lectii fericire suedezi

10 lecții despre fericire pe care le putem învăța de la suedezi

Visul american nu m-a tentat niciodată, însă în ultimii ani am devenit din ce în ce mai curioasă de traiul în țările scandinave. Așa c-am pus la cale un plan pentru a mă muta la Stockholm, iar în august anul trecut, într-o zi pe care horoscopul o prevestea drept „perfectă pentru un nou început, într-o altă țară”, am aterizat în orașul Gretei Garbo, al lui Lisbet Salander și al lui Alexander Skarsgård. Iată ce-am învățat de atunci.

După aproape 12 luni petrecute aici, am adoptat obiceiul reciclatului, am învățat să zic „hej!” și mi-am făcut curaj să nu mă mai agăț de limba engleză, ci să vorbesc suedeza, cu riscul de a comite greșeli. Am descoperit că suedezii sunt adevărați gurmanzi și nu pot să nu menționez untul ușor sărat, despre care am acceptat că va fi sabotorul brațelor sculptate la care visez de ceva vreme.

Îmi mai place că pot să beau apă de la robinet și că nu trebuie să plătesc pentru ea în restaurante. Îmi mai place la nebunie că suedezii serbează kräftskiva, o zi dedicată crustaceelor și că de Midsummer, una dintre cele mai importante sărbători de aici, dansează în jurul unui simbol falic (eh, și că au cântece pentru shot-urile de snap, dar despre asta mai târziu).

Mi se pare sănătoasă ușurința și deschiderea cu care tratează subiecte precum nuditatea sau sexul și faptul că au o jucărie ce seamănă cu un prezervativ menită să normalizeze utilizarea acestuia în ochii celor mici. M-a uimit când am zărit-o pe prințesa moștenitoare împingând căruciorul pe una din străzile orașului sau când mi-am dat seama că bărbatul atractiv care se plimba în parc era chiar unul dintre copiii regelui. Și cum aș putea să ignor importanța sistemului de protecție socială asupra stilului de viață al suedezilor?

Ca în orice alt loc de pe planetă, există și lucruri mai puțin minunate: bărbații suedezii nu flirtează – uneori e mai mult decât dificil să-ți dai seama dacă sunt interesați de tine sau doar extrem de politicoși. Apoi, nici măcar visul scandinav nu este scutit de corvoada numită birocrație și taxele îți iau într-adevăr o bună parte din salariu. Am realizat că poate fi dificil să porți o discuție mai profundă și să legi prietenii cu suedezi. Încă sunt nedumerită de siguranța cu care traversează strada, chiar și atunci când culoarea semaforului indică roșu. Și să nu uit: suedezii au inventat un tip de pizza-kebab care, personal, mi se pare o adevărată ofensă.

Totuși, acest text nu este despre părțile vulnerabile, ci despre lucrurile care îi plasează pe suedezi printre cei mai fericiți oameni de pe planetă de câteva decade încoace.

Lagom är bäst

Cu siguranță, termenul care definește cultura și oamenii acestei țări întinse până aproape de Cercul Polar este lagom. Nici după aproape un an nu am reușit să identific o definiție care să încapsuleze semnificațiile acestuia. Traducerea exactă ar fi moderat, potrivit, dar lagom se aplică tuturor aspectelor societății suedeze și cuprinde chiar și conceptele de egalitate și consens atât de împământenite în Suedia.

Nu este doar un cuvânt, ci mai degrabă un sentiment, o idee bine înrădăcinată în psihicul suedez, etimologia acestuia provenind din timpurile vikingilor. Nu are nicidecum o conotație negativă, ci îndeamnă spre echilibru și evitarea extremelor de orice fel. Probabil cea mai bună dovadă în acest sens este armonia dintre viața profesională și cea personală, care pare a fi respectată cu sfințenie. Unii ar spune că e un mod teribil de plictisitor de a-ți trăi viața, însă eu țin să îi contrazic. Acum că am reușit să învăț și cum se pronunță, sunt convinsă că, într-adevăr, „cantitatea potrivită este cea mai bună”, adică, lagom är bäst.

