De la pasiune la job full time: Mihaela Năstase, despre Handcut_collage

Am descoperit-o pe Mihaela Năstase pe Instagram. Ne-a povestit la un ceai, care este povestea @handcut_collage și cum a reușit să facă zi de zi ceea ce iubește și o pasionează.

Mihaela povestește-ne cum ai trecut de la această pasiune la un job full time?

Timpul meu este dedicat aproape în totalitate acestui tip de artă, însă nu mă pot duce cu gândul la termenul de job full time. Pot spune că din momentul în care am revenit la această pasiune mai veche, toate celelalte preocupări au devenit neimportante și s-au pierdut în background.

Descrie-ne puțin procesul creativ.

Pentru mine acesta cuprinde două etape: alegerea materialului și crearea colajului. Cu cât fac mai multe colaje, cu atât etapa de selecție a materialului devine mai riguroasă. Munca pentru fiecare colaj reprezintă un proces destul de imprevizibil; de fiecare dată îmi ascult instinctul.

91

Cât durează să realizezi un colaj?

Obișnuiesc să realizez patru-cinci colaje în decursul a trei-patru zile, însă totul ține de inspirație. Sunt zile în care mă așez la masa de lucru și, desi decupez lucruri care mă entuziasmează, nu reușesc să realizez nimic și sunt zile în care cu aceleași materiale reușesc să realizez colaje de care mă minunez și eu.

Există un artist care te influențează sau pe care îl admiri în mod special?

Mă fascinează atât povestea cât și colajele realizate de Ion Bârlădeanu, însă la scară mai largă mă inspiră artiștii curentului Pop Art, videoclipurile anilor 90 și câteodată arta naivă a copiilor sau lucrările studenților la Arte.

03.30x18

Obișnuim să asociem astfel de lucrări cu galeriile de artă, dar există multe alte medii alternative în care ele pot fi incluse. Ce proiecte ai avut în acest sens și ce proiecte ți-ai dori să ai, dacă ai putea să alegi?

Încă nu am apucat să expun în medii atipice, însă mi-ar plăcea să decorez Pasajul Villacrosse, stația de metrou de la Piața Victoriei sau un hotel cu design suprarealist. Însă până se împlinesc aceste vise, am să vă dezvălui un proiect pe care am să-l realizez cât de curând: tricouri din bumbac organic imprimate direct în țesătură cu colajele mele.

Care e cea mai nebunească colaborare la care ți-ai permis să visezi?

M-am bucurat foarte mult când numai după câteva luni de cînd am început treaba am primit propunerea celor de la Vulkan Magazin de a-mi publica colajele. Mi s-a părut o șansă deosebită să ajung la un public foarte nișat. Apoi, odată cu primul meu vernisaj, care a avut un scop caritabil, am aflat că pot oferi un zâmbet copiiilor din centrele de plasament DGASPC sector 4. Este un sentiment incredibil.

Vobește-ne despre proiectul tău preferat de până acum.

Am fost invitată să expun colaje alături de alți nouă artiști la The Brick Lane Gallery în Londra, o oportunitate care mi-a deschis multe uși și care m-a ajutat să am încredere în talentul meu creativ.

79

Cum ți-ar plăcea să crească acest proiect în următorii ani?

Cred că speranțele mele sunt similare cu realizarea unui colaj… visez la evenimente imprevizibile, palpitante, care să mă stimuleze și care să mă surprindă chiar și pe mine.

Ce urmeaza în viitorul apropiat?

Urmează participări la Roma la Flayer Art Gallery (4-13 martie), Tokyo la International Art Fair (13-14 mai) și la alte expoziții din Lisabona și Barcelona.

Fotografie de Andreea Goia, colaje: Mihaela Năstase/Handcut_collage

roxana.cornac
roxana.cornac@glamour.ro