Cum te afectează planurile legate de familie la job sau la un interviu de angajare

Cum te afectează planurile legate de familie la job sau la un interviu de angajare

Ne-am aștepta ca la un interviu de angajare să răspundem la întrebări despre experiența profesională, calități, defecte și responsabilități. Ei bine, un nou studiu relevă faptul că angajatorii urmăresc și aspectul familial, atunci când intervievează o femeie.

Concluzia cercetărilor făcute de Young Women’s Trust asupra a 800 de manageri a fost că unul din șapte angajatori este reticent în a angaja o femeie, dacă intuiește că aceasta plănuiește să aibă copii în viitorul apropiat.

Concediul de maternitate este perceput ca fiind o cheltuială nejustificată și neprofitabilă pentru angajator, tocmai de aceea o femeie tânără care se arată dispusă să rămână gravidă nu este la fel de eligibilă pentru un post precum un bărbat, de exemplu. Asta pentru că unul din trei angajatori crede că un bărbat nu va avea niciodată responsabilități egale cu o femeie atunci când vine vorba despre un copil.

„Nu este de mirare că femeilor le este atât de greu să evolueze la locul de muncă, când angajatorii au mentalități atât de învechite și discriminatorii”, spune Dr. Carole Easton, director executiv al Young Women’s Trust.

Se întâmplă și în România

Am vorbit cu câteva românce despre experiența lor cu concediul de maternitate, și iată ce am aflat. Numele folosite sunt pseudonime, pentru a păstra anonimă identitatea persoanelor care și-au relatat experiența în cadrul articolului.

Maria: „Aici firma era în insolvență și când m-am întors din concediul de maternitate nu mi-am mai găsit postul. A fost restructurat. Au vrut să mă trimită în șomaj, dar a existat varianta unui alt post cu salariu mai mic. Am acceptat așa, și de atunci am tot zis că voi ajunge la salariul meu inițial, dar au trecut șapte ani și tot nu s-a întâmplat.”

Andreea: „M-am dus la interviu la o agenție de comunicare, și ajunsă în etapa finală, la interviu cu directorul general al agenției, el mă întreabă dacă intenționez să fac copii curând. Zic nu. Și mă întreabă dacă sunt măritată. Îi zic nu și el spune: «A, nu e problemă, că îți găsim un băiat de aici din agenție. Dar noi vrem pe cineva care să rămână pe job, nu să plece în concediu de maternitate, știi? Și tu cam ai vârsta aia când vrei copii. Aveam vreo 32-33 de ani. Și atât. Apoi mi-au scris mail că nu am primit postul.”

Ioana: „Am fost întrebată la un interviu dacă am de gând ca în următorii doi ani să fac copii, pentru că nu era dispus să mă angajeze dacă voiam să fac. În primul rând, pentru că avea nevoie de cineva pe termen lung, și în al doilea rând că el nu voia să plătească pentru cele trei luni obligatorii pentru indemnizație.”

Cum poți proceda dacă treci printr-o situație similară

Ana-Maria Udriște, avocat și fondator Avocatoo, ne-a spus ce este de făcut într-o astfel de situație. „Legislația națională în vigoare care reglementează drepturile și beneficiile mamelor și gravidelor la locul de muncă este formată din: Codul Muncii; Legea nr. 202/2002 privind egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați; Legea nr. 154/2015 pentru modificarea și completarea O.U.G. nr. 96/2003 privind protecția maternității la locurile de muncă.

Pe scurt, regula este că o femeie aflată în concediu de maternitate nu poate fi concediată, cu excepția cazului în care unitatea respectivă este dizolvată sau intră în faliment. În special, aici este vorba de acele situații care nu sunt subiective în raport cu salariata, pentru că au legătură cu întreaga firmă, care din punct de vedere economic nu are o situație bună (de exemplu, firma decide să reducă costurile și astfel să desființeze departamentul de PR & comunicare, alegând să-l externalizeze pentru că sunt costuri mai reduse).

În asemenea cazuri, nu vorbim propriu-zis de o concediere a persoanei aflate în concediu de maternitate, întrucât motivele desființării contractului de muncă țin de aspecte care nu au legătură cu persoana respectivă, ci sunt strâns legate de activitatea economică a companiei. Trebuie să avem totuși în vedere că aceste proceduri sunt bine delimitate din punct de vedere temporal din perspectiva juridică – așadar, până să fie începută în mod oficial procedura de reorganizare/dizolvare, o salariată aflată în concediu de maternitate nu poate fi concediată pe motiv că «știe compania că o să se întâmple».

Cu toate astea, salariata poate demonstra că desființarea postului s-a făcut abuziv (sau doar pe hârtie) nu a avut o cauză reală şi serioasă. De exemplu, dacă o firmă concediază o salariată pe motiv că ”economisește contravaloarea salariului pe care salariata îl primea”, aceasta nu este o cauză reală și serioasă și decizia de concediere are șanse mari să fie desființată. În cazul în care angajatorul concediază o lucrătoare gravidă sau care este în concediu de maternitate, trebuie să prezinte în scris motive bine întemeiate pentru concediere.

Ce mai poate face salariata care a fost concediată? “Salariatele […], ale căror raporturi de muncă sau raporturi de serviciu au încetat din motive pe care le consideră ca fiind legate de starea lor, au dreptul să conteste decizia angajatorului la instanţa judecătorească competentă, în termen de 30 de zile de la data comunicării acesteia”, stabileste Ordonanța de urgență nr. 96 din 14 octombrie 2003 privind protecţia maternitatii la locurile de muncă.

Ce poate cere salariata? Când alegi să dai în judecată angajatorul, trebuie să știi că acțiunea este scutită de taxă de timbru (nu plătești bani la stat ca să te judeci, ci doar eventual onorariul avocatului) și că sarcina probei aparține angajatorului și nu angajatului. Cu alte cuvinte, dacă salariata vine și spune că a fost concediată în timpul concediului de maternitate, iar firma nu se afla în situațiile specifice când este permis acest lucru, este de datoria angajatorului să probeze că a fost altfel decât zice (fosta) angajata.

Ce poate cere efectiv?

  • reintegrarea pe locul de muncă avut anterior sau oferirea unuia echivalent în cazul în care acesta nu mai există;
  • salariile, indexate până în momentul reintegrării;
  • orice alte drepturi și beneficii de care ar fi beneficiat.

Veștile bune sunt că deși durează mult până te judeci și obții un rezultat (2-3 ani), majoritatea dosarelor dau câștig de cauză salariatelor concediate în mod abuziv în perioada concediilor de maternitate.”

Foto: Northfoto

Cezara Palade
palade.cezara@gmail.com