Fika

Nu există limită de timp pentru o ceașcă de cafea… cel puțin nu pentru suedezi. Atunci când i-am zis unei colege de serviciu că mi se pare ciudat să beau cafea dacă afară este deja întuneric, lucru care se întâmplă pe la două și jumătate după-amiaza, în cele mai scurte zile de iarnă, aceasta a izbucnit într-un hohot de râs. „Înseamnă că nu ai petrecut suficient timp în Suedia”, a concluzionat ea.

Suedezii sunt mari amatori de cafea, plasându-se printre națiunile care consumă cele mai mari cantități. Și dacă planifici o vizită în Suedia, fika este cel mai important cuvânt pe care trebuie să îl înveți. Acesta se traduce ca „pauză de cafea” și face parte din rutina zilnică a suedezilor. Ah, și nu poate fi considerată fika cu adevărat dacă lipsesc kanelbullar sau chokladbollar, două dintre deserturile tradiționale (acum înțelegeți mai bine partea cu brațele sculptate ce rămân doar un vis, nu?!)

Transportul public

Unul dintre lucrurile pe care am învățat să le apreciez în Suedia este faptul că poți să îți planifici întreaga zi, pentru că transportul în comun respectă orarul de mers. Și în mod clar, una dintre cele mai mari bucurii ale mele este faptul că transportul public, pe lângă trenuri, metrou, autobuze și tramvaie, mai numără și bărci. Și puține lucruri îmi oferă același sentiment de nostalgie, aventură și nițel romantism, precum o face o călătorie cu barca. Mai ales una în timpul căreia, nu doar că mă deplasez de pe o insulă pe alta, ci vântul îmi răvășește părul, iar eu mă simt precum Celine în scena mea preferată din Before Sunset. Păcat că din peisaj lipsește Ethan Hawke, iar conversațiile se petrec doar în capul meu.

Systembolaget

În fiecare vineri seara, în metrou se aude sunetul sticlelor de alcool pe care majoritatea suedezilor le cară în pungi albe cu un logo albastru, în drumul de la muncă. Ce-i așa special? Ei bine, în Suedia, statul deține monopol asupra băuturilor care conțin un procentaj de alcool mai mare de 3,5%, acestea fiind vândute într-un lanț de magazine numit Systembolaget. Și pentru că sistemul a fost introdus cu intenția de a limita consumul de alcool, magazinele de acest fel au program scurt în weekend. Așadar, câteva pahare de vin la cină sau o petrecere necesită planificare minuțioasă și timp petrecut așteptând la coadă în fața ușii de la Systembolaget. Alte două lucruri la care suedezii se pricep.

Stil

Cred că mi se întâmplă de câteva ori pe săptămână să pun la punct o ținută despre care cred că e destul de chic, doar ca să ies din casă și să încep să pun la îndoială alegerile făcute mai devreme în fața oglinzii. Motivul? Mă pomenesc înconjurată de suedezi care par să se fi născut cu un simț al esteticului. Tot nu reușesc să înțeleg cum naiba arată impecabil chiar și înfofoliți în toiul iernii? Și cum se face că nu par să aibă parte de zile în care părul lor să semene cu un cuib? Dar mă consolez cu gândul că am învățat că nu trebuie să ies din casă fără ochelari de soare și o vestă. Nu se știe niciodată când ar putea să apară soarele sau când ar putea să se facă frig.

lectii fericire suedezi

Cozile și spațiul personal

Pe lângă lupta pentru egalitatea de șanse, un alt lucru la care suedezii sunt campioni este statul la coadă. Da, ai citit bine. Fie că e vorba despre transportul public, supermarket, Systembolaget sau scările rulante, aceștia se așază cuminți la coadă, așteptându-și rândul fără să schițeze cea mai mică intenție de a nu respecta această regulă nescrisă, dar atât de îmbibată în ADN-ul lor. Mai mult, spațiul personal al fiecărei persoane este respectat și nu vei avea mai niciodată senzația că cineva îți respiră în ceafă.

