apă să bei când zbori cu avionul

Cât de multă apă trebuie să bei atunci când zbori cu avionul?

Știi deja că este recomandat să te hidratezi temeinic atunci când zbori cu avionul (mai ales dacă ai un zbor lung). Dar cât de multă apă trebuie să bei mai exact pentru a evita deshidratarea? 

Aerul condiționat din avion și regula „fără lichide la bord“ pot cauza deshidratarea pasagerilor. Se recomandă să bei multă apă în timpul călătoriei cu avionul, mai ales dacă zbori pe distanțe lungi, însă nimeni nu spune care este cantitatea necesară. Doctorii și organizațiile de sănătate au câteva sugestii legate de cantitatea de apă pe care trebuie să o bei atunci când te afli la bordul avionului.

Cât de multă apă trebuie să bei atunci când zbori cu avionul?

Asociația Medicală Aerospațială (AsMA), cea mai mare organizație profesională din domeniul aviației, spațiului și medicinii de mediu recomandă să bei un pahar de apă la fiecare oră, pe tot parcursul zborului. Cu cât zborul este mai lung, cu atât mai mult trebuie să fii sigură că ești hidratată. Este puțin probabil să fii deshidratată după un zbor de trei-patru ore, mai ales dacă bei apă în timpul serviciului la bord.

Dacă ai un zbor mai lung, e bine să bei multă apă nu doar pentru a fi hidratată; te forțează să te duci des la toaletă și astfel să te miști – menținerea sângelui în mișcare în picioare împiedică probleme precum tromboza venoasă sau cheaguri de sânge în picioare.

Alcoolul te deshidratează, de aceea este sugerat să-l eviți pe parcursul zborului (se află și pe lista alimentelor și băuturilor pe care e bine să le eviți înainte de a zbura cu avionul). Dacă nu poți spune nu unui pahar de vin roșu, asigură-te că bei după și un pahar de apă pentru a contracara efectele deshidratării.

Dacă te îndrepți spre un resort de ski trebuie să știi că este foarte important să fii hidratată la altitudini înalte. Cu cât ești mai sus, cu atît umiditatea este mai mică și vei pierde apă mult mai rapid. Însă nu e bine să bei nici prea multă apă pentru că lichidul poate dilua sodiul din sânge, fâcându-te să te simți amețită sau chiar mai rău. Cel mai bine este să bei în jur de doi litri de apă pe zi.

Asociația Medicală Aerospațială spune că umiditatea în avion este de obicei în jur de 20%. Alte studii sugerează că este mult mai mică, de aproape 10%. Indiferent care este adevărul, aerul condiționat din avion este de obicei rece și uscat, de aceea este foarte important să nu uiți să te hidratezi.

Foto: Shutterstock

roxana.cornac
roxana.cornac@glamour.ro