23 de cărţi celebre transformate în filme de succes

Cred că pot număra pe degete filmele care mi-au plăcut la fel de mult precum cărţile după care au fost ecranizate. Am trecut în revistă pentru voi şapte dintre romanele pe care chiar merită să le citeşti înainte sau după ce vezi filmul.

Patrick Süskind, Parfumul, Editura Humanitas, 29 lei
În Provenţa secolului al XVIII-lea, viaţa locuitorilor din oraşul Grasse se scurge în ritmul dictat de cele mai înmiresmate flori: iasomia, lavanda, tuberoza şi trandafirul. Până când, într-o vară, dimineţile parfumate încep să fie prilejul unor descoperiri macabre: trupurile goale ale unor fete, ucise cu o lovitură violentă în cap. Nimeni nu ştie cine e criminalul, nici adevăratul motiv ce îl împinge să le ia viaţa acestor tinere. Dar Jean-Baptiste Grenouille, umilul ucenic parfumier al văduvei Arnulfi, este autorul celui mai primejdios parfum din lume.

Truman Capote, Mic dejun la Tiffany, Editura Polirom, 16,95
Deşi nu cred că este cineva care să nu ştie rolul care a făcut-o celebră pe Audrey Hepburn, odată cu ecranizarea romanului, trebuie să recapitulăm: Mic dejun la Tiffany este povestea unui scriitor care îşi aminteşte că a cunoscut-o pe Holly Golightly pe când locuia într-un vechi apartament din New York. În scurt timp, scriitorul şi tânăra cu apucături ciudate, pe a cărei carte de vizită era scris „călătoare“”, devin prieteni apropiaţi. După cincisprezece ani, o cunoştinţă comună îi arată scriitorului câteva fotografii cu un aborigen ţinând în mâini o figurină din lemn care semăna foarte bine cu Holly.

Rebecca Johns, Contesa Sângeroasă, Editura All, 27,90 lei
Ungaria, 1611. Contesa Erzsébet Báthory urmează să fie întemniţată pe viaţă în turnul propriului castel, acuzată de uciderea a cel puţin 650 de femei, servitoare pe domeniile sale. În timp ce urmăreşte cum îi este zidită uşa camerei, Erzsébet îi scrie unicului său fiu povestea vieţii sale, oferind o justificare pentru fiecare act de cruzime imputat. Întemniţată timp de trei ani, sperând mereu că va fi salvată, Erzsébet Báthory moare în anul 1614, lăsând în urma sa o poveste încărcată de enigme, vampiri şi vrăjitoare.

Francis Scott Fitzgerald, Marele Gatsby, Editura Polirom, 17,95 lei
Citeşte povestea transformarii lui James Gatz în Jay Gatsby. Pe fundalul unei Americi prospere, dar haotice, Gatz, purtat de mirajul iubirii faţă de Daisy Buchanan, îşi schimbă viaţa, devenind din student la Oxford gangster, traficant de băuturi alcoolice şi apoi milionar. Iubirea sa pentru Daisy rămâne doar o luptă cu morile de vânt a Marelui Gatsby, desfăşurată pe fondul unui iluzoriu, nesfârşit American dream. Şi trebuie să vezi ecranizarea care îi are în rolurile principale pe Leonardo DiCaprio şi Carey Mulligan.

P. Conradi, M. Logue, Discursul regelui, Editura All, 24,90 lei
Prinţul Albert a fost cel de-al doilea fiu al Regelui George al V-lea al Angliei şi era bâlbâit. O deficienţă care i-a marcat copilăria şi adolescenţa, ameninţând să compromită rolul semnificativ pe care Albert trebuia să-l joace la maturitate ca figură monarhică. Lionel Logue a fost un terapeut necunoscut în lumea logopezilor, venit în Marea Britanie din Australia, tocmai pentru a-şi îmbunătăţi tehnica. Ecranizarea din 2010, care i-a avut în rolurile principale pe Colin Firth şi Geoffrey Rush, a fost una incredibil de bună. Pentru că, în definitiv, Discursul regelui spune povestea unei mari prietenii şi a determinării unui om de a-şi depăşi un handicap greu de acceptat atunci când de cel afectat depinde soarta unei naţiuni.

Vladimir Nabokov, Lolita, Editura Polirom, 19,95 lei
Recunosc, dintre cele două ecranizări, o prefer de departe pe cea cu Jeremy Irons. Dar povestea rămâne la fel de interesantă, datorită subiectului cel puţin şocant: pasiunea obsesivă a unui bărbat matur pentru o fetiţă de 12 ani. Lolita a fost respins de editori, fiind publicat în Statele Unite abia după apariţia sa în Franţa. Povestea lui Humbert Humbert pentru Dolores Haze, capodopera lui Vladimir Nabokov a fost, pe rând, carte interzisă, roman scandalos, obiect de cult, pentru a deveni apoi un roman clasic al secolului XX.

Sara Gruen, Apă pentru elefanţi, Editura Humanitas, 39 lei
Înainte de orice, îţi spun doar atât: Christoph Waltz, Reese Witherspoon şi Robert Pattinson. Da, este distribuţia acestei ecranizări minunate. Ai în faţă povestea fascinantă a tânărului Jacob Jankowski, care în anii 30 îşi face ucenicia într-unul dintre cele mai vestite circuri americane. Angajat să aibă grijă de animale, Jacob va descoperi sub marea cupolă un univers cu personaje bizare şi fascinante, dar cu reguli rigide ca ale unei caste. Însă va afla deopotrivă că circul nu înseamnă numai strălucire şi culoare, paiete şi magie, râsete şi ropote de aplauze, ci şi animale maltratate, artişti în mizerie încercand să uite sordidul cotidian cu ajutorul alcoolului de contrabandă, violenţă şi prostituţie, suferinţă şi tragedii, incertitudini şi spaime.

Te-am făcut curioasă nu-i aşa? În galeria noastră foto găseşti toate cele 23 de exemple de cărţi celebre transformate în filme de succes. Care e exemplul tău favorit?

Foto: www.outnow.ch

Bogdan Galca
bogdan.galca@ringier.ro