Câteva lucruri pe care nu le știai despre Prințesa Grace de Monaco!

A fost una dintre cele mai stilate și elegante prințese ale tuturor timpurilor. De la rolurile epice pe care le-a jucat în filme, până la “nunta secolului” – așa cum a fost denumită căsătoria ei cu Prințul Rainier – Grace Kelly este un simbol de eleganță și rafinament. Sunt câteva lucruri ce se cunosc însă prea puțin despre celebra Grace de Monaco.

Să vorbim puțin despre “raiul milionarilor”! Când spui Monaco, te gândești în primul rând la lux, rafinament și cazinouri. Este bine cunoscut faptul că este locul cu cei mai mulți milionari pe metru pătrat, iar prețul caselor de pe acest teritoriu pornesc de la un milion de euro în sus. Mulți călătoresc aici doar pentru a participa la evenimentele private, dar și pentru cazinouri. “Vinovați” de existența industriei jocurilor de noroc în Monaco sunt doi frați de origine franceză: Francois și Louis Blanc. Ei au introdus ruleta cu un singur zero în 1843, iar în 1863 obțin franciza de a deschide primul cazino în Monaco.

Ei, dar când spui Monaco, te gândești și la familia regală și la îndrăgita Grace de Monaco, o actriță americană devenită prințesă. Primul lucru despre care nu știu mulți oameni este că prințesa ar fi putut fi o sportivă recunoscută. Grace Kelly s-a născut în anul 1929, în Philadelphia, iar tatăl ei, Jack Kelly, a fost un canotor recunoscut la nivel mondial. Acesta a obținut medalia de aur la competiția de canoe de la Jocurile din Antwerp din 1920. În prezent, Jack Kelly este singurul canotor din U.S. Olympic Hall of Fame. Nici mama ei nu s-a lăsat mai prejos și era o înotătoare recunoscută. Ulterior, a devenit profesor de educație fizică la Universitatea din Pennsylvania. Unul dintre cei trei frați ai săi, John Jr., a fost de asemenea un canotor faimos, oferindu-i lui Grace medalia sa de bronz ca dar de nuntă.

Grace Kelly trebuia să joace alături de Marlon Brando în filmul “On the Waterfront”, însă a trebuit să refuze rolul la îndemnul regizorului Alfred Hitchcock, care o voia pentru un alt film, “Rear Window”. Actrița care i-a luat locul, Eva Marie Saint, a câștigat ulterior Oscarul pentru filmul în care trebuia să apară prințesa de Monaco.

Marea întâlnire dintre Grace și Prințul Rainier al III-lea a avut loc în anul 1955, la o ședință foto. Grace însoțea delegația americană la Cannes Film Festival. Se spune că ar fi fost dragoste la prima vedere. Au ținut legătura câteva luni până când prințul a ajuns în SUA într-un tur diplomatic. După numai trei zile petrecute cu Grace și familia ei, prințul a cerut-o în căsătorie, iar aceasta a acceptat. Nu vă gândiți însă că nu a costat-o pe viitoarea prințesă. Familia ei a trebuit să vină cu o zestre considerabilă pentru ca aceasta să se căsătorească cu un prinț. Din fericire, familia lui Grace o ducea destul de bine datorită afacerii cu cărămizi a tatălui său. Jack Kelly a trebuit să plătească de nevoie o zestre de două milioane de dolari. Iar la așa zestre, actrița-prințesă era musai să primească un inel cu care să rupă gura târgului. Și a primit! Grace a purtat un inel de logodnă de platină și diamant de 10.47 de karate.

Imediat după ceremonia care a fost urmărită cu sufletul la gură de o lume întreagă și a fost denumită “nunta secolului” pe bună dreptate, prințesa de Monaco s-a retras o perioadă din filme. Bunul său prieten, Alfred Hitchcock, îi pregătise însă o întoarcere fastuoasă, dându-i rolul principal din “Marnie”, în 1962. Grace a acceptat, ba mai mult casa de la Monaco a anunțat că acesta va fi ultimul rol al proaspetei prințese. Locuitorilor din acest teritoriu nu le-a convenit mai deloc marea veste; mai ales că rolul nu-i făcea cinste unei femei de viță nobilă. Se spune că s-ar fi făcut presiuni asupra prințului Rainieir să-și convingă soția să renunțe de tot la actorie. Ceea ce s-a și întâmplat! Câteva luni mai târziu, Kelly face un anunț oficial că se retrage din peliculă, motivând că nu poate participa din cauza programului. Grace și Rainier au avut împreună trei copii: două fete și un băiat.

Prințesa a murit în anul 1982, suferind un atac cerebral în timp ce conducea mașina. A fost înmormântată la Monaco, iar funeraliile ei au atras peste 100 de milioane de telespectatori în întreaga lume. S-au tot făcut tributuri în memoria ei de atunci și până acum. Grace Kelly a devenit o legendă. În 1993, a devenit prima actriță americană care apare pe un timbru, iar în 2007 au fost fabricate monezi de 2 euro în memoria ei. Celebra casă de modă Hermes are o geantă denumită după prințesă, “Kelly bag”.

În 2014, Nicole Kidman o aduce la viață în filmul ce a avut un succes răsunător, “Grace de Monaco”. Iar Tim Roth, care îl joacă pe prințul Rainier al III-lea, completează perfect povestea.

 

Diana Munteanu
diana.munteanu@ringier.ro