5 filme de văzut săptămâna aceasta

5 filme de văzut săptămâna aceasta (15-21 ianuarie 2017)

Și săptămâna 15-21 ianuarie ne găsește în Macaz, la cineclubul Film Menu, cu Gary Oldman, ale cărui eforturi au fost încoronate weekend-ul trecut cu un Glob de Aur pentru cel mai bun rol principal masculin în The Darkest Hour și o dramă contemporană de la anacronicul Michael Haneke. Mai jos aveți cele 5 filme de văzut săptămâna aceasta.

1. Insidious: The Last Key

Fiind una dintre acele serii de filme horror de care publicul nu se mai satură, Insidious la al patrulea film, mai înfricoșător ca niciodată. În acest capitol o urmărim pe parapsiholoaga Elise Rainier pe parcursul investigației desfășurate în casa copilăriei sale. Interpretarea lui Lin Shaye, actrița din rolul principal, a fost aclamată la nivel internațional.

2. 13th

De la aceeași regizoare care a adus „Selma” pe marile ecrane în cadrul serilor de film CineMacaz se va proiecta filmul documentar „13th”. Ca o ocheadă obiectivă în sistematizarea arestului și creșterea neașteptată a numărului de persoane încarcerate, filmul lui  Ava DuVernay își propune printr-o viziune inovativă să reducă America la o dimensiune esențială; un documentar bun ce indică felul în care rasismul poate sta, invizibil, la rădăcina multor probleme ce, într-un final, nu au culoare. Marți, de la 19:30.

3. Cineclub Film Menu: Trenuri bine păzite

Filmul este lungmetrajul de debut al lui Jirí Menzel, printre regizorii de căpătâi ai Noulu Val Cehoslovac, ce i-a adus, de altfel, premiul Oscar pentru Cel mai bun film străin în 1967. Mai mult inocent decât eroic, vi se va prezenta un film șarmant și liniștit ce-l are în centru pe Milos, un adolescent angajat la o gară ce încearcă să-și piardă virginitatea în plin Război Mondial. De la 19:30, în sala Cinema de la UNATC. Proiecția va fi urmată de o discuție moderată de Laurențiu Paraschiv și Teodor Zaharia. 

4. Darkest Hour: Ziua Decisivă

Repede adus și la noi, de teamă să nu piardă sălile de cinema un alt film de război (de partea cealaltă zăcând în așteptare un Nolan nemulțumit cu al său Dunkirk), iată un alt posibil candidat la prestigioasele Premii ale Academiei. Gary Oldman e greu de recunoscut în machiajul și costumul lui Churchill, învăluit de omniprezentul fum de trabuc.

5. Happy End

Haneke-și întoarce în 2017 favoriții ce-au jucat cuplul tată-fiică din Amour în 2012 – luând acasă un Oscar la categoria „Cel mai bun film străin” – pe Isabelle Huppert și Jean-Louis Trintignant, cărora li se alătură și Mathieu Kassovitz. Cei trei fac parte dintr-o familie înstărită ce o duc bine mersi în burghezul Calais, ignorând complet criza refugiaților în desfășurare. De la „Funny Games” încoace, producția se distinge ca fiind cea mai detașată de până acum – un bulgăre de zăpadă ce strânge furie și resentimente, rotindu-se la nesfârșit.

 

Eliza Nita
eliza.nitta@yahoo.com