10 conace şi case tradiţionale fermecătoare din România

Ai în plan o vacanţă pe plaiuri româneşti? Va fi o reuşită totală dacă alegi să îţi petreci vacanţa în oricare dintre aceste conace medievale renovate sau într-una dintre casele tradiţionale care păstrează intact spiritul acelor locurilor de poveste.

În 2012 descopeream, la capătul unui drum îngust, ascuns în inima dealurilor vălurite, un paradis pierdut: un sat mic şi femecător în care drumurile pline de pietriş ţineau loc de asfalt,  în care coşurile împletite din nuiele ţineau locul coşurilor de gunoi, în care casele cu cercevele verzi şi perdele apretate înlocuiseră termopanele, în care vecinii îţi dau „Bună ziua“ fără măcar să te cunoască, un loc în care orele par să curgă cu mult mai multă răbdare. Ajunsesem la Viscri, satul transilvănean de care se îndrăgostise Prinţul Charles şi locul în care Mihai şi Raluca Grigore puseseră pe picioare una dintre cele mai frumoase pensiuni de la noi: Viscri125.

V-am povestit atunci cât de fermecător poate fi un weekend lung în care ai răgazul să descoperi cetăţi medievale şi locuri uitate, să faci picnic la stână, să te plimbi cu bicicletele pe dealuri, să te laşi legănat de vânt în hamacele legate la umbra pomilor şi să te încălzeşti la asfinţit la foc de tabără.Viscri125 e doar unul dintre locurile de poveste ce încep uşor-uşor să apară pe harta ţării. De la case ţărăneşti salvate şi recondiţionate în cel mai autentic mod cu putinţă la conace parcă rupte din poveşti, iată 10 locuri pe care trebuie să le vezi în această vară sau în cele ce urmează.

Intră în galeria foto şi descoperă-le pe toate.

Foto: arhiva personală a locaţiilor

Bogdan Galca
bogdan.galca@ringier.ro