Drumul spre succes e pavat cu… ciudate?! 

Cum să ajungi să ai succes fără a renunța la identitatea și ciudățenia unicitatea ta.

Două ciudățele intră într-un bar – există gluma? Dacă nu există o facem noi, pentru că mie și Andreei Balaban ne place să facem haz de necaz. Necazul că trebuie să muncim de patru ori mai mult ca alții pentru că am făcut nebunia de a rămâne autentice într-o lume care preferă șabloanele.

Necazul că ei i se spune că arată ca o babă și că miroase corespunzător sau că i-ar prinde bine oleacă de acid în buze, iar mie că ar trebui să mai las shaorma și că învăț copiii să fie grași.

În ciuda faptului că trebuie să muncim ceva mai mult pentru a fi înțelese, niciuna nu ar alege o altă cale. În ziua de azi, chiar nu e greu să îți mărești buzele sau să faci câteva tratamente minune care să te facă să încapi în măsura S, iar să ajungem blonde nici nu mai povestim. Ar trebui să investim doar niște bani și am ajunge imediat la „normalitatea” dorită (mai bine spus, la ce se cere și are succes în general astăzi în online).

Așa că din start putem elimina teoria conform căreia săracele de noi ne-am născut ciudate și asta este, lucrăm cu ce avem. Dimpotrivă, și eu și Andreea confirmăm că e de un milion de ori mai greu să înoți împotriva curentului decât să cedezi și să te lași dusă la vale. Și totuși, nu am schimba nimic la noi.

Nu doar noi, ci și persoanele care ne urmăresc, oameni adevărați care își răpesc momente din zi pentru a citi sau a se uita la ce mai povestim noi. Ceea ce mi se pare absolut extraordinar și e dovada vie a faptului că mereu există mai mulți oameni ca noi decât ne-am aștepta și că merită să îți croiești propriul drum către succes.

Iar pentru că niciuneia nu ne place să vorbim în van, am compilat fiecare câte o listă cu lucrurile esențiale pe care le-am învățat de-a lungul anilor, cu speranța că vă vor ajuta să rămâneți bine înfipte pe poziție și să nu faceți compromisuri pe care le veți regreta.

Patricia: 

  1. Asumă-ți cine ești!

În teorie sună ca un lucru tare simplu, dar în realitate nu e chiar așa. De multe ori uităm de noi din dorința de a obține validare de la oamenii pe care îi considerăm mai importanți decât noi sau din dorința de a ne potrivi în peisaj. Vă puteți imagina că să fii grasă și să lucrezi în industria modei nu e tocmai ușor, ce să mai vorbim de a te potrivi în peisaj.

Iar aspectul exterior e, în general, primul lucru care cauzează insecurități în rândul unei femei. Dar ține minte că ești mai mult decât un corp: nu ești un bibelou care trebuie să fie plăcut de privit. Ai opinii, talente și multe alte alte fațete care contează cu mult mai mult decât felul cum arăți. Asumați-le, iubește-le, cultivă-le.

  1. Fii conștientă că vor fi mereu oameni care vor încerca să îți pună bețe în roate.

Indiferent dacă mergi pe drumul tău sau pe autostradă, vor fi oameni care te vor urî fără nici un motiv întemeiat. De obicei e vorba de invidie, alteori de prejudecăți personale; motivul încă chiar nu contează, trebuie doar să te obișnuiești cu ideea. Nu ai cum să mulțumești pe toată lumea sau să faci pe toată lumea să te iubească. Doar nu ești tequilla.

  1. Nu îți fie frică să ceri ajutorul sau să recunoști că ai greșit.

Probabil unul dintre cele mai grele lucruri pentru mine e să îmi calc pe orgoliu și să cer ajutorul, să recunosc că nu mă descurc cu ceva singură. E o vorba căreia nu i-am găsit echivalent în română: no man is an island, adică niciun om nu e o insulă.

Înseamnă că izolarea nu ne face bine și că nu putem crește sau avansa pe cont propriu. Și am ajuns să cred asta, să accept că nu le știu pe toate și că, da, unii știu mai bine decât mine și nu e o rușine să le cer ajutorul. Dimpotrivă, ai nevoie de mult mai multă tărie să recunoști asta decât să mergi orbește în față.

  1. Așteptările exagerate creează presiune exagerată.

În momentul în care mi-am dat seama că sunt mai mult decât un corp și că am ceva mai valoros de oferit lumii, am început să pun presiune pe mine în sensul asta. M-am gândit că eu am ceva de zis și că trebuie să zic, să fac și să dreg până schimb lumea.

