3 lucruri uimitoare, pe care nu le știai despre cafea

Da, știm că iubești gustul cafelei, felul subtil, dar eficient în care te pune pe picioare dimineața sau felul în care „știe” să completeze perfect pauza de prânz. Probabil ai un ritual legat de băutul cafelei, un fel favorit în care alegi să o prepari și ingrediente secrete pe care le adaugi pentru un plus de savoare.

Însă cât de multe lucruri știi efectiv despre cafea? Istoria acestei băuturi este de-a dreptul fascinantă și până să ajungă să fie preparată în cele mai moderne și performante aparate pe care le-a inventat știința, a trecut prin ibricele și ceștile unor mari personalități ale lumii. De la Beethoven, la Benjamin Franklin sau Kennedy , cu toții au fost sau sunt aproape dependenți de această băutură.

Iată așadar trei lucruri pe care, cel mai probabil, nu le știi despre cafea:

 

  • Cafeaua are grijă de sănătatea ta

 

Nu numai că te ajută să te trezești și să fii mai productivă, însă cafeaua chiar are beneficii dovedite asupra sănătății. Este o sursă perfectă de antioxidanți, care protejează celulele împotriva radicalilor liberi și întârzie procesul de îmbătrânire a pielii. În plus există indicii că ne-ar proteja și împotriva bolilor cardiace sau a cancerului. Un studiu arată că persoanele care beau cafea zilnic au cu 40% mai puține șanse să dezvolte cancer la ficat și cu 11% mai puține șanse să dezvolte afecțiuni cardiace. În plus, și riscul îmbolnăvirii cu diabet de tip 2 scade cu 42%.

Iar dacă toate astea nu sunt de ajuns, cafeaua poate ameliora simptomele asociate cu boala Parkinson și reduce severitatea bolii Alzheimer.

 

  • Cafeaua este al doilea cel mai comercializat produs de pe Pământ

 

În urma uleiului, dar peste gazele naturale, cafeaua se numără printre cele mai comercializate produse de pe pământ. Europa și SUA sunt cei mai mari consumatori, în timp ce cafea se produce mai ales în America de Sud și Africa.

Zilnic, în lume se consumă nu mai puțin de 2,25 de miliarde de cești de cafea. În toată lumea există nu mai puțin de 25 de milioane de muncitori care lucrează în producția de cafea. 11 milioane de hectare de pământ de pe tot Globul găzduiesc culturi de arbori de cafea.

 

  • Cafeaua nu a fost tot timpul o… băutură

 

Oamenii consumă de mult timp cafeaua, însă nu sub formă de băutură. De exemplu, tribul Oromo din Etiopia obișnuia să amestece boabele cu grăsime și să le mănânce ca pe niște batoane energizante moderne.

Legenda spune că un bărbat pe nume Kaldi, îngrijitor de capre, a fost cel care a descoperit cafeaua, după ce a observat că animalele sunt mai pline de viață după ce se hrănesc cu „fructele” unui anumit copac. Kaldi a vorbit despre acest lucru la mănăstirea unde mergea să se roage, iar cei de acolo au făcut o băutură din acele boabe. Licoarea l-au ajutat pe bărbat să stea treaz pe timpul rugăciunii de seară. În curând, toți călugării au început să bea cafea, iar vestea acestei băuturi s-a răspândit până în Peninsula Arabică.

Mai târziu.m, în jurul anului 1000 d.Hr., arabii au luat cu ei boabe de cafea din Africa. Au început să le fiarbă și să facă o băutură pe care au botezat-o „qahwa” – „cafea” în arabă, iar restul e istorie.  

Ție cum îți place să bei cafeaua? Știi și alte informații fascinante despre această băutură?

Sursa foto: Shutterstock.com

erika
erika.chivu@ringier.ro