10 documentare despre lumea modei

Eşti pasionată de lumea modei? Cuibăreşte-te comod pe canapea şi pregăteşte-te să urmăreşti şapte documentare absolut fascinante.

În Masters of Style: John Galliano designerul vorbeşte despre viaţa şi cariera sa în modă, dezvăluindu-şi excentrica şi extravaganta sa personalitate.

Documentarul este o călătorie prin viaţa lui Galliano, începând cu primele lui zile la Universitatea de arte Central Saint Martins din Londra şi continuând cu experienţa să legendară şi de neuitat la casa Dior.

Ţi-am deschis apetitul pentru poveştile unor designeri celebri? Nu rata atunci nici peliculele Valentino: The last emperor şi Lagerfeld Confidential: sunt absolut uimitoare.

În documentarul Notebook on cities and clothes, lansat în 1989, Wim Wenders stă de vorbă cu designerul japonez Yohji Yamamoto despre ce se află în spatele procesului creativ în modă, identitate şi cinematografie într-o eră în care digitalul face paşi din ce în ce mai mari.

L’amour fou, aduce în prim-plan povestea de dragoste dintre Yves Saint Laurent şi Pierre Bergé, alături de imagini de arhivă şi detalii nedezvăluite din viaţa celor doi.

Dacă te atrag documentarele despre lumea fabuloasă a modei, trebuie neapărat să treci pe listă si Diana Vreeland: The eye has to travel, un film despre legendarul fashion editor al reveistelor Harper’s Bazaar şi Vogue. Diana Vreeland a stabilit legea în modă pentru zeci de ani, a anticipat tendinţele şi este considerată unul dintre autorităţile în industria modei.

Eşti pasionată de fotografie? Pătrunde în viaţa celebrei fotografe Annie Leibovitz prin intermediul filmului Life through a lens. Fii părtaşă la fabuloasele shootinguri pe care aceasta le transpune în imagini pentru reviste prestigioase ca Vogue sau Vanity Fair.

Cunoaşte-l pe primul fotograf de streetstyle care la 82 de ani este unul dintre cei mai apreciati oameni din industria modei ultimelor decenii şi unul dintre cei mai longevivi si carismatici fotografi The New York Times: Bill Cunningham: pelicula se numeşte Bill Cunningham New York.

Încheie maratonul cinematografic cu două pelicule dulci-amare: The September Issue te invită să păşeşti în culisele redacţiei Vogue, alături de Anna Wintour şi Grace Coddington, iar Picture me este un documentar sincer şi extrem de bine realizat, plin de detalii neştiute din viaţa fotomodelelor de top.

Foto: www.outnow.ch, Zeitgeist Films.

Bogdan Galca
bogdan.galca@ringier.ro