Cum ne influențează aplicațiile de dating viața sentimentală

Într-un secol al vitezei, e normal să ne fie greu să ne imaginăm cum cei din generațiile trecute își dădeau întâlniri, fără aplicații de dating sau rețele de socializare.

La un #swipe distanță poți lua legătura cu zeci de persoane din toate colțurile lumii. Deși e un lucru minunat să cunoști oameni noi, cât de tare ne influențează aceste aplicații atunci când vine vorba de a avea o întâlnire reală, față-n față?!

În primul rând a dispărut dorința de a vrea să ieșim la întâlniri cu adevărat

,,Ceea ce aplicațiile de dating au schimbat, este modul în care privim întâlnirile romantice. Deși Tinder-ul nu a fost conceput ca fiind o aplicație de dating, așa a fost percepu. Așadar a schimbat regulile ,,jocului” spune Steve Dean, fondatorul companiei Dateworking.

Înainte de Tinder, site-urile de dating erau aranjate pe categorii, matrimoniale sau, pur și simplu, de dating. Însă cu noile aplicații nu există astfel de categorii. Ele îți arată toți oamenii din apropierea ta cu care ai putea socializa, astfel imitând modul în care oamenii se întâlnesc în viața reală.

Am devenit foarte eficienți

Desigur, e mult mai comod să stai în pat, în pijamalele tale preferate și să ai access la milioane de oameni doar cu un singur touch. Oricând, oriunde. Însă există și un dezavantaj, acest lucru ne face să tratăm relațiile superficial și suntem mai puțini dispuși să rezolvăm problemele din cuplu.

Prin aplicații îți poți planifica cinci date-uri într-o noapte, dacă vrei (deși credem că ar fi epuizant). Așadar găsirea unui partener potrivit devine doar un joc de noroc.

Iar acest lucru creează dependență. ,,Atunci când primești match de la cineva, creierul primește un boost de dopamine și te gândești că nu mai are sens să mai continui conversația, știind deja că acea persoană te place. Iar fondatorii aplicațiilor știu asta.

,,De exemplu, pe Tinder există opțiunea de a începe o conversație (iar acest lucru poate fi intimidant) sau de a continua să cauți.” Știm deja ce alegi, așa că nu te întreba de ce ești singură.

Însă suntem și mai leneși

În timp ce toată această eficiență ne ajută să cunoaștem mai mulți oameni în același timp, unii experți spun că asta nu înseamnă că devenim din ce în ce mai buni la întâlniri. Iar atunci când găsim pe cineva, nu investim prea multă energie și nu dăm prea multă importanță deoarece știm că mai sunt și alte persoane cu care am putea ieși.

Devenim din ce în ce mai nepăsători la refuzuri

Îți amintești de acel episod din ,,Sex and the city” când Carrie este părăsită de Berger printr-un post-it? Deși atunci ni s-a părut o adevărată dramă, acum nu i-am mai da prea multă importanță.

Dacă ai ieșit la o întâlnire și deși lucrurile au mers bine, partenerul poate să dispară fără să mai spună ceva. Iar acest lucru ne face să devenim din ce în ce mai nepăsători.

,,Atunci când ți-e frică de păianjeni, dar ești înconjurat de ei, la un moment dat ajungi să te obișnuiești cu ei” spune terapistul Lia Avellino.

Suntem mai deschiși atunci când vine vorba de sex

Într-un studiu făcut pe 5.500 de persoane, bărbați și femei, un procentaj de 48% au spus că ar face sex înainte de prima întâlnire. Este un fenomen pe care dr. Helen Fisher, antropolog biologic și consilier științific îl numește ,,interviu sexual”. Mulți tineri nu vor să-și petreacă timpul cu cineva cu care nu au avut întâi o relație sexuală.

,,Poți învăța multe lucruri despre o persoană dintr-un act sexual; dacă este atent, sensibil, dacă ascultă de nevoile partenerului etc. Mulți oameni folosesc sexul ca un instrument de interviu înainte de a începe o relație.

Foto:shutterstock

erika
erika.chivu@ringier.ro