Dolce far niente: cum să te bucuri de plajă ca o veritabilă italiancă

Un masterclass care te va ajuta să duci arta lui dolce far niente la un nivel superior.

Nu am vrea să jignim locuitorii orașului Düsseldorf (adorăm schnitzel-ul vostru!), dar trebuie să spunem răspicat: nimeni nu merge la plajă pentru a-și etala spiritul nemțesc. Sau polonez. Sau groenlandez. Oamenii sunt inspirați, și asta pe bună dreptate, de obiceiurile excelente ale brazilienilor și californienilor, dobândite de pe urma traiului pe coasta oceanului.

Cine nu își dorește să fie californianul de la plajă? Cu corpurile atletice și părul decolorat de soare, aceștia par să nu fi văzut niciodată cu ochii lor cum arată un birou într-o corporație. Dumnezeu să-i binecuvînteze pe californieni și pe verișorii mai sexy ai acestora, brazilienii. Însă, în opinia mea, cele mai senzuale femei de pe plajă vin dintr-un alt colț al lumii. Un loc cu mai mult ruj, mai multe perechi de bikini și mult mai multă opulență. O antică civilizație mediteraneană. Patria oamenilor frumoși care se bronzează în timp ce sunt parfumați, a costumelor impermeabile decorate în mod minunat și a consumului de vin în exces, dar fără regrete. Îi cunoști, sunt cei care mănâncă bruschetta, poartă ochelari cu lentile-oglindă și sunt adevărați entuziaști ai gelului de păr. Aceasta este cultura care a dat naștere sandalelor romane și sandalelor romane semnate de Gucci. Italienii. La naiba, cei mai sexy oameni care merg la plajă. Da, din lumea întreagă.

Ai putea să nu fii de acord cu mine. Dar, dacă nu ești de acord, este pentru că nu ai dreptate.

OK. Lasă-mă să îți povestesc o întâmplare. Acum câțiva ani mă aflam în Liguria, o fâșie din coasta mediteraneană a Italiei, cunoscută pentru cluburile de pe plajă, palatele în nuanțe pastel, iahturile luxoase și, desigur, sosul pesto. Într-un asemenea beach club, m-am așezat lângă două femei. Nu te puteai abține să nu te zgâiești la ele. Sau cel puțin, eu nu am putut. Nu doar pentru simplul fapt că erau atrăgătoare, dar pentru că etalau acest lucru și o făceau cu deplină încredere în sine. Una dintre femei purta o pălărie jucăușă, de cowboy, din paie, 17 brățări, bikini și un sarong diafan, prins într-un mod perfect. Femeia afișa un bronz pe care nu îl mai văzusem în America dinaintea campaniilor de prevenire a cancerului de piele din anii ’80.

Vara la plaja in Italia

Fuma Marlboro și mirosea asemenea celui mai sexy magazin de lenjerie intimă din Europa. Cealaltă avea cosițe lungi și dese, bikini cu un singur șnur, 39 de brățări și o aromă unisex, nemaipomenit de senzuală. Bronzul afișat de ea avea o nuanță mai închisă decât cel al prietenei sale. Ambele savurau Vermentino rece și roteau pe furculițe spaghetti alle vongole de parcă asta făceau de când s-au născut. (Pentru a clarifica lucrurile, cele două femei mâncau, fumau și beau în același timp – cea mai artistică manifestare a lăcomiei.) Aceste femei nu aveau abdomene sculptate sau siluetele modelelor de 14 ani care defilează pe podiumuri; arătau ca niște femei care se bucură de viață. Mi-am dorit să evadez cu amândouă și să trăim în păcat de neiertat. Am început să vorbim și am fost șocat să descopăr că jobul amândurora era acela de a curăța spații de birouri din zonele rezidențiale din afara Romei. Gândul că aceste femei s-ar putea afla în altă parte decât la plajă era de neconceput.

Citește și:
Top 7 cele mai frumoase destinaţii ascunse din Italia
5 experiențe culinare de încercat în Italia

Italienii se pricep să petreacă timpul la plajă ca nimeni altcineva.

Nu e ca și cum le-ar plăcea să meargă la plajă, ci mai degrabă, aceștia merg la plajă pentru că asta le este adevărata vocație. Cred că ar fi capabili de crimă, sau cel puțin, muncitorii din transport și sistemul sanitar ar organiza proteste la nivel național, dacă i-ai împiedica să se bucure de timpul destinat plajei. (Reține: muncitorii italieni din transport și cei din sistemul sanitar vor protesta la nivel național într-una dintre zilele viitoare. Nu există nicio îndoială.) Italienii abordează desfrâul din timpul verii de parcă restul anului ar fi o minciună. Dacă te-ai aflat în Italia în lunile de vară, știi deja că întreaga țară începe să dispară. Până în luna august, pare că Roma, Milano și Bologna au fost lovite de o apocalipsă cu zombi.

