Cum să vizitezi un oraș nou pe bicicletă

Un interviu cu David Mebane, fondatorul Fat Tire Tours, care organizează tururi ghidate pe bicicletă în orașe precum Paris, Berlin, Barcelona, Washington sau New Orleans.

Un tur pe bicicletă e o modalitate excelentă de a te orienta într-un oraș străin, la începutul unei călătorii. În plus, vei face un pic mai multă mișcare decât dacă ai alege varianta unui tur cu autobuzul turistic și este potrivit și pentru acelea dintre noi care folosesc bicicleta doar ocazional.
Localizarea e esențială. Alege un tur care începe în jurul unor locuri pe care știi că vrei să le vizitezi. Orașele cu o mare densitate a obiectivelor turistice într-un spațiu geografic relativ restrâns – așa cum sunt Parisul, Londra sau Washington – sunt ideale pentru astfel de tururi pe bicicletă. În plus, toate aceste orașe au o rețea de piste de biciclete bine pusă la punct.
Alege o bicicletă potrivită. Bicicleta perfectă pentru oraș are șa mare, cu amortizor și roți mari. Verifică de asemenea dacă bicicleta e într-o stare bună. Este curată? A fost uns lanțul? Acestea sunt semnele care îți spun dacă te afli într-un circuit de calitate și vor constitui elementele care vor transforma această experiență într-una reușită.
Îmbracă-te corespunzător. Pentru un astfel de tur prin oraș, nu e necesar să își faci apariția îmbrăcată în pantaloni din spandex. Alege o ținută confortabilă și lejeră și nu lua prea multe lucruri cu tine. Strecoară telefonul, aparatul de fotografiat, sticla cu apă și portofelul într-o geantă poștaș. Și poartă musai teniși sau partofi cu talpă plată și groasă, cu care poți pedala. E mereu o idee bună să porți cască, dar în multe orașe nu e obligatoriu prin lege să faci asta. Dacă vrei să fii precauta, poți întreba înainte: majoritatea organizatorilor oferă echipament de protecție.
Un detaliu important. Durata ideală a unui circuit pe bicicletă este de patru ore. Asta înseamnă cam jumătate de zi dacă pui la socoteală și că vei face o pauză de masă. Până la urmă vrei să te bucuri de ceea ce vezi în jurul tău, nu îți dorești să îți transformi vacanța într-un maraton.

De Alexandra Owens, traducere și adaptare de Mirela Ujică, foto Arthur Elgort

 

roxana.cornac
roxana.cornac@glamour.ro