Xavier Dolan: regizorul pe care să stai cu ochii

Motor. Acțiune! Toți ochii ațintiți către copilul teribil al cinematografiei canadiene!

La doar 26 de ani, Dolan a scris și regizat deja cinci filme aplaudate la scenă deschisă, este un răsfățat al Festivalului de Film de la Cannes (a fost pe Croazetă de cinci ori pentru a-și prezenta peliculele și o dată din ipostaza de jurat, în 2015), a împărțit un premiu important cu legendarul Jean Luc Godard (Premiul Juriului în 2014 pentru filmul Mommy. Jean Luc Godard a câștigat pentru Adieu au langage) și a regizat videoclipul unei melodii care a doborât o mulțime de recorduri: clipul piesei Hello a lui Adele (peste 27 de milioane de vizualizări în doar 24 de ore de la lansare).

Un parcurs impresionant pentru un puști crescut într-un mic orășel din Canada, Montmagny, care spune despre că el că a fost foarte violent în copilărie și că filmele și scrisul sunt cele care l-au ajutat să depășească acea perioadă. A început să joace în reclame și seriale de televiziune încă de la patru ani iar primul lui film, J’ai tué ma mère, despre relația complicată dintre o mamă și fiul ei gay, este bazat pe un eseu pe care l-a scris în liceu.

Un talent precoce, o voce unică în cinematografia actuală, Dolan se pregătește acum de lansarea celui de-al șaptea lui film, Juste la fin du monde, în a cărui distribuție i-a adunat pe Léa Seydoux, Vincent Cassel, Gaspard Ulliel și pe Marion Cotillard, despre care a recunoscut că are o adevărată slăbiciune. „I-aș propune să fie mama copiiilor mei dar soțul ei este unul dintre cei mai chipeși bărbați din lume“, a spus el de curând într-un interviu publicat în Vanity Far.

Patru filme marca Xavier Dolan

FotorCreated


Mommy (2014)
Steve are 15 ani, suferă de sindromul ADHD și are adesea accese de furie necontrolată. Mama lui încearcă să îl crească singură iar singurul ei ajutor este o misterioasă femeie mutată recent pe strada lor.

Les amours imaginaires (2010)
Francis şi Mary sunt prieteni foarte buni. Într-o noapte îl întâlnesc pe Nick, un tânăr care ajunge să le ameninţe prietenia pe care odinioară o credeau indestructibilă.

Laurence Anyways (2012)
Laurece încearcă să-şi salveze relaţia cu logodnica lui după ce îi mărturiseşte visul său de a deveni femeie. Filmul urmărește o decadă din viața celor doi.

J’ai tué ma mère (2009)
Povestea lui Hubert Minel, un adolescent de 17 ani, care pe măsură ce descoperă arta, prietenia şi sexul, își dă seama că își urăște cu intensitate mama.

Foto: Wayne Maser

roxana.cornac
roxana.cornac@glamour.ro