Cei care rămân în orașe sunt turiștii uluiți, în căutarea unui restaurant ai cărui proprietari nu sunt în vacanță. Dar unde se află toată lumea? Ei nu fac excursii la pas asemenea semenilor lor olandezii. Sunt la plajă. Cu toții. Țara este o peninsulă, iar fiecare din cei 61 de milioane de cetățeni din toate colțurile are bagajele făcute și poartă pălării supersexy din paie și costume de baie în culori stridente. Cu toții, cu excepția a șapte tipi care stau în fața cofetăriilor, fumând trabucuri. Italienii știu că adevăratul rol al statului european nu constă în garantarea asigurării medicale universale cetățenilor ei, ci în girarea faptului că fiecare persoană de pe teritoriul lui are parte de dreptul său la vacanțe prelungite și la radiații UV din abundență.

plaja vara in italia

Dacă îți dorești să trăiești asemenea italienilor în această vară, trebuie doar să urmezi câteva reguli simple. De exemplu, nu înota jumătate de oră după ce ai mâncat paste cu langustine. Pentru că, după ce îți termini porția de paste cu langustine, ar trebui să savurezi și paharul cu vin alb și apoi să bei un espresso cu gheață. Iată și restul regulilor mele modeste pentru femeile care își petrec timpul la plajă. Acestea sunt spuse de un bărbat care nu are nicio treabă să le zică femeilor cum să se îmbrace sau cum să se poarte.

  1. Fii extrem de necumpătată. Mă refer la excesul vestimentar, desigur. Dar, trebuie să ai în vedere și excesul culinar (filozofia națională a Italiei spune că nu ai niciun motiv să mergi la o plajă care nu are un vin alb delicios și moluște suficient de sărate), excesul atunci când vine vorba de produsele de coafare a părului și restul suitei de excese considerate pozitive. Italienii nu se îngrijorează din cauza consecințelor pe care aceste excese le au asupra sănătății. Pentru că, acum este vară. Iar în lumea în care aceștia trăiesc, vara, nu există ziua de mâine.
  2. Uită de propria vârstă. Italiencele se bucură de senzualitatea lor indiferent de vârstă sau siluetă. Este tărâmul mamelor sexy în costume de baie și al bunicilor în bikini. Italia este locul unde adolescentele poartă ținute care le fac să pară tinere divorțate (lucru pe care nu îl încurajez!), iar proaspetele divorțate sexy poartă ținute care ar putea fi considerate prea adolescentine în anumite locuri (lucru pe care îl încurajez). Nu există persoane mature mai sexy, mai stăpâne pe sine și mai virile decât italienii. Dar, sunt sigur că există și reversul medaliei. Iar acest revers se numește carcinom cu celule scuamoase sau carcinomul bazocelular sau orice alt tip de carcinom, de fapt. Dar până în momentul morții, acești oameni îndrăgostiți de plajă arată splendid, bronzați și triumfător de sănătoși. Aceasta este doar teoria mea, până la urmă. Așa că, poartă costumul de baie sexy, bluza de plajă diafană. Și ce dacă costumul de baie are puțin aspect metalic și acesta ți se pare puțin nebunesc? Ești în locul potrivit!
  3. Abandonează ironia. Unul dintre cele mai mărețe lucruri atunci când vine vorba de cultura italiană (și unul dintre cele mai exasperante lucruri, dacă locuiești acolo) este că aceasta nu se schimbă. Nu e ca și cum ai merge la Berlin, unde uneori s-ar putea să nu te simți suficient de cool pentru barmanul cafenelei din vecinătate. Italienii nu au îmbrățișat valul hipsteresc și nici nu se supun normcore-ului. Italienii sunt, în orice moment al vieții, cea mai încântătoare variantă a personalității lor. Glamour: aceasta este singura tendință care merită urmată. Nu încerca să îmi arăți poze de pe Instagram cu barmani italieni care poartă salopete normcore și breton tocit. Aceștia sunt în afara sistemului și îl provoacă.
  4. Acest lucru nu înseamnă că toată lumea trebuie să arate la fel. În Sardinia, unul dintre locurile de referință al bogăției și iahturilor europene, vei observa regine ale frumuseții care savurează viața din spatele ochelarilor Fendi, miros a oleandru și poartă Moschino. În stațiunea Torre Canne din Puglia, localnicii în costume de baie în culori stridente se înghesuie alături de iubiți care își epilează piepturile. Unicul lucru pe care îl au în comun este că toți sunt foarte serioși. Nu există loc pentru ambiguități atunci când mersul la plajă este un lucru atât de important.
  5. Ignoră-ți copiii. Este dificil să fii fermecătoare atunci când ești aplecată, luxându-ți o gleznă, un strop de transpirație brăzdându-ți fruntea, în timp ce îți implori odrasla de trei ani să termine iaurtul. Nu! Sarcina ta la plajă nu este de îngrijitoare, nu ești acolo ca să manevrezi palete de paddleboard, sandwich-uri cu curcan și jocuri de călătorii Connect Four. Tot ce trebuie să faci este să te înfierbânți, să te răsfeți, să strălucești și să miroși delicios.
  6. Ai de ales între două opțiuni: fie te reîntorci la cunoștințele din 1953 despre carcinogene (dar, ăsta nu e un lucru pe care te sfătuim să îl faci), fie aplici niște autobronzant și faci ceva extravagant. Nici măcar nu contează dacă vei ajunge la mare în această vară. Pur și simplu, aplică acest produs cu generozitate, poartă ceva de culoare albă, cu umeri dezgoliți, pune în picioare o pereche de sandale și ieși seara în oraș. Există o explicație pentru faptul că cel mai bronzat bărbat caucazian din istoria celor mai memorabili lideri ai lumii, Silvio Berlusconi, a dominat scena politică a Italiei pentru cea mai mare parte a ultimelor două decade. Și asta cu toate că a fost pus sub acuzație, scos de sub acuzație, pus sub acuzație și tot așa de 144 de ori, pentru lucruri diferite. Cred că motivul pentru care această persoană atât-de-bronzată-că-e-aproape-portocalie este tratată cu seriozitate de către societate este același motiv pentru care întreaga națiune italiană merge la plajă în luna august și pentru care aproape nimeni nu înoată: nu există oameni pe această planetă cărora le place să se bronzeze mai mult decât italienilor. Să nu fii bronzat în timpul verii e ca și cum ai fi lipsită de spirit, compătimit. Mă aflam în gara Termini din Roma, într-o zi de vară și îmi amintesc o femeie care se uita la pielea mea de nuanța untului cu asemenea milă și dezamăgire, încât mai avea puțin și îmi arunca o monedă. Probabil că în Italia se organizează și teledoane pentru oamenii cu pielea palidă. Pentru că, dacă cineva a fost în vacanță în Italia, într-o zonă cel puțin, moderat de însorită, te asigur că se va întoarce cu pielea mai închisă la culoare.*
  7. Aceasta este o completare la o regulă deja cunoscută: înainte să ieși din casă, renunță la un accesoriu. Și apoi, mai adaugă alte trei. Pentru italienii care se odihnesc la plajă, minimalismul este doar un semn că nu îți dai suficient silința.

