Companiile de taxi protestează împotriva Uber. În ce țări din Europa a fost interzis?

Deși cei mai mulți îl preferă în fața taxiurilor, de când a venit și în românia, Uber provoacă tot felul de discuții, proteste și controverse. Și nu suntem singura țară în această situație. Unde a fost interzis Uber?

În România, din ce în ce mai mulți oameni aleg să folosească Uber în defavoarea taxiului clasic. Asta a dus la nemulțumirea taximetriștilor, iar faptul că Uber nu are un statut clar (platformă digitală sau serviciu de transport) și astfel nu are aceleași limitări precum companiile de taxi, le-a dat acestora din urmă pretextul ideal pentru a organiza proteste. Taximetriștii susțin că Uber face competiție neloială companiilor lor, pentru că serviciile lor nu sunt în niciun fel regulate de stat și astfel își permit să aibă tarife mai mari și condiții mai bune.

Oamenii, pe de cealaltă parte, spun că taximetriștii ar trebui să își imbunătățească serviciile în loc să protesteze împotriva unei companii care satisface mult mai bine nevoile lor. Dar compania are probleme în mai multe state europene, nu doar la noi. Asta pe lângă faptul că este interzis în unele state din America și America de Sud.

În ce țări din Europa a fost interzis Uber?

Bulgaria Curtea Supremă Administrativă a Bulgariei a a oprit afacerea pe teritoriul Bulgariei încă din octombrie 2015, după ce Parlamentul a stabilit că numai cei înregistrați, cu certificate oficiale, pot practica taximetria.

Danemarca Anul acesta, Uber a fost nevoit să își înceteze activitatea și Danemarca, după ce a fost adoptată legea care obligă orice taximetrist să aibă aparat în mașină, plus alte cerințe care făceau imposibilă funcționarea uber.

Ungaria După același scenariu, uber a apărut în Ungaria în jur de 2014, iar în iulie 2016 a fost nevoit să se retragă, după ce guvernul a adoptat o lege asemănătoare, susținând că șoferii Uber ignoră reguli pe care ceilalți taximetriști sunt obligați să le respecte.

Italia e cel mai recent caz. A interzis Uber în aprilie, după ce au concluzionat că practicile companiei duc la competiție neloială. Acum, compania nu mai are dreptul să prestez servicii sau să își facă reclamă. A obținut, la curtea de apel, dreptul să mai funcționeze până o sentință finală este dată, dar asta nu va mai dura mult.

Uber a mai întâmpinat probleme și în orașe precum Madrid, Frankfurt, Londra sau Paris și așteaptă acum deciziile Curții Europene de Justiție, care să determine statutul companiei: serviciu de transport sau platformă digitală.

erika
erika.chivu@ringier.ro