Cel mai bun pui rumenit la cuptor

Este, de departe, cel mai gustos pui rumenit pe care l-am mâncat vreodată. Iar dacă îţi mai spun şi că reţeta a fost creată de nimeni altul decât Jamie Oliver şi că, ca mai toate reţetele create de carismaticul britanic, este extrem de simplu de făcut acasă.

Aşadar, ai nevoie de următoarele ingrediente:

  • un pui de 1,5-2 kilograme (dacă provine din surse sigure, cu atât mai bine)
  • o lămâie
  • o căpăţână de usturoi (mai mare)
  • sare şi piper
  • un bucheţel de cimbru
  • 3 crenguţe de rozmarin
  • ulei de măsline
  • 2 kilograme de cartofi (spălaţi bine şi taiaţi în cuburi de 3-4 cm)

Spală bine puiul, sub jet de apă rece şi apoi tapotează-l cu hârtie de bucătărie până este uscat. Freacă-l bine cu sare şi piper, atât în interior, cât şi la exterior. Dacă ai mai mult timp la dispoziţie, poţi să faci această operaţiune cu câteva ore înainte de-al băga la cuptor. Acoperă-l cu folie transparentă şi lasă-l în frigider.

Încinge cuptorul la 190 de grade. Între timp, pune apă într-un vas mare, adaugă sare şi, când clocoteşte, adaugă cartofii, căpăţâna de usturoi şi lămâia. Găteşte-le timp de 6 minute. Scurge apa, pune deoparte lămâia şi usturoiul şi amestecă uşor cartofii – în acest fel vor avea o coajă crocantă când vor fi rumeniţi în cuptor.

Cât este încă fierbinte (atenţie însă să nu te frigi), înţeapă lămâia cu o furculiţă de 5-6 ori. Scoate apoi puiul din frigider, tapotează-l din nou cu hârtie de bucătărie, ca să fie bine uscat şi apoi unge-l peste tot cu ulei de măsline (şi în interior). Umple apoi puiul cu lămâia întreagă, căpăţâna de usturoi întreagă (cu tot cu coajă) şi cu bucheţelul de cimbru.

Lasă puiul la cuptor timp de 45 de minute, timp în care îl ungi din 20 în 20 de minute cu sosul delicios pe care îl lasă în tavă. După  45 de minute scoate puiul pe un platou. Aşază în tavă cartofii şi crenguţele de rozmarin în sosul rămas în tavă – nu uita să laşi un loc în mijloc ca să aşezi peste puiul. Bagă totul la cuptor pentru alte 45 de minute.  Este gata atunci când carnea se desprinde cu uşurinţă de pe oase. La final scoate lămâia şi căpăţâna de usturoi. Scoate coaja usturoiului, pasează-l şi cu pasta de usturoi obţinută unge puiul.

Aruncă lâmâia şi rozmarinul, lasă puiul să se „odihnească“ timp de 10-15 minute şi apoi este gata pentru a fi servit.

Foto: Conde Nast Archive

roxana.cornac
roxana.cornac@glamour.ro