Și de preferință să schimb lumea în vreo două luni, așa că n-am răbdare mai mult. Am pus de la început foarte multă presiune pe mine iar asta m-a adus într-un punct (din care mă chinui să ies și acum) de totală neinspirație și foarte, foarte multă anxietate. La fel cum nu avem așteptări nerealiste de la prietenii noștri, pe care îi iertăm când ne greșesc cu ceva, la fel ar trebui să ne tratăm și pe noi înșine. Tu ai vorbi cu prietena ta cea mai bună cum vorbești cu tine când te enervezi pe ceva ce ai greșit?

  1. Bucură-te de ce ai, de cine ești și de ce ai realizat până acum.

Înainte, înainte și înainte, în secolul vitezei nimeni nu mai are timp să ia o pauză, să respire adânc și să se bucure de cum e viața în momentul respectiv. Nu, ne trebuie mai mult, mai bun, vrem realizări și mai mari. Și așa mergem înainte într-un continuu stres și o continuă dezamăgire și frică, în loc să ne bucurăm de micile sau marile victorii la care dacă stăm să ne gândim, tânjeam acum câțiva ani. Mi-am trăit toată viața așa și am obosit. De acum înainte, eu îmi voi face timp să fiu recunoscătoare pentru toate lucrurile extraordinare care mi se întâmplă.

Andreea:

  1. Învață să te simți confortabil în situații inconfortabile…

…sau cum ar spune unul dintre citatele faimoase ale Pinterestului: „Great things never came from comfort zones”. Confortul e plăcut, e minunat, e convenabil, e o îmbrățișare puternică după o zi grea sau o masă caldă după o ploaie rece. E dezirabil și uman și până la urmă, câți dintre noi preferă durerea în detrimentul plăcerii? Câți dintre noi ar renunța la un loc de muncă stabil pentru a căuta un job mai bun (dar nesigur) și câți dintre noi s-ar desprinde dintr-o relație nesatisfăcătoare, dar confortabilă? Vă spun eu, prea puțini. Confortul e bun dar inutil pentru progres și asemenea unei ore la sală care da, e dureroasă și neplăcută, poziționarea în situații inconfortabile este cea care ne crește șansele de succes.

  1. Particularitățile sunt cele care ne fac puternici

Cu riscul de a oferi un prea uzat clișeu, cred că ceea ce ne face diferiți este ceea ce ne face speciali. Și cred că aceste diferențe trebuie „exploatate” dacă ne dorim atingerea succesului. Diferit nu înseamnă neapărat anormal, mai bun sau mai rău, înseamnă doar altfel, iar acest „altfel” are puterea de a ne evidenția în mulțime, indiferent că vorbim despre un punct de vedere diferit, o personalitate ieșită din comun sau doar o trăsătură fizică aparte (a se vedea Barbra Streisand).

  1. Acceptă că nu întotdeauna ai dreptate.

Errare humanum est și tot uman este să accepți că nu există perfecțiune și nici om fără de greșeală. Recunoaște atunci când greșești, acceptă situația și învață ceva din experiență. Îți va câștiga respectul celor din jur și chiar și respectul de sine.

  1. Privește partea plină a paharului

Ușor de spus, greu de executat – ar trebui să știu mai bine, doar sunt o fire pesimistă cu tendința de a pune răul în față în ideea evitării dezamăgirilor. Până la un punct, poate că și strategia mea e un demers sănătos, dar pe de altă parte cred și că atragi ceea ce oferi iar o atitudine pozitivă va atrage după sine schimbări pozitive.

  1. Crede în tine – poate cel mai important punct dintre toate cele enunțate

Manuscrisul pentru Harry Potter a fost respins de 12 edituri diferite până când J.K. Rowling a primit în sfârșit undă verde de publicare de la editura Bloomsbury. Albert Einstein nu a putut vorbi până la vârsta de patru ani, Oprah Winfrey a fost concediată de pe postul de prezentatoare de știri iar Steve Jobs a fost demis de la cârma companiei pe care a fondat-o. Ce au în comun toți oamenii aceștia?

Pe lângă succesul evident, niciunul dintre ei nu s-a dat bătut în fața vieții, cu toții au continuat să privească înainte și să își urmeze pasiunile. Crezând în ea, J.K. Rowling a devenit cea mai bogată scriitoare din toate timpurile, Albert Einstein, geniul secolului XX, Oprah Winfrey una dintre cele mai influente femei ale prezentului, iar Steve Jobs, poate cel mai de succes businessman al tuturor timpurilor. Poate că nu ești următoarea Oprah ori savantul secolului dar crezând în tine, îți pavezi singură drumul spre propria variantă de succes.

De Patricia Blaj și Andreea Balaban, fotografii de Costruț

roxana.cornac
roxana.cornac@glamour.ro