Vorbești în somn? Iată care sunt cauzele

Vorbitul în somn este un lucru comun și tuturor ni s-a întâmplat la un moment dat. 
Însă partea proastă este că de cele mai multe ori nu ne amintim ce am spus!

Ei bine, actorul Adam Rosenberg s-a gândit să se înregistreze în fiecare noapte timp de un an pentru a vedea ce spune atunci când vorbește în somn. Apoi a creat un videoclip cu cele mai amuzante replici ale sale și l-a uploadat pe youtube.

Peste 300.000 de oameni au vizualizat video-ul intitulat ,,The Somniloquist,,.
Așadar ce semnificație are vorbitul în somn?

Vorbitul în somn este cunoscut de către experți ca ,,somniloquy,,, ceea ce explică titlul videoclipului lui Rosenberg. The National Sleep Foundation descrie tulburarea de somn ca ,,vorbire în somn fără a fi conștient,,.

Aceasta poate implica fraze sau cuvinte fără sens sau monologuri complicate. Vorbitul în somn este mai ușor de înțeles atunci când te afli în etapele 1-2 de somn. În etapele mai înaintate, precum 3-4, vorbitul în somn constă mai mult în mormăieli.

De ce se sperie oamenii atunci când aud că au vorbit în somn? Pentru că de cele mai multe ori nu ne amintim ce am spus în timp ce dormeam, iar limbajul și vocea pe care o persoană o folosește atunci când vorbește în somn poate fi diferită de obiceiurile tipice de vorbire.

Oricine poate experimenta vorbitul în somn, dar este mai frecvent la copii și bărbați.
,,Somnambulismul și vorbitul în somn apare la aproximativ 25% dintre copii și la aproximativ 1% dintre adulți,, spune Michael Breus, specialist în somn.

Dacă partenerul tău vorbește în somn, poți fi tentat să asculți ce spune în speranța că va dezvălui vreun secret. Dar Breus spune că acest lucru nu este adevărat. ,,Nu există date care să sugereze că vorbitul în somn este predictiv sau că este vocea subconștientului,,.

The National Sleep Foundation spune că, ,,uneori, vorbitul în somn s-ar putea referi la experiențe și relații din trecut, dar nu este un produs al unei minți conștiente sau raționale,,.

Așadar, vorbitul în somn scoate în evidență faptul că o persoană nu s-a odihnit suficient. De asemenea, stresul, depresia, somnolența în timpul zilei, alcoolul sau febra pot provoca vorbitul în somn. Afecțiuni medicale precum apnee de somn ( respirația este întreruptă în mod constant) pot cauza vorbitul în somn. Sau cazuri extreme precum, tulburări psihice sau convulsii nocturne.

Pentru majoritatea oamenilor, vorbitul în somn este un fenomen de scurtă durată și nu necesită tratament. Dar în cazul în care acest fenoment are loc în fiecare noapte timp de un an, este necesară vizita la un medic specialist. Breus îi sfătuiește pe pacienții săi să mărească timpul de dormit și să îmbunătățească calitatea somnului.

,,Le recomand pacienților mei să renunțe la lucrurile care le pot afecta somnul, precum cofeină, alcool și stres,, spune Breus.

Dacă partenerul tău vorbește des în somn, îți recomandăm să folosești dopuri de urechi pentru a avea parte de un somn liniștit. Ia aminte, chiar dacă încerci să stai de vorbă cu el, acesta nu va dezvălui niciun secret ascuns.

erika
erika.chivu@ringier.ro