latura ei conspirativă pentru rolul său ca Jules, care încearcă să-și cucerească fostul-iubit-slash-cel-mai-bun-prieten și să-l ia din brațele logodnicei sale pentru a-l aduce în universul ei din Chicago. Probabil cea mai tipică casinosvyvodom comedie romantică de pe această listă, reușește totuși să reinventeze finalul fericit: fata nu se alege mereu cu băiatul, iar asta e OK.

Amélie (2001)

Deși dulce și jucăuș în aparență, asta clar nu e comedie siropoasă pline de clișeuri romantice. Mai degrabă, magnetul de Oscar al lui Jean-Pierre Jeunet este o poveste pariziană despre o chelneriță din Montmartre (Audrey Tautou) care îi ajută pe alții și-și găsește dragostea pe parcurs.

Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004)

Tot ce atinge scenaristul Charlie Kaufman o să fie un material răvășitor, însă regizorul Michel Gondry îi pune pe cei din rolurile personajelor principale, Jim Carrey și Kate Winslet, să spună povestea care a câștigat trofeul pentru Cel mai bun scenariu la Oscaruri. Filmul devenit clasic sugerează că există dragoste adevărată – chiar dacă e blestemată.

Forgetting Sarah Marshall

Unul dintre elementele cele mai importante ale unei comedii romantice este soundtrack-ul. Nimic n-o să se potrivească mai bine decât „Inside of You” de la Infant Sorrow cu acordurile comediei care se petrece pe o insulă – despre cum să te desparți și apoi să te împaci, de la Nicholas Stoller, cu protagonistul său, Jason Segel.

(500) Days of Summer (2009)

Duo-ul scenaristic format din Scott Neustadter și Michael H. Weber reinventează rom-com-ul cu o poveste de tip băiat pleoștit-întâlnește-tipă-mișto care promite nu dragoste, ci durere. Cu toate acestea, nu e doar melancolic. De fapt, are unul dintre cele mai fericite montaje muzicale din istoria cinematică.

Bridesmaids (2011)

Glumele cu tentă sexuală nu mai sunt atribuite comediilor de prost gust care abundă în testosteron grație minunatelor Kristen Wiig și Annie Mumolo, care au făcut din această comedie despre nunți o bijuterie atât de inventivă încât a ajuns nominalizată la Oscaruri.

The Big Sick (2017)

Ruby Sparks, Man Up, What If, Enough Said – rom com-urile au văzut o evoluție a genului, și asta nu datorită marilor studiouri cu nume pe măsuri. De fapt, vinovați se fac cei care se ocupă de filmul independent. Probabil cel mai bun exemplu este The Big Sick, cu Kumail Nanjiani (pe care l-ați mai văzut în Silicon Valley) care spune povestea interculturală despre cum și-a întâlnit soția.

Eliza Nita
eliza.nitta@yahoo.com