5 cauze dovedite științific ale apariției acneei. Cum le elimini rapid și fără dureri

Contrar așteptărilor, acneea nu este o afecțiune care are la origini doar cauze hormonale și, de multe ori, nu dispare imediat ce am ieșit din adolescență. Unele femei se confruntă cu imperfecțiunile inestetice ani de zile, fără să găsească un remediu eficient, și ajung să recurgă la metode extreme, inclusiv medicamente foarte puternice, peeling-uri chimice sau vaccinuri autoimune, pentru a scăpa de acnee.

Persoanele care suferă de acnee au adeseori tenul brăzdat de semne și coșuri dureroase, puncte negre sau albe, care nu pot fi ascunse nici cu ajutorul celui mai bun fond de ten. Ba mai mult, dacă te-ai confruntat cu această problemă știi deja că unele produse cosmetice pot agrava situația tenului tău. Iată care sunt principalele cauze ale apariției acneei și ce poți face pentru a scăpa de ea o dată pentru totdeauna:

Secreția excesivă de sebum, originea tuturor problemelor

Principala cauză a acneei este hiperactivitatea glandelor sebacee, care secretă prea mult sebum. Acesta se acumulează la baza firelor de păr, cauzează inflamații și astfel se formează coșurile. Activitatea glandelor sebacee este influențată de hormoni, însă asta nu înseamnă că nu poate fi ținută sub control și altfel decât pe cale medicamentoasă. Există și astfel de tratamente pentru tenul gras, care pot ameliora vizibil starea pielii tale și pot reduce dramatic semnele acneei. După cum vezi, majoritatea pot fi preparate cu ușurință chiar acasă, iar toate ingredientele sunt naturale.

Infecțiile cu stafilococ, sursa acneei dureroase

Dacă te confrunți adeseori cu coșuri dureroase, pe sub piele, una dintre cauze ar putea fi o infecție cu stafilococul auriu. Pentru o diagnosticare corectă este necesar să te adresezi unui medic dermatolog, care îți va recomanda să faci un control ORL. De regulă, se preia o cultură din gât sau de pe zonele afectate, care este apoi analizată în laborator. Infecțiile cu stafilococul auriu necesită un tratament cu antibiotice puternice, în funcție de gravitatea infecției, și este necesar să respecți întocmai indicațiile medicului în legătură cu administrarea acestora.

Unele medicamente pot cauza acnee

Dacă te afli sub un anumit tratament medicamentos, este bine să verifici efectele adverse înscrise pe prospectul acestora. Unele dintre medicamentele care conțin corticosteroizi sau litiu pot cauza sau agrava acneea. Stai de vorbă cu medicul tău și află dacă este posibil să înlocuiești pastilele cu unele care să nu aibă un impact atât de mare asupra pielii tale.

Dieta bogată în carbohidrați, riscantă pentru femeile care au deja probleme cu tenul

Studiile indică faptul că unele alimente, cum ar fi laptele degresat sau carbohidrații, pot înrăutăți problemele cu acneea. Același lucru se întâmplă și în cazul celor care consumă foarte multe dulciuri. Prăjelile, mâncarea de tip fast-food și zahărul în exces sunt și ele periculoase pentru ten, întrucât strică echilibrul organismului și favorizează producția de sebum. Încearcă să introduci în alimentația ta alimente bogate în fibre și proteine și să reduci consumul mâncărurilor nocive. Asta nu înseamnă că trebuie să te abții de la micile plăceri culinare, însă cu puțin echilibru în alimentație vei vedea diferența când te uiți în oglindă.

Stresul, factorul surprinzător care cauzează acnee

Efectele nocive ale stresului nu se văd doar asupra stării noastre emoționale, ci și fizicul are de suferit, în special pielea. Atunci când suntem stresate, organismul nostru are tendința de a stoca toxinele, ceea ce poate favoriza apariția acneei. În plus, stresul poate cauza inclusiv dezechilibre hormonale care să afecteze felul în care arată tenul tău. Dacă ai un job stresant sau traversezi o perioadă dificilă din viața ta, încearcă să elimini presiunea pe care o resimți pe umerii tăi, cu ajutorul sportului. Exercițiile fizice nu numai că te ajută să te eliberezi de stres și să te încarci cu energie pozitivă, dar ajută și la eliminarea toxinelor, a apei în exces reținută în celule și poate avea un efect revitalizant asupra tenului, pentru că îți pune sângele în mișcare.

Sursă foto: Shutterstock/Copyright: George Rudy

erika
erika.chivu@ringier.ro