Probabil că toate aceste reguli încalcă toate celelalte reguli pe care oamenii din societățile politicoase le urmează, dar italienilor nu le pasă. Și chiar dacă le pasă, nu reușesc să deslușesc ce zic ca să mă și îngrijorez. Și așa este mai bine. Îmi imaginez că îmi spun: Fă ce vrei și profită de fiecare moment. Aceasta e o altă regulă bună. Poate chiar, cea mai bună dintre toate.

La plaja in Italia

*Da, bronzatul este un mod venerat de petrecere a timpului în Italia și, pentru Dumnezeu, imaginile de pe aceste pagini sunt superbe. Acum, ridică-ți privirea și uită-te în jurul tău. Una din cinci persoane, dintre colegii de muncă, prietenii tăi sau familia ta, va suferi de cancer de piele, conform Skin Cancer Foundation. 30% dintre locuitorii României nu folosesc niciodată creme de protecție solară, iar pentru una din trei persoane diagnosticate cu o formă malignă de melanom, această afecțiune se va dovedi a fi fatală. În ultimii 25 de ani, țara noastră a înregistrat o creștere a numărului de cazuri de cancer de piele de la 1,2 până la 4,5/100 000 de persoane, bărbații find mai afectați decât femeile. La nivel global, fiecare oră care trece semnifică încă un deces din cauza cancerului de piele. Bucură-te de zilele cu soare, dar nu uita să ai grijă de sănătatea pielii tale. Cancerul de piele poate fi fatal! – Natalia Muntean

De Andrew Franklin, traducere și adaptare de Natalia Muntean, foto: Elizabeth Garrabrant, Photoland/Age Fotostock

Tags:
roxana.cornac
roxana.cornac@glamour.ro