După Campania #MeToo, Uniunea Europeană și-a propus eliminarea tuturor formelor de violență asupra femeilor

Violența asupra femeilor este una dintre cele mai răspândite probleme în lume. Se întâmplă peste tot, în orice societate sau țară, indiferent de statusul social. Se întâmplă acasă, la muncă, la școală, pe stradă sau chiar online. Acest tip de violență afectează sănătatea femeilor și a fetelor și le împiedică accesul la educație și dezvoltare.

Datele arată că la nivel mondial, una din trei femei încă suferă din cauza violenței sexuale, de cele mai multe ori fiind victima partenerului. Trei din patru femei care lucrează au căzut victimă hărțuirii sexuale.

În România, conform unui studiu al Agenției pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene (FRA) „Violența împotriva femeilor: în fiecare zi și în orice loc”, 30% dintre femei spun că au fost afectate de violență fizică sau sexuală la un moment dat în viață după vârsta de 15 ani.

De aceea, Uniunea Europeană și-a propus eliminarea tuturor formelor toate formele de violență asupra femeilor și fetelor. Dezbaterea despre cum se va putea face acest lucru va avea loc în iunie, în cadrul forumului Zilele Europene ale Dezvoltării, care se va desfășura la Bruxelles.

„Campania recentă #MeToo a declanșat la nivel global reacții ample, care au încurajând milioane de oameni (în special femei) din întreaga lume să vorbească și să-i inspire pe alții. Este și cazul campaniei #TimesUp. Aceste lucruri subliniază amploarea acestui flagel, dar și forța și hotărârea de a pune capăt violenței și discriminării odată pentru totdeauna”, a declarat Neven Mimica, Comisarul European pentru Cooperare Internațională și Dezvoltare.

În fieacare an, forumul atrage peste 6.000 de participant din peste 140 de tări, reprezentând peste 1.200 de organizații din domeniul dezvoltării. Ttitlul sub care se va desfășura ediția din acest an a formului este „Femeile și fetele în fruntea dezvoltării sustenabile: protejează, capacitează, investește”. Evenimentul va fi structurat în jurul a trei mari teme: Integritatea fizică și psihologică a femeilor și fetelor; Drepturile sociale și economice ale femeilor și ale fetelor; Voce și participare pentru femei și fete. În cadrul Zilelor Europene ale Dezvoltării de la Bruxelles, se va discuta în detaliu despre aceste probleme, despre legile și politicile care trebuie adoptate, prevenirea violenței și accesul la un pachet esențial de servicii pentru victimele violenței.

Foto: Uniunea Europeană

mirela.ujica
mirela.ujica@glamour.ro