Cannes 2015: două filme românești în secțiunea Un Certain Regard

Filmele Un etaj mai jos, regizat de Radu Muntean și Comoara, pelicula lui Corneliu Porumboiu au fost incluse în selecția celei de-a 68-a ediții a Festivalului de Film de la Cannes. 

Astăzi au fost anunțate peliculele selecționate pentru cea de-a 68-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes. Printre acestea se numără și două filme românești, ce urmează să fie lansate anul acesta în cinematografe.

În Comoara, film scris și regizat de Corneliu Porumboiu, doi bărbați trec printr-o mulțime de întâmplări surprinzătoare în încercarea de a descoperi o comoară. Din distribuția lungmetrajului fac parte atât actori profesioniști, cât și amatori. Nu este pentru prima dată când un film regizat de Corneliu Porumboiu este inclus în acest festival. În 2006, regizorul a fost distins cu trofeul Camera D’Or pentru filmul A fost sau n-a fost? , iar în 2009 lungmetrajul Polițist, adjectiv a fost prezentat în cadrul secțiunii Un Certain Regard. 

 Un etaj mai jos, filmul regizat de Radu Muntean se concentrează pe dilema psihologică a unui martor la o crimă.

One Floor Below – official trailer from Andu Radu on Vimeo.

Competiția oficială a festivalului de pe Croazetă este dominată de producții franceze, italiene și asiatice. Printre filmele care se află în competiția pentru Palme d’Or se numără Youth, filmul regizat de Paolo Sorrentino, în care joacă și Mădălina Ghenea (vezi aici trailerul filmului), The Sea Of Trees, regizat de Gus Van Sant și The Tale Of Tales, regizat de Matteo Garrone. Woody Allen își va prezenta cea mai recentă peliculă, Irrational Man în afara competiției.

Festivalul de Film de la Cannes va avea loc între 13 și 24 mai. Regizorii Joel și Ethan Coen vor prezida juriul competiției oficiale. Secţiunea Un Certain Regard face parte din selecţia oficială a Festivalului de pe Croazetă și are loc în paralel cu competiţia oficială. Juriul acestei secțiuni este prezidat de actrița Isabella Rossellini.

Foto Adi Marineci

roxana.cornac
roxana.cornac@glamour.ro