Design inovator: Philippe Starck, Zaha Hadid, Jean Nouvel

Un teatru total atipic, o galerie de artă ca o peşteră SF sau un restaurant amenajat ca un avanpost pescăresc în mijlocul mării?

Vă prezentăm cele mai recente creaţii realizate de către trei designeri şi arhitecţi de top.

Un loc în care poţi visa
Pe o limbă de pământ răsărind din apă, la câţiva paşi de graniţa celui mai glam principat din lume, Monaco, designerul Philippe Starck şi-a exercitat din nou talentul şi a mixat cele mai diverse materiale şi stiluri. Întins pe trei etaje (circa 1 000 de metri părtraţi) clubul & restaurantul A’Trego e cea mai nouă creaţie a designerului francez. La primul etaj, Starck a combinat elemente de inspiraţie nautică (podele din lemn de tec, mobilier în alb şi bleumarin); a doua terasă oferă o panoramă impresionantă asupra Mediteranei, în timp ce etajul trei, “the night cargo”, e rezervată petrecerilor private ale membrilor clubului. Vrăjiţi de priveliştea superbă a mării (de iahturi sau elicopterele cu jet-setterii aterizând pe helioportul aflat la mică distanţă) s-ar putea să treceţi cu vederea amănuntele de decor specifice stilului lui Starck: capete de crocodili ieşind din pereţi, pe care sunt atârnate coliere din perle, sfeşnice sau oglinzi cu rame art-deco. (www.restaurantatrego.com)
Philippe Starck: S-a spus despre el că este copilul teribil al designului contemporan. Şi că nu există vreun domeniu în care să nu fi încercat să se “joace”. Lucrările lui variază de la scaune din plastic sau storcătoare de fructe în formă de păianjen (modelul celebru creat pentru Alessi) până la ceasuri, motociclete, hoteluri (Faena din Buenos Aires e unul dintre cele mai spectaculoase), restaurante şi discoteci (Maison Baccarat sau Café Costes în Paris) sau… turbine eoliene cu o formă total neobişnuită.

Interioare fără unghiuri drepte
Arătând ca o combinaţie de pânză de păianjen într-un submarin din viitor (sau poate ca un drum sinuos într-o peşteră populată de creaturi fantastice), noua galerie al cărei proiect a fost realizat de arhitecta Zaha Hadid e un spaţiu total atipic. “Am folosit aici un limbaj arhitectonic derivat din mişcarea apei”, explică arhitecta. Podeaua este un mozaic unic, realizat din piese manufacturate individual, iar în spaţiul galeriei centrale efectul de fluiditate este dat de corpurile de iluminat semănând cu nişte picături imense de apă Galeria (www.rocalondongallery.com) găzduieşte evenimente sociale, culturale, expoziţii şi conferinţe.
Zaha Hadid: Singura femeie care a câştigat vreodată premiul de design Pritzker Prize a imaginat unele dintre cele mai spectaculoase clădiri din lume (sediul BMW din Germania, Guangzhou Opera din China, părţi din interiorul Milenium Dome din Londra).

Teatru într-o clădire din viitor
Un lucru este cert: arhitectului Jean Nouvel îi plac aparenţele exterioare de uzine. Aşa a făcut şi atunci când a realizat cel mai nou proiect al său în Perpignan, Franţa. Însă interioarele noii construcţii (care va adăposti spectacole de teatru contemporan, expoziţii de fotografie sau pictură) sunt extrem de calde. De exemplu, cea mai mare dintre săli şi galeriile care ajung la ea sunt în întregime decorate în roşu de culoarea granatelor catalane. “M-am jucat cu luminile şi umbrele. Şi am integrat în ansamblu şi un element viu – pinii plantaţi în jurul teatrului”, spune arhitectul. (www.theatredelarchipel.org)
Jean Nouvel: Arhitectul francez a proiectat Insitutul Lumii Arabe din Paris, Teatrul Guthrie, Minneapolis, Opera din Lyon. Chiar dacă lucrările lui sunt des proiecte ale unor instituţii culturale, Jean Nouvel reuşeşte să le dea un aer… industrial.

Foto: Guillaume Plisson, Simone Cecchetti, Philippe Ruault,Pascale Marchesan.

Bogdan Galca
bogdan.galca@ringier.ro