Tot ce trebuie să ştii despre yoga

Călugării budişti o practică. La fel şi modelele, muzicienii şi mămicile. Yoga s-a transformat dintr-o simplă practică spirituală într-unul dintre cele mai importante fenomene în materie de fitness ale tuturor timpurilor. Iată cum această disciplină apărută în Est şi-a făcut drum către Nord, Sud şi Vest.

2.500 – 2.000 Î.Hr. Perioada în care se crede că oamenii din Valea Hindusă au început să practice yoga, informaţie bazată pe un artefact din acea perioadă: o stâncă gravată cu silueta unui bărbat în poziţia lotus.

3.500 Vechimea aproximativă a lui Rig Veda, cel mai vechi dintre cele patru texte hinduse sacre cunoscute sub denumirea de Vedas, în care yoga a fost pentru prima oară menţionată.
I şi II Secolele în care se crede că înţeleptul indian Pantanjali a scris Yoga Sutras, un text ce explorează filosofia yoga clasică.
XIV Secolul în care Hatha Yoga Prapadipika a fost scrisă iar hatha yoga, care armonizează trupul, a devenit populară.
7 Numărul de chakre principale sau centre de energie existente în corp între care energia circulă vertical, de la baza coloanei vertebrale până în vârful capului.
1849 Anul în care Henry David Thoreau scria într-o scrisoare unui prieten, „Uneori sunt chiar şi yoghin“, o declaraţie ce l-a transformat într-unul dintre primii practicanţi de yoga din Vest.
1883 Anul în care primul cleric hindus a început să predea yoga în Statele Unite ale Americii, chiar în taverna văduvei lui Ralph Waldo Emerson.
1965 Anul în care membrii Beatles au filmat o parte a peliculei Help! în Bahamas. Acolo, ei l-au cunoscut pe Swami Vishnu-Devanda, fondatorul centrelor yoga Sivananda şi cel care le-a oferit cântăreţilor cartea The Illustrated Book of Yoga. Cu acest album a început fascinaţia lui George Harrison pentru filozofica estică.
53 Numărul străzii din Manhattan pe care Pierre Arnold Bernard, cunoscut ca Omnipotent Oom, şi soţia lui au deschis în 1919 o şcoală de yoga pentru femei. Numită Centrul de Yoga, şcoala oferea şi cursuri de anatomie, psihologie şi sanscrită.
10 000 de dolari Suma de bani donată de Anne Vanderbilt studioului lui Berndard, studio frecventat printre alţii de Helena Rubinstein, Ethel Barrymore şi Frances Payne Bolton, una dintre primele femei alese în Congresul american.
200 de acri Suprafaţa ocupată de primul ashram de yoga american, creat de Bernard în New York, în 1919. Printre discipolii lui se numărau familia Vanderbilt, spionul britanic Sir Paul Dukes şi cântăreţul de folk Pete Seeger şi familia lui.
1985 Anul în care Donna Karan a dezvăluit prima ei colecţie a cărei piesă de bază era un body negru. „Am creat-o cu gândul la ce piese mi-ar permite mie să fug de la job direct la ora de yoga“, spunea ea într-un interviu acordat în 2013 publicaţiei The New York Times.
850 000 de dolari Suma pe care fundaţia Donnei Karan, Urban Zen Foundation, a donat-o Centrului Medical Beth Israel pentru un experiment ce a durat un an şi care a avut ca scop cercetarea metodelor de vindecare din medicina estică, printre care se număra şi yoga.
1997 Anul în care instructorul de Pilates Jonatha Urla a fondat practica Yogilates, o combinaţie între Pilates şi yoga hatha cu scopul de a crea „un antrenament echilibrat“.


10 Numărul de dăţi în care Yogilates este menţionat de membrii familiei Cohen de-a lungul unei singure scene, în sezonul 1, episodul 12 din serialul The O.C.
1 Numărul de cântece de pe CD-ul Madonnei din 1998, numit Ray of Light, cântate de artistă în sanscrită. Albumul a fost inspirat de descoperirea de către cântăreaţă a practicii yoga Ashtanga şi a filosofiilor estice.
2000 Anul în care Madonna a jucat rolul unei instructoare de yoga în filmul The Next Best Thing. Personajul, care în scenariul iniţial era o profesoară de înot, şi-a schimbat profesia la cerinţele Madonnei.
15 Numărul de poziţii faciale recomandate în The Yoga Face, poziţii despre care autoarea Annelise Hage spune că ar reduce liniile fine şi ar şterge ridurile.
2002 Anul în care Christie Tulington a apărut pe coperta Vogue într-o variaţie a poziţiei Postura arcului.
10.000 de participanţi au luat parte la cel mai mare curs de yoga susţinut în Central Park din New York, în 2010.
6 zile pe săptămână actriţa Gwyneth Paltrow se trezeşte la 4:30 dimineaţa pentru ora ei de yoga. „Nu prea sunt o persoană matinală“, spunea ea în 2011. „E multă determinare la mijloc.“
20 de milioane: numărul americanilor de peste 18 ani care practică yoga, conform unui studiu comandat de Yoga Journal în 2012.
10,7 miliarde de dolari: suma pe care americanii au cheltuit-o în 2012 pe antrenamente şi echipamente de yoga, arată acelaşi studiu.
98 de dolari: costul pantalonilor de yoga Lululemon retraşi de compania producătoare pentru că erau prea transparenţi. „Sincer unele corpuri pur şi simplu nu arată bine în acei pantaloni“, a spus fondatorul Chip Wilson, obligat să îşi dea demisia la o lună după ce a făcut acea declaraţie.
17 Procentul cu care au scăzut acţiunile companiei la bursă după ce acel produs a fost retras de pe piaţă.
40 de grade Celsius: temperatura dintr-un studio de yoga Bikram.
2015 Anul în care se aşteaptă să fie finalizat un studiu pe cinci ani ce analizează efectele biologice ale practicii yoga, un studiu condus de un psihiatru de la Harvard Medical School.

4 Numărul de luni pe care Elizabeth Gilbert le-a petrecut după divorţ practicând yoga şi meditaţie într-un ashram.
222 Numărul de săptămâni pe care le-a petrecut cartea ei, Eat.Pray.Love, pe lista The New York Times a celor mai bine vândute cărţi din 2006. 57 din acele săptămâni a fost numărul 1.
3 Numărul de luni pentru care Julia Roberts a angajat-o pe  instructoarea personală Kirschen Hagenlocher atunci când a filmat pentru Eat. Pray. Love în 2009.

De Sophia Panych; traducere şi adaptare de Mirela Ujică; foto Arthur Belebeau, Yannis Vlamos

Tags:
Adriana Matei
contact@misshypewit.com