6 uleiuri esențiale pentru o piele sănătoasă în zilele fierbinți de vară

Vara este cel mai aşteptat, dar şi cel mai periculos anotimp pentru sănătatea pielii tale.

Pe lângă nelipsita loţiune de plajă cu factor de protecţie solară, atunci când îți faci bagajul pentru a pleca în concediu pe litoral, la munte sau chiar la piscină, trebuie să nu uiți acasă toate produsele cosmetice necesare pentru o astfel de escapadă.

Creme hidratante, loţiuni de corp, măşti de păr şi uleiuri de protecţie a pielii după expunerea la soare, toate trebuie să se regăsească în trusa ta cosmetică. Atunci când le alegi, însă, trebuie să ţii cont şi de efectele pe care le au acestea şi să optezi pentru cele indicate în sezonul estival.

În combinaţie cu alte esenţe şi produse cosmetice sau, pur şi simplu, ca ingredient unic în creme şi loţiuni, uleiurile din plante pot fi o armă redutabilă în zilele călduroase de vară, atunci când pielea ta este supusă unor factori externi cum ar fi vântul, soarele puternic sau insectele sâcâitoare.

Când îţi vei pregăti geanta pentru plajă, ia în calcul aceste 6 uleiuri esenţiale pentru binele pielii tale:

  1. Uleiul de lavandă

Potrivit unui studiu publicat în 2013 de un grup de cercetători de la Universitatea din Munster, uleiul de lavandă are efecte benefice în cazul persoanelor cu anxietate şi al celor care au probleme cu somnul.

Pe plajă, uleiul de lavandă e un tratament util în cazul muşcăturilor de insecte, are rol antibacterian şi hidratează pielea uscată.

Citeşte şi: Este uleiul de lavandă bun pentru piele?

  1. Uleiul de cocos

Este un alt ingredient des întâlnit în produsele cosmetice, în combinaţie cu alte uleiuri sau de sine stătător. Potrivit experţilor, are rol antiinflamator şi efecte anti-îmbătrânire asupra pielii, datorită vitaminelor A şi E, pe care le conţine din belşug.

Înainte de a decide cum vrei să îl foloseşti, trebuie să te informezi despre toate beneficiile uleiului de cocos, dar şi despre cele mai indicate metode de utilizare a lui.

  1. Uleiul de mentă

Menta este recunoscută pentru proprietăţile ei de curăţare a căilor respiratorii, aşa că e indicat să ai la tine o sticluţă cu ulei esenţial de mentă. Ajută la desfundarea sinusurilor, reduce efectele febrei şi, potrivit unui studiu din 2014, are un rol esenţial în tratarea balonării şi a stărilor de greaţă.

Pe plajă, uleiul de mentă aplicat pe gât are un efect răcoritor, ţine insectele la distanţă şi ameliorează senzaţia de mâncărime.

  1. Uleiul de paciuli

Paciuli este considerată una dintre plantele-minune ale naturii, cu nenumărate beneficii terapeutice: un studiu realizat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Putra, din Malaezia arată că uleiul obţinut din această plantă e perfect în tratamentul pielii.

Uleiul de paciuli e indicat pentru pielea uscată sau crăpată, mai ales în lunile fierbinţi de vară, dar şi pentru persoanele care transpiră abundent. Cu toate astea, e indicat să-l foloseşti în cantităţi limitate, pentru că vine într-o formă foarte concentrată.

  1. Uleiul de geranium

Mai puţin cunoscut la noi, uleiul de geranium este recunoscut pentru calităţile sale benefice pentru piele. Este util mai ales în perioada verii, pentru că ajută la eliminarea fluidelor acumulate în dermă în timpul călătoriilor, în special în timpul zborului.

Uleiul de geranium mai este folosit şi pentru tratarea celulitei şi a pielii uscate. De asemenea, ajută la eliberarea toxinelor din piele prin pori, potrivit unui studiu apărut în 2013.

  1. Uleiul de lămâie

Lămâia este una dintre fructele celebre pentru proprietăţile sale diuretice şi antioxidante, aşa că uleiul de lămâie aduce toate aceste beneficii pentru pielea ta. Nu sunt singurele, însă: îl poţi folosi ca antiseptic, are un rol răcoritor şi acţionează şi ca antidepresiv.

Uleiul de lămâie are efecte benefice şi în lupta cu celulita şi, în varianta diluată, poate fi util în combaterea retenţiei de apă, mai ales în timpul călătoriilor.

Înainte să îţi umpli geanta de plajă cu uleiuri esenţiale, ar fi indicat să faci o vizită la dermatolog, care îţi poate spune care sunt uleiurile potrivite pentru pielea ta. Unele dintre ele, cum ar fi uleiurile de citrice, nu sunt recomandate pentru a fi folosite pe soare puternic, pentru că sunt fotosenzitive şi pot cauza efecte adverse.

Până la urmă, cele mai bune produse cosmetice sunt cele care te protejează eficient, te fac să te simţi bine în pielea ta şi cele care îți permit să te menții mereu în cea mai bună formă. Care este ingredientul tău secret pentru o piele superbă pe plajă?

Sursa: Shutterstock

erika
erika.chivu@ringier.ro