Parenting-ul și concediul parental

În cele aproape 12 luni de când mă aflu aici, hormonii și ovarele mele s-au cam tot agitat la vederea tuturor bebelușilor, dar și pentru că străzile din Stockholm sunt doldora de lattepappor, adică tătici care împing cu o mână căruciorul, iar în cealaltă duc un… latte, desigur. Scandinavii îi implică pe cei mici în majoritatea activităților, indiferent de vârstă. Fie că e vorba de călătorii cu autobuzul sau metroul, festivaluri de muzică, cine cu prietenii, cei mici fac parte din viața socială a părinților.

Un lucru pentru care Suedia se află mai tot timpul în fruntea clasamentelor cu cele mai potrivite țări pentru a avea copii este concediul de îngrijire a copilului, cu 480 de zile care pot fi împărțite de către părinți, până când cel mic împlinește 8 ani. Conform biroului suedez de statistici, numărul taților care decid să aibă grijă de copii crește cu fiecare an, acest detaliu sporind și șansele de reușită profesională pentru mame, egalitatea de șanse fiind una dintre pietrele de temelie ale societății suedeze.

Importanța vremii în Suedia

Viața suedezilor pare să se împartă în perioada în care soarele este o apariție extrem de rară și în zilele lungi de vară, aceștia bucurându-se în egală măsură de ambele situații. Iernile sunt petrecute pe pârtiile de schi și în casele decorate cu grijă și atenție, din care lumânările nu au cum să lipsească. Dar de îndată ce primăvara se instalează și Scandinavia are parte de primele câteva zile cu soare și temperaturi mai prietenoase, atât Stockholm, cât și locuitorii acestuia par să se metamorfozeze.

Străzile altădată pustii devin acum neîncăpătoare pentru mulțimile de oameni care ies la plimbare, parcurile (și chiar cimitirele, da, ai citit bine!) din oraș devin locuri potrivite pentru a prinde puțin bronz și sezonul mic-dejunurilor și al cinelor luate pe balcon începe.

lectii fericire suedezi

Majoritatea suedezilor deține case de vară unde obișnuiește să își petreacă sfârșiturile de săptămână, bucurându-se de apusurile târzii și de cel mai frumos cer de pe planetă. Această atmosferă de festival și vacanță m-a molipsit și pe mine, pentru că nu mi s-a părut deloc ciudat să petrec o seară după muncă pe o stâncă din mijlocul orașului, alături de alte câteva zeci de persoane, bucurându-ne împreună de priveliștea asupra Stockholmului.

Copiii suedezi sunt încurajați de mici să petreacă mult timp în natură și sunt lăsați să se joace în noroi și să sară în toate bălțile întâlnite în drumul lor, fiind protejați de simpaticele costume și cizme de ploaie. Iar aceștia se transformă în adulți activi, care au norocul să se bucure de Allemansrätt – o lege care permite tuturor persoanelor să se bucure de plimbări în aer liber, chiar și pe teritorii private.

 Îmbrățișări

Suedezii, de fapt, întreaga populație din Scandinavia se îmbrățișează atunci când se salută sau își iau la revedere. Pentru o societate care pune mare preț pe spațiul personal, această formă de salut poate părea bizară, dar eu sunt convinsă că vorbește mai degrabă despre faptul că suedezii sunt deschiși către intimitate. Pupicii pe obraz pe care eram obișnuită să îi primesc și să îi ofer au început să mi se pară nițel lipsiți de căldură, o îmbrățișare este, cu siguranță, o modalitate mai potrivită de a-mi arăta afecțiunea și pentru a exprima bucuria revederii. Și-apoi, ce poate fi mai frumos, mai intim sau mai confortabil într-o zi rece de iarnă decât o îmbrățișare?

Și pentru final… am mai observat că, spre deosebire de chipurile altor națiuni, cele ale suedezilor etichetați drept „taciturni” transmit, de fapt, seninătate și calm, emoții care, cred eu, se cultivă și sunt posibile doar în prezența sentimentelor de siguranță socială și de dorință pentru bunăstarea colectivă. Ei bine, pare că visul meu suedez începe să devină realitate.

Foto: Filippa Moreira, Shutterstock

Tags:
roxana.cornac
roxana.cornac@glamour.ro